Turcia în UE: undă verde pentru negocieri după trei ani

Între zilele de luni şi marţi cele 28 de ţări ale Uniunii Europene (UE) ar trebui să dea undă verde reluării negocierilor dificile cu Turcia, care au început în 2005.
Turcia în UE, lumină verde pentru negocieri după trei ani de stop (Friedemann Vogel / Getty Images)
Mioara Stoica
22.10.2013

Cele 28 de ţări ale Uniunii Europene (UE) ar trebui să dea marţi undă verde reluării negocierilor dificile cu Turcia, care au început în 2005. Problema va fi discutată de miniştrii de Externe şi miniştrii pentru Afaceri Europene uniţi la Luxemburg. Blocate de trei ani, negocierile ar fi trebuit să se reia în luna iunie, dar apoi guvernele au decis să le amâne, în urma tensiunilor sociale care, înainte de vacanţa de vară, au marcat viaţa politică turcă.

Aprobarea pentru reluarea negocierilor cu Turcia este "sigură", a declarat un diplomat din Luxemburg. Începute în 2005, negocierile sunt destul de dificile, fiind marcate de incertitudinile mai multor guverne europene. Numeroase state au sentimente contradictorii. Oscilează între dorinţa de a permite aderarea Turciei la Uniunea Europeană pe motive geo-strategice şi refuzul de a accepta o ţară extrem de populistă şi musulmană care se află într-un context social deja dificil.

De la Berlin, reprezentanţi ai guvernului german au comunicat duminică faptul că Germania va renunţa la opoziţia sa faţă de reluarea negocierilor. În iunie, Germania a sugerat să se amâne reluarea negocierilor în faţa reacţiei violente a poliţiei împotriva grupurilor de demonstranţi din Istanbul. În ajunul alegerilor din septembrie, guvernul a trebuit să găsească un echilibru între sensibilitatea publicului german la folosirea forţei în Turcia şi prezenţa unei importante comunităţi turce.

Într-un raport mult aşteptat, Comisia a criticat săptămâna trecută guvernul premierului Tayyip Erdogan, referindu-se la demonstraţiile din primăvară: "utilizarea excesivă a forţei de către poliţie şi lipsa unui dialog în timpul protestelor în mai-iunie au provocat preocupări serioase". În acelaşi timp, executivul UE a cerut celor 28 de state membre ale UE să deschidă discuţiile pe un nou capitol al negocierilor, şi anume despre politicile regionale.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor