Iohannis şi-a ales consilierii. În ciuda nemulţumirilor, Mihalache şi Scutaru au ajuns la Cotroceni

Klaus Iohannis
Klaus Iohannis (Epoch Times România)

Klaus Iohannis şi-a ales consilierii. Potrivit unui comunicat remis de Administraţia Prezidenţială, noul preşedinte al României a semnat, luni, decretele de numire în funcţie a consilierilor prezidenţiali Dan Mihalache, Andrei Muraru, Cosmin Marinescu, Tatiana Niculescu Bran şi George Scutaru.

Sorin-Dan Mihalache

În ciuda opoziţiei venite din partea societăţii civile şi a scrisorii deschise primite de la mai mulţi intelectuali, Klaus Iohannis a decis totuşi să îl numească consilier pe secretarul general adjunct al PNL, Dan Mihalache. Asta, în contextul în care Iohannis a promis că va ţine cont de semnalul venit din partea societăţii civile.

Cine este Dan Mihalache? Fost membru, spre finele anilor 90, în ApR, formaţiunea politică condusă de Teodor Meleşcanu, Mihalache este cunoscut pentru faptul că a schimbat des centrii de putere în jurul căruia a gravitat, în calitate de consilier - de la Văcăroiu, la Năstase, la Crin Antonescu şi acum la Klaus Iohannis.

Devenit deputat PSD în 2009, a părăsit formaţiunea pentru a deveni director de comunicare şi strategie al campaniei liderului PNL Crin Antonescu.

În noiembrie 2012, Mihalache, la vremea respectivă secretar general adjunct al Guvernului, a fost declarat incompatibil de către ANI, moment în care şi-a vărsat furia asupra şefului agenţiei, Horia Georgescu, numindu-l pe acesta "jigodie frustrată."

"Dacă parteneriatul româno-american stă în domnul Horia Georgescu (şeful ANI - n.red.), mai bine fără" a mai declarat la vremea respectivă Mihalache, întrebat cum comentează declaraţia ambasadorului SUA, Mark Gitenstein, conform căruia orice iniţiativă de a redeschide subiectul modificării legii ANI ar fi o idee foarte proastă şi ar putea duce la rediscutarea sau chiar anularea parteneriatului strategic româno-american.

După această declaraţie, nici măcar premierul Victor Ponta nu a mai avut ce face şi a fost nevoit să-l demită din funcţia de secretar general adjunct al Guvernului.

În martie 2013, Mihalache a fost ales secretar general adjunct al Senatului, iar din această funcţie s-a remarcat pentru iniţiativa sa de a propune, în luna octombrie a aceluiaşi an, punerea în funcţiune - cu o "minimă" investiţie, de aproximativ 200.000 de euro - a unui centru spa cu saună şi piscină în Palatul Parlamentului.

Iohannis putea "să evite să-l folosească pe Mihalache, omul care l-a distrus până la urmă pe Crin Antonescu, care a fost în spatele lui 5 ani, l-a consiliat pe comunicare, şi uite unde a ajuns. Că l-a folosit în campanie e treaba lui, şi a lui Hellvig, sau cine l-o fi propus, dar firesc era să nu îl aducă pe omul care a trecut prin PSD şi care se exprimă public cam prea colorat pentru stilul sobru al lui Iohannis", a declarat pentru Epoch Times, senatorul PNL Cristian Bodea.

Adrian-George Scutaru

Nici numirea în funcţia de consilier prezidenţial pentru securitate naţională a fostului deputat liberal George Scutaru nu a fost primită bine de societatea civilă.

George Scutaru este absolvent al Facultăţii de Istorie din Bucureşti. În perioada 1995 - 1998, Scutaru a fost corespondent al PRO TV şi Mediafax la Moscova, după ce a devenit membru ApR şi consilier de imagine al lui Teodor Meleşcanu şi, potrivit lui Stelian Negrea, şi-a ascuns din CV că a fost asociat într-o firmă privată cu membri ai familiei fostului şef SIE.

Potrivit jurnalistului Stelian Negrea, din CV-ul lui Scutaru, postat pe site-ul Camerei Deputaţilor, lipseşte numele firmei de media în care a lucrat în perioada 2001- 2004, respectiv Quick Monitoring Media - QMM SRL, firmă controlată de familia lui Teodor Meleşcanu.

În 2001 a devenit membru al PNL, în urma fuziunii cu ApR, şi în 2002 a fost numit preşedinte al Biroului Politic Teritorial PNL Buzău. În intervalul 2010-2014 a condus organizaţia judeţeană a PNL Buzău şi a obţinut trei mandate consecutive de deputat.

Un moment de tristă amintire din istoria lui George Scutaru a fost poziţia exprimată în septembrie 2007, când a declarat că ANI şi SRI nu îşi mai au rostul ca instituţii ale statului, după ce ministrul Justiţiei, Tudor Chiuariu, şi alţi parlamentari PNL au intrat în atenţia procurorilor anticorupţie.

"Manifestându-se astfel, DNA şi SRI nu-şi mai au rostul ca instituţii ale statului (...) Toate acţiunile din ultima vreme ale DNA decredebilizează instituţia în special şi Justiţia, în general. Ca şi anul trecut, când Teodor Atanasiu a fost chemat la Comisia prezidenţială sub pretexte puerile pentru a fi suspendat din Guvern, şi de data aceasta DNA încearcă să arunce cu noroi în miniştrii liberali pentru a lovi în Guvern şi în special în premierul Tăriceanu", potrivit m.obiectiv.info.

Dan-Andrei Muraru

Istoricul Andrei Muraru a fost director al Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria exilului Românesc (ICCMER), iar în cadrul acestei campanii prezidenţiale s-a ocupat de strategia lui Iohannis din postul de consilier personal.

Între 2006 şi 2007 a ocupat funcţia de consilier în cadrul Cancelariei premierului Călin Popescu Tăriceanu.

Cosmin-Ştefan Marinescu

Cosmin Marinescu este profesor de economie, conferenţiar universitar la Academia de Studii Economice, şi s-a ocupat de programul economic al candidatului Crin Antonescu, în 2009.

A fost, de asemenea, consilierul ministrului de Finanţe, Daniel Chiţoiu, dar a refuzat să rămână în Guvernul Ponta după ruperea USL, potrivit publicaţiei Adevărul.

În actuala campanie prezidenţială, Cosmin Marinescu, Andreea Paul şi Gheorghe Ialomiţianu, au fost cei care l-au consiliat pe Iohannis din punct de vedere economic.

A fost acuzat de Comitetul Research Papers în Economics că ar fi copiat mai multe pasaje, fără să citeze opera şi autorul în mai multe articole scrise de el, relatează b1.ro.

Tatiana Niculescu Bran

Scriitoarea Tatiana Niculescu-Bran este o alegere aplaudată de societatea civilă încă de acum două săptămâni când Iohannis i-a propus acesteia să devină purtător de cuvânt.

Absolventă a Facultăţii de Litere a Universităţii din Bucureşti şi Institutului European de Jurnalism de la Bruxelles, Tatiana Niculescu Bran a fost redactor la Radio BBC World Service, în perioada 1995-2004 şi, ulterior, a condus biroul BBC World Service de la Bucureşti.

Tatiana Niculescu a publicat în 2006 primul roman non-ficţiune din literatura română, "Spovedanie la Tanacu", urmat, în 2007, de Cartea Judecătorilor. Cele două romane, în dramatizarea autoarei, au devenit piese de teatru. "Spovedanie la Tanacu" a avut premiera la New York în 2007, în regia lui Andrei Şerban. Acelaşi volum a inspirat de asemenea filmul "După dealuri (Beyond the Hills)", în regia lui Cristian Mungiu, film dublu premiat la Festivalul de la Cannes 2012, potrivit Hotnews.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne