Experţi: Constatăm o mimare a investigării fraudelor din sectorul bancar al R. Moldova

Monitorizarea evoluţiilor sectorului financiar-bancar, ca urmare a fraudelor bancare masive, constată că R. Moldova ar putea fi transformată, în continuare, într-o spălătorie regională a mijloacelor financiare de provenienţă dubioasă.
(Captură Foto)
Ştefan Sârbu
14.07.2017

Transparency International – Moldova şi Institutul pentru Dezvoltare şi Iniţiative ”Viitorul”, potrivit unui raport, lansat joi, susţin că sistemul financiar din Republica Moldova rămâne în continuare expus unor riscuri sporite de fraudare. Aceste riscuri, în mare parte, ar veni de la grupurile de interese care sunt direct sau indirect implicate în gestionarea atât a sectorului în întregime, cât şi a unor bănci aparte. Odată cu sectorul bancar, şi alte sectoare financiare non-bancare sunt expuse riscurilor de fraudare, în special, sectorul asigurărilor, un domeniu mai puţin monitorizat de autorităţile publice şi care nu ar fi dispus să respecte standardele de activitate şi normele prudenţiale.

”Investigarea fraudelor bancare din Republica Moldova este lentă, fără o delimitare clară între diferite tipuri de fraude care au avut loc în sistemul bancar. Sunt admise multiple scurgeri de informaţii care au menirea să modeleze o percepţie publică asupra investigării fraudelor bancare convenabilă guvernanţilor. La moment putem constata o mimare a investigării active a fraudelor, fondurile fraudate nefiind practic recuperate. Doar o investigaţie credibilă poate stabili cu exactitate actorii, coordonatorii şi instituţiile implicate în fraudă, mărimea fondurilor extrase, beneficiarii reali, pentru ca, ulterior, să fie posibilă recuperarea, cel puţin, a unei părţi din mijloacele fraudate”, menţionează experţii în raport.

În opinia autorilor monitorizării evoluţiilor în sectorul financiar-bancar din RM în perioada decembrie 2016-mai 2017, activitatea companiilor internaţionale de investigare a fraudelor bancare Kroll şi Steptoe&Johnson ar trebui însoţită de urgentarea anchetelor interne şi externe gestionate de organele competente ale statului, iar recuperarea fondurilor fraudate depinde, în mare măsură, de implicarea autorităţilor locale care până în prezent ar fi fost mai mult observatori pasivi şi au neglijat constatările companiilor internaţionale.

”Chiar dacă guvernanţii de la Chişinău au încercat să interpreteze datele într-o manieră convenabilă lor, statistica privind datoria de stat internă arată clar: din momentul convertirii mijloacelor financiare ale BNM şi ale celor trei bănci în datorie internă de stat stocul datoriei de 13,4 miliarde lei a rămas neschimbat până la 31 martie 2017. ”Deci, niciun leu n-a fost recuperat din mijloacele fraudate în sectorul bancar în anii 2014-2015 şi suma datoriei interne transpuse prin Legea 235 din 03.10.2016 nu s-a redus pe parcursul a jumătate de an de aplicare a acestei legi”, au adăugat experţii.

Transparency International – Moldova şi IDIS ”Viitorul” notează că nivelul activităţii de creditare a băncilor comerciale este sub nivelul creşterilor economice declarate. Momentan, băncile moldoveneşti nu-şi îndeplinesc funcţiile de bază de creditare a activităţilor economice, ci atrag resursele în sistem pentru a le plasa în instrumentele Băncii Naţionale a Moldovei (BNM) sau pentru a le oferi cu împrumut guvernului la dobânzi relativ mari comparativ cu alternativele de împrumut din resurse externe pe care le are Republica Moldova. ”Restabilirea credibilităţii instituţiilor financiar-bancare depinde de reuşita implementării noului cadru legal din domeniu adoptat la insistenţa structurilor financiare internaţionale în 2016. Transparenţa acţionariatului şi noile modele de guvernanţă corporativă impuse băncilor comerciale pot reabilita credibilitatea, asigura transparenţă şi previzibilitatea în activitatea acestora.”

Experţii precizează că o soluţie eficientă de redresare a situaţiei ar fi iniţierea investigaţiilor internaţionale independente pe faptul spălării banilor, fraudelor bancare, încercărilor de legalizare a banilor fraudaţi. În cazul în care nu se va purcede de urgenţă la efectuarea unor atare investigaţii, Republica Moldova riscă să se transforme într-o zonă de instabilitate regională, cu risc de realizare a diverselor scheme criminale internaţionale, inclusiv de spălare de bani şi legalizare a capitalurilor frauduloase.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor