UPDATE. Parlamentul de la Chişinău a adoptat sistemul electoral mixt. Dodon a promulgat legea
alte articole
UPDATE: Imediat după finalizarea protestului din faţa Preşedinţiei, Igor Dodon a anunţat că a promulgat Legea cu privire la trecerea la sistemul electoral mixt, felicitând cetăţenii Republicii Moldova cu această ocazie. ”Consider că începe o nouă filă în istoria modernă a Republicii Moldova.”
*****
În pofida protestelor societăţii civile şi a criticilor partenerilor externi, Parlamentul Republicii Moldova, cu susţinerea majorităţii deputaţilor a votat joi în a doua lectură proiectul legii privind trecerea la sistemul electoral mixt în timp ce în în faţa Legislativului de la Chişinău mii de oameni cereau deputaţilor să renunţe la iniţiativă, iar fracţiunile PLDM, PL şi PCRM au părăsit sala de şedinţă.
Reforma electorală pe care au promovat-o în ultima jumătate de an democraţii şi socialiştii, sprijiniţi de popular-europeni, a fost votată în grabă în legislativ, cu 74 de voturi, faţă de 78 de deputaţi prezenţi la şedinţă. Proiectul nu a fost dezbătut de deputaţi, ci pus la vot imediat ce şefa Comisiei juridice, democrata Raisa Apolschi, a făcut public avizul pozitiv al comisiei emis în cadrul unor dezbateri cu o zi mai devreme.
Imediat după adoptarea proiectului de lege, Igor Dodon a scris pe pagina sa de Facebook că salută acest vot. ”Este iniţiativa pe care am lansat-o în luna aprilie a anului curent. Felicit fracţiunea Partidului Socialiştilor cu această ocazie.”
Europarlamentarul român Siegfried Mureşan menţionează că în R. Moldova s-a văzut foarte clar: parlamentarii Partidului Democrat au votat cot la cot cu parlamentarii lui Dodon împotriva voinţei oamenilor. ”Când asta s-a întâmplat în România la începutul acestui an am avut 500.000 de oameni în stradă. Politicienii au pierdut, oamenii au câştigat.”
Sute de cetăţeni şi reprezentanţi ai opoziţiei au protestat în faţa Parlamentului şi Preşedinţiei R. Moldova şi au îndemnat cetăţenii R. Moldova să li se alăture şi în următoarele zile.
Astfel, preşedinta Partidului Acţiune şi Solidaritate (PAS) Maia Sandu a punctat că ”hoţii şi-au votat biletul în următorul parlament. Au organizat această cumetrie ca să adopte un sistem care să le permită să rămână la guvernare veşnic. Noi suntem mulţi aici cei care nu vrem să permitem acestei guvernări să ne fure în continuare, să ne mintă şi să ne manipuleze”.
Tudor Deliu, liderul fracţiunii PLDM a declarat în cadrul unui briefing că prin votul celor 74 de deputaţi, Moldova a fost aruncată înapoi fiind spulberată şi ultima speranţă pentru a construi un stat democratic bazat pe lege.
În context, activistul civic Dumitru Alaiba constată că Parlamentul de la Chişinău ”nu ne-a zis azi nimic nou despre cine ne conduce. Nu se tem de noi, se tem de Plahotniuc. Nu Plahotniuc e puternic. Voi sunteţi nişte pitici. 74 de aleşi ai poporului.”
Veaceslav Negruţă, expert la Transparency International Moldova consideră că ţara a picat testul. ”Autorităţile bagă R. Moldova iar în izolare şi veşnică monitorizare.”
Notabil este faptul că cetăţenii RM care au răspuns apelului opoziţiei extraparlamentare de a protesta joi la Parlament împotriva schimbării sistemului electoral au fost ţinuţi, prin cordoane solide de poliţişti, departe de clădirea Parlamentului în timp ce pe scările edificiului s-au instalat suporterii puterii aduşi organizat din raioane şi care potrivit Radio Europa Liberă au invocat în discursurile lor „raţiunea”, „echilibrul” şi nevoia unui sistem electoral care „să apropie” politicienii de popor.
După ce au protestat mai multe ore în faţa Parlamentului o parte dintre manifestaţii pro-opoziţie au mers în marş paşnic spre Preşedinţia R. Moldova, pentru a-şi arăta nemulţumirea faţă de votarea proiectului de lege privind modificarea sistemului electoral unde au scandat „La tomberon Plahotniuc-Dodon!”. „Dodon ne-a trădat pe toţi. Ne rămâne doar să protestăm împotriva acestui tandem dintre Plahotniuc şi Dodon”, a declarat vicepreşedintele Partidului Nostru, Dumitru Ciubaşenco.
În faţa Preşedinţiei, preşedintele Platformei DA, Andrei Năstase, a venit cu un mesaj către oameni, îndemnându-i să iasă şi în următoarele zile în stradă. ”Le ştim năravul, ştim cum au investit guvernul la miez de noapte. Aşa ar putea să facă şi acest individ Dodon. El face ce dictează Plahotniuc. S-ar putea ca la noapte să promulge legea. Indiferent că va fi promulgată legea, noi vă aşteptăm aici, la Preşedinţie.”
Menţionăm că miercuri seara, Comisia juridică, numiri şi imunităţi a Parlamentului RM a finalizat dezbaterile pe marginea proiectului socialisto-democrat de schimbare a sistemului electoral.
Printre amendamentele operate în proiect pentru lectura a doua sunt o serie de măsuri stimulatorii pentru asigurarea egalităţii de gen. Astfel, pentru promovarea femeilor în politică, conform angajamentelor internaţionale şi a recomandărilor Comisiei de la Veneţia, partidele care vor menţine cota existentă de 40% şi pentru circumscripţiile uninominale vor beneficia de un spor financiar bugetar de cel puţin 10%, care, potrivit unui coeficient va creşte cu fiecare candidat femeie ajunsă în Parlament. De asemenea, se propune reducerea în jumătate a numărului de semnături necesare pentru înregistrarea unei candidate în raport cu un candidat.
Documentul prevede micşorarea pragului electoral pentru blocurile electorale până la 8%, până acum acesta fiind de 9% pentru blocurile formate din 2 partide şi 11% pentru cele formate din mai multe partide, iar numărul minim de semnături pentru înregistrarea candidaţilor în circumscripţiilor uninominale a fost redus de la 600 la 500. Pentru partide, pragul de accedere în Legislativ a rămas neschimbat – 6%.