Alternativă: Platforma DA propune trecerea la sistemul preferenţial

După ce Comisia de la Veneţia a cerut guvernării de la Chişinău să renunţe la modificarea sistemului electoral prin trecere la unul mixt, întrucât ar fi inoportun pentru Moldova, Platforma DA a venit cu propunerea de îmbunătăţire a actualului sistem, prin trecere la unul preferenţial.
Andrei Năstase, liderul Platformei Demnitate şi Adevăr
Andrei Năstase, liderul Platformei Demnitate şi Adevăr (The Epoch Times România)

Platforma Demnitate şi Adevăr a venit recent cu propunerea de îmbunătăţire a actualului sistem electoral, numit sistemul de vot proporţional pe liste deschise, fiind şi o alternativă la sistemul mixt propus PD-PSRM. Liderul Platformei DA, Andrei Năstase a declarat că în elaborarea acestui proiect de trecere la sistemul preferenţial s-au bazat pe acel mare „nu” al Comisiei de la Veneţia privind trecerea la sistemul mixt de vot al lui Plahotniuc şi Dodon.

„După ce Comisia de la Veneţia şi partenerii de dezvoltare ai Republicii Moldova au spus un „nu” răspicat introducerii votului mixt al lui Plahotniuc şi Dodon, Platforma Demnitate şi Adevăr a venit, după cum se ştie, cu cel puţin 12 propuneri de îmbunătăţire a sistemului electoral proporţional. Am propus opiniei publice proiectul de îmbunătăţire a sistemului electoral proporţional prin introducerea votului preferenţial, când fiecare alegător votează atât partidul său favorit, cât şi candidatul preferat din listă, diminuarea rolului şefului de partid, prin creşterea ponderii tinerilor, a femeilor, a oamenilor demni din teritoriu şi din diasporă în garniturile partinice, prin mărirea numărului de secţii de votare în afara ţării şi a numărului de buletine destinate fiecărei secţii, prin implementarea votului prin corespondenţă, etc. Mai mulţi politicieni, dar şi analişti autohtoni şi europeni au apreciat ca fiind iniţiative bune, necesare, venite în interesul oamenilor”, a declarat Andrei Năstase pentru TRIBUNA.

Cu o apreciere în acest sens a venit şi politicianul român, Matei Dobrovie, deputat USR care consideră că votul preferenţial pe liste deschise ar fi o soluţie bună pentru Republica Moldova, pe când un sistem electoral uninominal sau mixt nu va face decât să favorizeze candidaţii cu bani şi va duce la clientelism şi baronizare.

„Listele deschise, în schimb, dau mult mai multă putere cetăţenilor să-şi responsabilizeze aleşii, în sensul că ei, şi nu un lider de partid sau oligarh, stabilesc ierarhia, locul pe care îl ocupă candidaţii pe listă. De exemplu, alegătorii pot schimba ordinea şi să-l pună pe un Candu sau Plahotniuc pe ultimele locuri ale listei PD. Şi USR, partid apărut pe fondul protestelor împotriva partidelor mari, decredibilizate şi corupte, analizează propunerea listelor deschise, ca mijloc de reformare a vieţii politice, obiectiv major asumat în campania electorală, alături de reducerea numărului de semnături la toate tipurile de alegeri, a pragului electoral, introducerea votului prin corespondenţă şi altele”, a declarat Dobrovie pentru jurnal.md.

Pentru a promova proiectul elaborat de Platforma DA şi a informa cetăţenii despre beneficiile lui, Năstase a făcut un demers către televiziunea publică şi solicitând organizarea unor dezbateri cu participarea tuturor părţilor interesate.

„Din păcate, răspunsul a fost unul predictibil, mai ales că a venit de la conducerea unei instituţii partajate politic, care, mai ales în ultimul timp, s-a transformat în cronicarul aventurilor lui Plahotniuc şi a avionului său de lux”, a punctat liderul Platformei DA, precizând că acest proiect ar avea deja cele mai bune referinţe ale experţilor, comentatorilor politici şi chiar ale unor lideri din spaţiul european.

Cât despre cheltuielile prevăzute pentru campania de informare a cetăţenilor, politicianul a menţionat că ar fi unele simbolice, întrucât se încearcă ajungerea la oameni prin intermediul presei şi a întâlnirilor tradiţionale pe care Platforma DA le organizează săptămânal în teritoriu.

„Noi nu ne putem permite mijloacele exorbitante ale Partidului Democrat şi ale lui Plahotniuc care, se ştie, provin din banii furaţi de la cetăţeni şi încercăm cu mijloace modeste să obţinem un rezultat bun. Adică să informăm populaţia că proiectul nostru este superior, oportun, necesar oamenilor şi societăţii. Aş vrea să fim înţeleşi corect. Preocuparea noastră de azi nu e sistemul electoral după care sunt aleşi politicienii de toată mâna, preocuparea noastră e ca oamenii să trăiască în bunăstare, pace şi siguranţă. Din păcate, aşa cum am avertizat de atâtea ori, lucru confirmat şi de experţii europeni, modificarea sistemului electoral actual cu unul mixt conduc către o dictatură oligarhică. Acest scenariu l-am urmărit deja în Ucraina lui Ianucovici”, a explicat Năstase.

Acesta a ţinut să mai menţioneze că agenda cu care vine actuala guvernare nu ar fi decât în propriul interes şi ar trebui să se muncească în a pune capăt acestui lucru, iar sistemul electoral proporţional să fie nu schimbat cu unul eşuat şi la care au renunţat România, Georgia sau renunţă Ucraina, ci îmbunătăţit în interesul oamenilor.

Totuşi, deputatul USR consideră că trebuie totuşi să fim realişti, „actuala putere de la Chişinău Dodon-Plahotniuc nu va accepta un asemenea sistem, care i-ar crea probleme uriaşe. Din păcate, vedem că sistemul oligarhic vrea să impună uninominalul mixt pentru a se menţine la putere şi după 2018. Uitaţi-vă în sondaje – PD riscă să nu treacă pragul. Plahotniuc trece peste avertismentele şi recomandările Comisiei de la Veneţia pentru a se salva. Cei care suferă sunt însă cetăţenii Republicii Moldova”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe