NATO atrage atenţia Turciei care vrea să cumpere rachete din China

Secretarul general al NATO, Anders Forgh Rasmussen, a amintit turciei poziţia Alianţei Nord Atlantice în privinţa achiziţionării de rachete din China, scrie AFP.
Atena - Anders Fogh Rasmussen, 10 octombrie 2013. (ARIS MESSINIS / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
23.10.2013

Secretarul general al NATO, Anders Forgh Rasmussen, a amintit Turciei poziţia Alianţei Nord Atlantice în privinţa achiziţionării de rachete din China, scrie AFP.

Poziţia adoptată de Alianţa Nord Atlantică, în care Turcia este ţară membră, a fost dată publicului în cursul unei conferinţe de presă organizată la Bruxelles, în acelaşi timp cu reuniunea miniştrilor apărării ai Organizaţiei Atlantice.

”Poziţia noastră este foarte clară. Opţiunea unei ţări în privinţa echipamentului militar pe care vrea sa îl cumpere ţine de suveranitatea sa naţională”, a declarat Rasmussen conferinţei de presă.

Acesta a mai atras atenţia guvernului de lângă Bosfor că sistemele de apărare ar trebuie aliniate la cerinţele alianţei pentru o mai bună funcţionare şi eficienţă.

”Cu toate acestea, din punctul de vedere al NATO, este de cea mai mare importanţă ca sistemele pe care o ţară din cadrul Alianţei doreşte să le cumpere să poată funcţiona împreună cu sistemele similare prezente în alte ţări ale Alianţei” a adăugat el.

În acest moment, Turcia este în tratative cu China pentru a achiziţiona primul său sistem de apărare antirachetă cu rază lungă de acţiune şi este conştientă pe deplin de poziţia aliaţilor săi.

”Sunt sigur că Turcia este conştientă de această poziţie a NATO... şi că va ţine cont de ea înainte de a lua decizia finală”, a subliniat secretarul general.

La începutul lunii octombrie, Ministrul turc al Apărării a explicat presei din ţara sa că ”oferta făcută de China este cea mai bună”.

Această piaţă din sectorul de armament este evaluată în prezent la patru miliarde de dolari. China poate câştiga această competiţie în faţa americanilor de la Raytheon şi Lockheed Martin, a ruşilor de la Rosobonexport şi a consorţiului franco-italian Euroarms.

Preţurile chineze sub media pieţei pot fi explicate parţial prin faptul că guvernul din Beijing utilizează permanent aproximativ 5 milioane de persoane ce sunt forţate să muncească în lagăre de muncă pe o perioadă de minim 4 ani. Pentru munca lor, aceşti deţinuţi sunt prost plătiţi sau nu primesc niciun ban. Încă de pe vremea lui Mao, în China există o lege care permite forţelor de ordine să reţină nelimitat o persoană care nu se încadrează în cerinţele autorităţilor.

În postura de aliat cheie al Statelor Unite în regiune, Turcia a amplasat la frontiera cu Siria mai multe sisteme americane Patriot, în vederea unui posibil atac din partea Damascului.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor