Cristi Danileţ: Justiţia controlată de serviciile secrete nu poate fi o justiţie independentă

Cristi Danileţ
Cristi Danileţ (Epoch Times România)

Judecătoarea de la Curtea de Apel Chişinău Domnica Manole, care a fost demisă din funcţie în baza unui aviz al Serviciului de Informaţii şi Securitate (SIS), consideră că ar fi vorba despre un caz politic, lucru despre care vorbeşte chiar şi comunitatea diplomatică. Aceasta menţionează că deşi până în prezent de fiecare dată a trecut cu bine verificarea SIS, presiunile au început după ce a pronunţat o hotărâre privind obligarea Comisiei Electorale Centrale de a iniţia referendumul propus de Platforma Demnitate şi Adevăr în vederea alegerii şefului statului de către popor.

„Până în anul 2015 am trecut toate avizele SIS fără nici o problemă de compatibilitate. Problemele au apărut după data de 14 aprilie 2016 când am pronunţat aşa-numita hotărâre privind obligarea Comisiei Electorale Centrale de a iniţia referendumul. Problemele au apărut după ce am început să am o atitudine critică faţă de activitatea CSM şi am început să fiu vocală în sistemul judecătoresc. CSM nu este un organ independent şi nu este un organ de apărare a independenţei sistemului judecătoresc. În CSM, cu regret, majoritatea sunt reprezentanţi ai partidelor politice, ei nu reprezintă sistemul judecătoresc şi judecătorii.

Avem ministrul Justiţiei care este reprezentantul puterii executive, procurorul general care este numit de către Parlament, preşedintele Curţii Supreme de Justiţie care este numit la fel de către Parlament şi trei aşa-numiţi membri ai societăţii civile, printre care şi dl Cîrnaţ, care iarăşi sunt numiţi de către Parlament. Astfel, şase membri nu sunt reprezentanţi ai sistemului judecătoresc. Despre ce fel de independenţă a sistemului judecătoresc putem vorbi? Aceşti membri sunt pârghii de influenţă asupra judecătorilor, ei execută doleanţele politicului din afara sistemului judecătoresc. Nu se respectă elementar prezumţia nevinovăţiei”, a declarat Domnica Manole în cadrul emisiunii „Cutia Neagră” de la TV8.

În replică, magistratul Teodor Cîrnaţ, membru al Consiliului Superior al Magistraturii a menţionat că nu este de acord cu această etichetă de dosar politic din cauză că CSM a adoptat o hotărâre complet legală. Acesta a specificat că avizul SIS este un aviz care solicită CSM odată la cinci ani verificarea judecătorilor la integritate, reputaţie, sau la existenţa unor factori de risc pentru activitatea lor. „Dacă există atunci noi ca organ care numim judecătorii în funcţie şi aplicăm sancţiuni disciplinare, declarăm acei judecători incompatibili cu funcţia de judecător. Ceea ce s-a întâmplat şi în raport cu cazul Domnica Manole”, a afirmat Teo Cîrnaţ.

„Am impresia că unii membri CSM nu citesc legea. Dl Cîrnaţ s-a exprimat că CSM aplică sancţiuni disciplinare. Din ianuarie 2015, CSM nu mai deţine asemenea competenţă. Competenţa de intentare şi aplicare a procedurilor disciplinare este doar a Colegiului Disciplinar. CSM nu aplică sancţiuni disciplinare. CSM are competenţa de a examina doar contestaţiile hotărârilor împotriva Colegiului Disciplinar şi dacă vorbim de eliberarea din funcţie, competenţa CSM este redusă la a propune eliberarea din funcţie doar în baza hotărârii Consiliului Disciplinar”, a mărturisit Manole.

Fondatoare şi directoarea de Programe la Centrul de Resurse Juridice din Moldova (CRJM), Nadejda Hriptievschi, a precizat că a observat mai multe încălcări în decizia CSM privind demiterea judecătoarei Domnica Manole din funcţie. „A fost pus la bază avizul SIS, dar conform legislaţiei noi nu avem o procedură care să permită demiterea judecătorului. Conform legislaţiei, demiterea este o sancţiune disciplinară. Dacă CSM a constatat incompatibilitatea, trebuia să transmită Consiliului Disciplinar pentru a fi urmată întreaga procedură. Deci era imposibil să se întâmple acest lucru într-o singură şedinţă”, a subliniat experta CRJM, adăugând că după citirea hotărârii a avut „senzaţia că s-a încercat din răsputeri să se pună cât mai multe acolo, poate măcar câteva vor trece”.

Judecătorul român Cristi Danileţ, fost membru al Consiliului Superior al Magistraturii, consideră că justiţia trebuie să fie independentă. Mai mult decât atât, Danileţ a punctat că este nepermis ca serviciile secrete să intervină în activitatea judiciară precum şi în cariera magistraţilor.

„Nu există nicăieri în lume posibilitatea ca un serviciu secret să trimită acte confidenţiale nepublice şi un magistrat să fie demis exclusiv pe baza acestor acte întocmite de către serviciile secrete. În momentul când justiţia este controlată de serviciile secrete şi în momentul în care cariera judecătorilor este influenţată de aceste servicii nu mai putem vorbi de o justiţie independentă. Este un atac grosolan, grosier la adresa judecătorilor şi a justiţiei. Este de datoria CSM să lupte împotriva unor astfel de imixtiuni şi să se opună la orice informaţii venite de la serviciile secrete care privesc cariera magistraţilor. Un magistrat poate fi dat afară dacă este urmărit penal şi este sancţionat pentru o infracţiune”, a explicat Cristi Danileţ.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe