Promo-Lex: Şevciuk poate fi tras la răspundere penală şi riscă până la 12 ani privaţiune de libertate

Săvârşind aceleaşi abuzuri ca şi predecesorul său, Igor Smirnov, fostul lider de la Tiraspol Evgheni Şevciuk a ţinut ani la rând regiunea transnistreană sub teroare, ajungând acum să fugă la Chişinău din cauza a şase dosare penale deschise la Tiraspol, se arată într-o analiză Promo-Lex.
Liderul regiunii transnistrene Evghenii Şevciuk. (VADIM DENISOV / AFP / Getty Images)
Maria Maevschi
14.07.2017

Fostul lider al regiunii separatiste de la Tiraspol, Evgheni Şevciuk poate fi tras la răspundere penală pentru comiterea a cel puţin 3 infracţiuni, se arată într-o analiză realizată de către juriştii Promo-LEX despre activitatea acestuia. Potrivit raportului în regiunea transnistreană nu există un ”sistem judiciar” independent sau ”organe de drept” independente, care să asigure o protecţie persoanelor a căror drepturi sunt violate, iar creşterea numărului de încălcări comise în regiune sunt un rezultat anume al impunităţii.

„Timp de 25 de ani, populaţia regiunii transnistrene nu se poate bucura de garanţiile minime pentru respectarea drepturilor şi libertăţilor lor fundamentale. În lipsa unor instrumente eficiente şi legale de monitorizare şi apărare a drepturilor omului, precum şi în condiţiile fenomenului impunităţii (reprezentanţii administraţiei de-facto din regiune nu poartă nicio responsabilitate pentru abuzurile sau faptele lor), locuitorii regiunii pot deveni victime sigure şi sunt de fapt ostaticii unor procese politice şi geopolitice, care durează un sfert de veac”, se arată în raportul Promo-Lex

În context, autorii analizei au punctat că recent, fostul lider al regimului de-facto Evgheni Şevciuk, s-ar fi refugiat din cauza unor ameninţări la adresa lui, pe teritoriul controlat de autorităţile constituţionale ale Republicii Moldova, informaţie confirmată chiar de acesta, prin intermediul unei postări pe o reţea de socializare, menţionând că a părăsit regiunea transnistreană ca urmare a deţinerii unor informaţii cu privire la un presupus atentat la viaţa lui. Acest lucru nu este de mirare întrucât, „Şevciuc a fost şi este o figură importantă în activitatea structurilor ilegale de la Tiraspol”.

”RMN este o ”republică prezidenţială”, fapt ce determină deţinerea de către ”preşedinte” a unor competenţe foarte mari. Astfel, Evghenii Şevciuc, ca lider al administraţiei de la Tiraspol a deţinut, printre altele, următoarele competenţe: a fost comandantul suprem al forţelor paramilitare din regiune; a avut împuterniciri de identificare a principalelor direcţii ale politicii interne şi externe; a avut împuterniciri de confirmare a politicii militare; a avut împuterniciri de a numi şi destitui şeful forţelor speciale şi coordona activitatea executivului local”, se mai arată în analiză.

Menţionăm că în timpul mandatului de aşa-zis preşedinte, Şevciuk a săvârşit abuzuri şi ilegalităţi pe care le-a comis şi predecesorul său Igor Smirnov, menţinând astfel un climat de presiune, intimidare şi teroare în regiunea din stânga Nistrului. Acesta a persecutat oricare tentativă a locuitorilor de a se integra în societatea moldovenească, a elevilor, părinţilor şi profesorilor instituţiilor de învăţământ cu predare în grafie latină, a îngrădit circulaţia persoanelor, mărfurilor şi serviciilor în regiune, iar în anul 2015, o serie de forumuri online au fost închise, fiind astfel limitate drepturile locuitorilor de a se informa şi de a discuta liber diverse subiecte legate de situaţia din acest teritoriu.

„Evgheni Şevciuc a calificat spaţiul media online drept o „gunoişte anonimă”, insistând asupra obligativităţii înregistrării lor ca instituţii media, monitorizării şi sancţionării jurnaliştilor pentru critici aduse la adresa lui şi a administraţiei de-facto. În general, datorită acestor acţiuni, au avut de suferit toate organizaţiile necomerciale care încercau să promoveze drepturile omului în regiune.

Se pare că liderul Şevciuc a repetat soarta funcţionarilor din cadrul vechii administraţii Smirnov, pe care a început să o persecute odată cu venirea sa în funcţie. Astfel, la data de 28 iunie 2017, la solicitarea aşa-zisului procuror al regiunii transnistrene, ”Sovietul Suprem” de la Tiraspol a decis ridicarea ”imunităţii” lui Evghenii Şevciuc ca urmare a faptului că acesta ar avea calitatea de bănuit în 6 cauze penale. Potrivit aşa-zisului Cod Penal al regiunii, fostul lider de la Tiraspol riscă până la 12 ani privaţiune de libertate”, au explicat juriştii Promo-Lex.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor