USR iese cu acuzaţii: Ciolacu face economii din bursele sociale, pe spatele părinţilor care îşi cresc singuri copiii

Oana Ţoiu, deputat USR (Epoch Times Romania)
Andrei Pricopie
27.07.2024

Dacă tot nu a făcut economii prin reorganizarea aparatului bugetar sau prin tăierea privilegiilor specialilor, Guvernul Ciolacu s-a gândit să facă economii la buget pe seama familiilor monoparentale, a acuzat deputata USR Oana Ţoiu, care susţine că, faţă de anul şcolar 2023-2024, acestea nu vor mai primi bursă socială decât dacă au un venit mediu net lunar pe membru de familie mai mic de salariul minim net pe economie.

USR solicită premierului Marcel Ciolacu şi ministrului Educaţiei Ligia Deca să revină asupra deciziei şi să nu "pedepsească" părinţii care îşi cresc singuri copiii.

"Degeaba face Ministerul Familiei turneu pe bani publici prin ţară, să le spună femeilor să nască mai mulţi copii, când mamelor singure cu copii în şcoală le taie bursele şcolare dacă au cumva «obrăznicia» să facă şi ore suplimentare la muncă, să poată plăti facturile. Deşi «România educată» a eşuat pentru 80.000 de copii, pierduţi pe drum între clasa I şi examenul de bacalaureat, Guvernul Ciolacu vrea să facă economii tot pe spatele copiilor, tăind 300 de lei lunar pentru aceştia, în caz că veniturile părintelui depăşesc salariul minim. Familiile au nevoie de reducerea taxării în muncă pentru a compensa costurile asociate îngrijirii copiilor", a declarat Oana Ţoiu, membră a Comisiei de muncă din Camera Deputaţilor.

Decizia prin care vor rămâne fără bursă socială unii copii a fost publicată în Monitorul Oficial nr. 677/15 iulie 2024.

Potrivit Metodologiei-cadru de acordare a burselor, aprobată prin Ordinul 5518/2024 al ministrului Educaţiei, Ligia Deca, în anul şcolar 2024-2025 vor beneficia de bursă socială elevii "care provin din familii monoparentale, care realizează un venit mediu net lunar pe membru de familie, supus impozitării, pe ultimele 12 luni anterioare cererii, mai mic de un salariu minim net pe economie".

Potrivit USR, condiţionarea de veniturile părintelui nu a existat în anul şcolar 2023-2024.

"De reţinut şi diferenţa de tratament inexplicabilă pe care Guvernul PSD-PNL o instituie între aceşti elevi şi cei cu un părinte decedat, în cazul cărora Ordinul 5518/2024 prevede în mod expres, la art. 10 alin. (1) lit. c, că li se acordă bursă socială 'fără a se lua în considerare nivelul venitului mediu pe membru de familie'. USR solicită ministrului Ligia Deca să nu acorde discriminatoriu burse sociale copiilor din familii monoparentale. Totodată, solicităm premierului Ciolacu să nu facă economii pe spatele părinţilor care, din diferite motive, îşi cresc singuri copiii", a transmis partidul condus de Elena Lasconi.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor