Trimisul special al preşedintelui Trump în Rusia s-a bazat pe interpretul Kremlinului la discuţiile cu Putin privind Ucraina

Steve Witkoff (Evelyn Hockstein/Pool/Getty Images)
Redacţia
11.05.2025

Trimisul special al preşedintelui Donald Trump în Rusia, Steve Witkoff, a încălcat protocolul de lungă durată, renunţând să folosească propriul interpret în timpul celor trei întâlniri la nivel înalt cu Vladimir Putin, optând în schimb să se bazeze pe traducătorii Kremlinului, transmite NBC News.

Potrivit unui oficial american şi a doi oficiali occidentali cu cunoştinţe despre discuţii, Witkoff, care a fost însărcinat cu negocierea încetării războiului din Ucraina, s-a întâlnit cu Putin la Moscova timp de câteva ore pe 11 februarie, pe 13 martie şi la Sankt Petersburg pe 11 aprilie şi „a folosit traducătorii lor”, a declarat unul dintre oficialii occidentali.

„Dacă vorbesc între ei în rusă, el nu ştie ce spun”, a adăugat oficialul, referindu-se la Putin şi la interpreţi.

Witkoff, un fost magnat imobiliar şi trader de criptomonede, nu vorbeşte rusa. Folosind interpreţi ai Kremlinului, el a riscat ca unele nuanţe din mesajele lui Putin să fie pierdute şi să nu poată verifica în mod independent ceea ce i se spunea, au declarat doi foşti ambasadori americani.

Anna Kelly, adjunctă a secretarului de presă al Casei Albe, a declarat într-un comunicat că Witkoff „respectă toate protocoalele de securitate în coordonare cu Departamentul de Stat”. Echipa lui Witkoff nu a răspuns. Atât Departamentul de Stat, cât şi Kremlinul au fost solicitate să comenteze.

Zeci de mii de oameni au fost ucişi de când Putin a lansat invazia Ucrainei în februarie 2022. Trump a promis în campania electorală că va pune capăt războiului „din prima zi” şi a făcut din acest lucru una dintre priorităţile sale principale. Putin, între timp, nu a manifestat prea mult interes pentru încheierea conflictului şi, în declaraţiile transmise duminică, a făcut referire la capacitatea nucleară a Rusiei în contextul discuţiilor despre încheierea războiului.

Liderul rus, care este cunoscut pentru faptul că vorbeşte puţin engleză, comunică prin intermediul unui interpret în timpul negocierilor şi al întâlnirilor oficiale. La o întâlnire cu Witkoff pe 25 aprilie, el a fost însoţit de consilierul său special Yuri Uşakov, care a fost ambasadorul Rusiei în Statele Unite între 1998 şi 2008, şi de Kirill Dmitriev, trimisul său special pentru investiţii şi cooperare economică. Un interpret s-a alăturat echipei lui Putin.

Un scurt videoclip al întâlnirii, difuzat de Kremlin, îl arată pe Witkoff zâmbind şi intrând singur în cameră, înainte de a da mâna cu Putin, care este şi el foarte vesel. Witkoff nu pare să fie însoţit de niciun consilier sau expert care să sprijine de obicei oficialii americani în negocieri delicate şi complicate.

Când o femeie s-a alăturat lui Witkoff la masa lui, acesta a arătat spre ea şi a spus: „Interpret? De la ambasadă? OK”.

Kelly, adjunctul secretarului de presă al Casei Albe, şi echipa lui Witkoff nu au identificat femeia când au fost întrebaţi de NBC News. Departamentul de Stat, Ambasada SUA la Moscova şi Kremlinul au fost, de asemenea, solicitate să comenteze.

Michael McFaul, fost ambasador al SUA în Rusia, a declarat că utilizarea interpretului Kremlinului a fost „o idee foarte proastă” care l-a pus pe Witkoff „într-un dezavantaj real”.

„Vorbesc rusă şi am ascultat interpreţii Kremlinului şi interpreţii americani în cadrul aceleiaşi întâlniri, iar limbajul nu este niciodată acelaşi”, a declarat McFaul miercuri, prin e-mail.

Prezenţa unui interpret american asigură, de asemenea, o relatare scrisă mai precisă a întâlnirii pentru restul guvernului, cunoscută sub numele de memorandum de conversaţie sau «memcon», a spus McFaul, acum profesor de ştiinţe politice la Universitatea Stanford.

„La sfârşitul fiecărei întâlniri la care am participat, am discutat cu interpretul pentru a mă asigura că am auzit totul corect, pentru a obţine 'memcomul' exact. Nu poţi face asta folosind un oficial rus”, a adăugat el.

Lipsa unor note detaliate despre întâlniri ar putea crea probleme pentru alţi membri de rang înalt ai administraţiei Trump, precum secretarul de stat Marco Rubio şi trimisul special al lui Trump în Ucraina, Keith Kellogg, în încercarea lor de a avansa discuţiile, a spus McFaul.

„De unde ştie Kellogg ce a convenit Witkoff cu Putin? El ştie doar prin intermediul unui 'memcom'”, a adăugat el.

Modul în care Witkoff gestionează informaţiile sensibile, având în vedere rolul său cheie în încercarea de a rezolva nu numai războiul din Ucraina, ci şi conflictul din Gaza şi acordul nuclear cu Iranul, a stârnit, de asemenea, îngrijorare.

Avionul lui Witkoff, pe care îl foloseşte pentru a zbura în Rusia pentru întâlniri, nu este echipat cu un sistem de comunicaţii guvernamental securizat, potrivit a doi oficiali occidentali, dintre care unul citat anterior în acest articol. Cu toate acestea, oficialii au declarat că el a efectuat apeluri confidenţiale de la Ambasada SUA înainte de a se îmbarca în avion şi că are un telefon mobil securizat.

NBC News a solicitat un comentariu Consiliului Naţional de Securitate al Casei Albe şi a fost redirecţionat către echipa lui Witkoff, care nu a răspuns. Departamentul de Stat a fost, de asemenea, solicitat să comenteze.

Eforturile lui Witkoff par să fi dat puţine rezultate în încheierea războiului, cel puţin din partea Rusiei.

O propunere ca Trump să se întâlnească cu Putin în timpul călătoriei sale în Arabia Saudită săptămâna viitoare a fost respinsă deoarece nu a existat nicio mişcare din partea Rusiei în direcţia unui armistiţiu, potrivit a doi oficiali ai administraţiei şi unui oficial american familiarizat cu planificarea. O întâlnire ar fi fost condiţionată de acordul Rusiei cu privire la un armistiţiu în Ucraina, au declarat oficialii administraţiei.

Separat, un oficial european a declarat că evaluările serviciilor de informaţii indică faptul că Putin rămâne angajat în atingerea obiectivelor maximaliste în războiul din Ucraina şi nu are niciun interes în a ajunge la o soluţie negociată.

Putin a declarat anterior că doreşte ca Ucraina să se retragă din patru regiuni – Doneţk, Lugansk, Zaporojie şi Herson – pe care Rusia le-a anexat ilegal la scurt timp după invadarea Ucrainei în februarie 2022. El a insistat, de asemenea, ca Ucraina să promită că nu va adera niciodată la NATO, că va accepta restricţii privind dimensiunea armatei sale şi că va proteja cultura şi limba rusă în interiorul ţării.

De la ultima sa întâlnire cu Witkoff, Casa Albă a semnat un „parteneriat economic” cu Ucraina, care va oferi Washingtonului acces la unele dintre mineralele şi resursele naturale esenţiale ale acestei ţări devastate de război.

„Ucrainenii s-au arătat cooperanţi, flexibili, solidari şi dornici să avanseze, dar ruşii nu”, a declarat William Taylor, fost ambasador al SUA în Ucraina şi actualmente membru al think tank-ului Atlantic Council, adăugând că "este o practică standard şi de bază să ai propriul interpret" în cadrul întâlnirilor diplomatice la nivel înalt.

Ucraina, a spus el, a acceptat propunerile SUA privind un armistiţiu cuprinzător în aer, pe mare şi pe uscat, prelungind în acelaşi timp armistiţiul în rutele maritime din Marea Neagră.

O „listă de condiţii” cu 22 de propuneri, inclusiv un armistiţiu de 30 de zile, a fost elaborată de negociatorii americani, europeni şi ucraineni, a declarat unul dintre oficialii occidentali, adăugând că aceasta îndeplineşte cererea lui Putin ca SUA să nu sprijine aderarea Ucrainei la NATO.

„Dacă Putin vrea o ieşire, iat-o”, a spus oficialul despre propuneri. Witkoff va trebui să le prezinte preşedintelui rus, a adăugat el.

În declaraţii publicate duminică, Putin a spus că Rusia are suficientă putere şi resurse pentru a duce războiul din Ucraina la bun sfârşit, deşi speră că nu va fi nevoie să folosească arme nucleare.

Într-un film difuzat de televiziunea de stat intitulat „Rusia, Kremlinul, Putin, 25 de ani”, el a declarat: „Nu a fost nevoie să folosim aceste arme... şi sper că nu vor fi necesare”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor