UPDATE: S-a inaugurat tunelul feroviar care uneşte Europa şi Asia, pe sub Strâmtoarea Bosfor (video). Transportul întrerupt după o zi

Cu un secol şi jumătate de întârziere, devine realitate un vis mai vechi a sultanilor otomani: a conecta Asia şi Europa cu un tunel pe sub Bosfor. Turcia a sărbătorit 90 de ani de la fondarea Republicii, creată pe 29 octombrie 1923 de Mustafa Kemal Ataturk pe ruinele Imperiului Otoman, inaugurând "Marmaray", unul dintre proiectele faraonice pentru Istanbul al "noului sultan", Recep Tayyip Erdogan.
Turcia a inaugurat Marmaray, primul tunel între Asia şi Europa. (OZAN KOSE/AFP/Getty Images)
Mioara Stoica
30.10.2013

UPDATE - Potrivit publicaţiei turce Hurriyet (ediţia electronică), transportul în tunelul feroviar Marmaray, care asigură o legătură între zonele europeană şi asiatică a Istanbulului pe sub Strâmtoarea Bosfor, a fost întrerupt temporar miercuri, după o zi de la ceremonia de inaugurare, în urma unei pene de electricitate care s-a produs în jurul orei locale 8.00 (8.00, ora României).

În prezent, transportul în tunel a fost reluat după rezolvarea problemei şi continuă fără probleme, adaugă aceeaşi sursă, fără să ofere alte detalii.

***

Cu un secol şi jumătate de întârziere, devine realitate un vis mai vechi a sultanilor otomani: a conecta Asia şi Europa cu un tunel pe sub Bosfor. Turcia a sărbătorit 90 de ani de la fondarea Republicii, creată pe 29 octombrie 1923 de Mustafa Kemal Ataturk pe ruinele Imperiului Otoman, inaugurând "Marmaray", unul dintre proiectele faraonice pentru Istanbul al "noului sultan", Recep Tayyip Erdogan. Tunelul feroviar sub Bosfor - 14 km lungime, din care 1,4 sunt sub apă - costă 3 miliarde de euro şi permite traversarea în doar 4 minute de la un mal la altul, de la un continent la altul. Numit de Erdogan "şantierul secolului", a fost creat în colaborare cu Japonia - reprezentată la eveniment de primul-ministru Shinzo Abe - care a furnizat tehnologie şi finanţare.

Tunelul a fost un vis al sultanilor - Galeria subacvatică este cea mai adâncă din lume, cel puţin 62 de metri. Va da un pic de oxigen
traficului infernal al Istanbulului (17 milioane de locuitori), care transportă un milion de oameni în fiecare zi şi uşurează presiunea pe cele două poduri care trec peste Bosfor. Ideea tunelului s-a născut sub sultanul Abdulmedjid în 1860. Primele proiecte au fost apoi prezentate de arhitecţi francezi, britanici şi americani în 1881 sub Abdulhamid II. Dar problemele tehnice şi financiare au blocat timp îndelungat proiectul.

Inaugurat de către prim-ministrul Erdogan cu 4 ani întârziere - Astfel, lucrarea a început abia în 2005, sub guvernul islamic condus de Erdogan, un mare admirator al vechii splendori otomane. A fost terminată cu 4 ani întârziere ca urmare a descoperirii de nenumărate comori arheologice de-a lungul traseului. Realizarea primului proiect "nebun" al lui Erdogan pentru Istanbul – alături de al treilea Pod peste Bosfor, aeroportul "cel mai mare din lume", un nou "Canal Panama" de 50 kilometri între Marea Neagră şi Marea Marmara de-a lungul Bosforului, o moschee "mare" - a fost însoţit de controverse.

Prezent la inaugurarea tunelului şi Premierul Victor Ponta - ''Inaugurarea tunelului Marmaray este într-adevăr o realizare istorică şi prin unirea Europei de Asia este dus la îndeplinire un mare proiect. (...) Cred că un astfel de proiect poate fi făcut de mari oameni şi mari lideri politici. Aş vrea mai întâi să-mi exprim gratitudinea în numele Guvernului român şi al poporului român pentru invitaţia de a participa la acest moment istoric. Aş vrea să vă felicit pentru această zi în care acest oraş devine din nou centrul lumii. Îmi exprim gratitudinea profundă şi cele mai profunde complimente pentru această incredibilă realizare: Europa unită cu Asia creând o nouă cale feroviară submarină. Unirea Londrei cu toată Asia prin intermediul trenului este o realizare istorică", i-a transmis premierul Victor Ponta omologului său turc Recep Tayyip Erdogan, la Istanbul, la inaugurarea tunelului care subtraversează strâmtoarea Bosfor.

La finalul ceremoniei, la care au participat, potrivit autorităţilor locale, 50.000 de persoane, Ponta a primit din partea gazdelor o schiţă a tunelului realizată în urmă cu 150 de ani de sultanul Abdul Medgid.

Tinerii din stradă împotriva lui Erdogan - Opoziţia şi tinerii au ieşit în stradă în luna iunie împotriva lui Erdogan denunţând imensele speculaţii imobiliare ale unor personaje aproape de putere, distrugerea naturii, betonarea întregului oraş turc. Criticii susţin că există riscuri pentru siguranţa noii structuri, deschise în grabă, spun ei, pentru a face stoc de voturi şi a nu pierde Istanbulul în alegerile locale din martie.

Un tunel cu risc seismic ridicat - Pentru Camera arhitecţilor şi inginerilor din Istanbul tunelul, construit într-o zonă de probabilitate seismică ridicată, nu ar avea un sistem electronic de securitate şi există riscul de inundaţii în caz de spargere a unei părţi a acestuia. "Eu nu aş intra şi nimeni nu ar trebui să o facă", a declarat un inginer care a lucrat la realizarea proiectului, citat de Hurriyet. Toate criticile au fost respinse de către ministrul Transporturilor, Binali Yildirim: acesta "este cel mai sigur loc din Istanbul", a asigurat el.

Alegerile - Bosforul, casa a aproape un sfert din populaţia Turciei, va fi cheia celor trei mari alegeri care vor avea loc în următoarele 15 luni - administrative, prezidenţiale şi politice - care vor decide viitorul lui Erdogan (care a declarat că vrea să rămână la putere până în 2023) şi viitorul Turciei. Pentru opoziţie există riscul ca ţara să alunece spre o structură islamică eliminând moştenirea seculară a "Părintelui Naţiunii" Mustafa Kemal Ataturk.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor