Noua Lege a Guvernului promulgată. Opinie: Miniştrii ar putea fi transformaţi în nişte bufoni

Igor Dodon ar fi legiferat concentrarea excesivă a puterii în mâinile prim-ministrului şi a Partidului Democrat, promulgând Legea cu privire la Guvern, afirmă Alexandr Slusari.
Alexandru Slusari, vice-preşedinte al Partidului Platforma DA
Alexandru Slusari, vice-preşedinte al Partidului Platforma DA (Epoch Times România)

Legea cu privire la Guvern a fost promulgată, marţi, de Preşedintele Republicii Moldova Igor Dodon după ce la începutul lunii iulie, Parlamentul a adoptat-o, în lectură finală. Şeful statului anunţă că reforma Guvernului, va duce la reducerea numărului de ministere, dar şi la optimizarea cheltuielilor Executivului.

Potrivit serviciului de presă al Legislativului, actul normativ urmează să asigure cadrul legal necesar pentru realizarea reformei, consolidării şi responsabilizării autorităţilor administraţiei publice prin îmbunătăţirea şi asigurarea prestării serviciilor publice de calitate. Totodată, urmând să existe o delimitare clară a funcţiilor politice de cele administrative, unica funcţie politică fiind cea a miniştrilor.

„Funcţia de viceministru va fi exclusă, iar atribuţiile administrative privind activitatea ministerelor vor fi asigurate de Secretarii de Stat care vor asigura şi interimatul funcţiei de ministru, la necesitate. De asemenea, proiectul stipulează funcţiile, împuternicirile şi domeniile de activitate ale Guvernului şi a exercitării interimatului funcţiei de prim-ministru. O altă modificare prevede excluderea enumerării exprese a ministerelor şi acordarea Premierului dreptul de a modifica lista acestora printr-o procedură simplificată”, precizează Parlamentul R. Moldova.

În context, vicepreşedintele Platformei DA, Alexandr Slusari punctează că deşi fracţiunea socialiştilor nu a votat pentru aşa zisa reformă a Guvernului, preşedintele socialist a promulgat-o, iar cetăţenii R. Moldova ar fi din nou minţiţi şi manipulaţi. „Asistăm la următorul joc politic între fraţii Plahotniuc şi Dodon sub denumirea de reformă a administraţiei publice centrale, care în realitate urmăreşte scopul consolidării definitive a resurselor administrative în mâinile clanului oligarhic.”

Slusari constată că în legea promulgată nu este niciun cuvânt despre reducerea numărului de ministere şi agenţii, această întrebare rămânând la discreţia prim-ministrului. Afirmaţiile despre micşorarea semnificativă a numărului de entităţi publice centrale de asemenea nefiind fixate pe hârtie. „Şi dacă Filip vine saptâmâna viitoare cu lista de 16 sau 20 de ministere, ce ne va spune umbra lui Plahotniuc în fotoliu de preşedinte?”

„Mai mult, legea nouă permite şefului executivului să facă remanieri de cadre la Guvern fără participarea preşedintelui, ceea ce nu a existat până acum. În orice moment el poate veni la Parlament cu nişte reorganizări în Guvern, care nu necesită acceptul şefului statului. Chiar dacă prim-ministrul va propune la etapa actuală un număr redus de instituţii publice la nivelul central, în continuare el poate adăuga oricând un număr nelimitat de ministere, iar preşedintele în acest caz poate doar să privească procesul la televizor”, a adăugat Alexandr Slusari.

În opinia vicepreşedintelui Platformei DA, şeful statului ar fi legiferat concentrarea excesivă a puterii în mâinile prim-ministrului şi ale Cancelariei de Stat, care va fi responsabilă pentru selectarea secretarilor de stat în toate ministerele. „Cu aşa politică miniştrii pot fi transformaţi în nişte bufoni, care nu vor putea duce o politică de sine stătătoare, întrucât ministerele vor fi conduse de secretarii de stat, desemnaţi de Cancelaria de Stat. Dodon a legalizat procesul fortificării resurselor administrative şi verticalei puterii în ajunul alegerilor parlamentare, dar şi pentru menţinerea poziţiilor democraţilor după scrutinul parlamentar. Dar poate acest lucru este făcut pentru viitorul prim-ministru Plahotniuc?”, a conchis Slusari.

Menţionăm că legea cu privire la reforma Guvernului a fost propusă de Vladimir Plahotniuc, proiectul fiind votat în două lecturi în Parlamentul de la Chişinău la doar câteva luni după ce a fost anunţată de şeful Partidului Democrat, în pofida faptului că mai mulţi experţi s-au arătat îngrijoraţi de faptul că iniţiativa a fost lansată netransparent şi fără participarea societăţii civile.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe