Absolvenţi de liceu din Moldova au refuzat diplomele de onoare ale lui Igor Dodon
alte articole
Igor Dodon a anunţat, marţi, că s-a întâlnit cu o sută absolvenţi de liceu - dintre cei mai buni din ţară, promoţia 2017, cărora le-a acordat „Diploma de Onoare” a Preşedintelui Republicii Moldova. Mai mulţi elevi însă au declarat pentru mass-media, dar au şi scris pe reţelele de socializare că au refuzat invitaţia Preşedinţiei la eveniment.
”În urma analizei performanţelor înregistrate la examenele de bacalaureat şi în activitatea extracurriculară, inclusiv participări la diferite concursuri naţionale şi internaţionale, au fost distinşi câte doi reprezentanţi din fiecare raion al republicii, şapte absolvenţi ai instituţiilor de învăţământ din stânga Nistrului, mai mulţi absolvenţi ai liceelor din municipiile Chişinău şi Bălţi şi din UTA Găgăuzia”, scrie şeful statului pe pagina sa de Facebook.
Printre premianţi s-au numărat şi absolvenţii Mihaela Ungureanu (Sîngerei), Elena Lungu (Călăraşi), Valeria Bratu (Cahul), Mariana Josanu (Glodeni), Gheorghe Taran, Victor Lipcanu (Călăraşi) şi Sorina Solonaru (Chişinău) care au refuzat să participe la evenimentul organizat de Preşedinţia R. Moldova. Aceştia au remarcat că diploma preşedintelui Dodon nu i-ar onora în niciun fel.
Astfel, Mihaela Ungureanu, care a absolvit Liceul Teoretic Nicolae Casso din Chişcăreni, Sîngerei, iar acum planifică să studieze la Cluj Napoca, România, nu a mers la eveniment motivând că nu are nevoie de diploma unui om care vrea să-i ia identitatea.
”Un om care îţi dă o diplomă, dar îţi ia identitatea. Păcat. Atâta ţară, cât demnitate. Am fost invitată, dar am refuzat. Recunosc multe feţe de aici. Dacă în CV-ul unui tânăr activ se simte lipsa diplomei semnate de Dodon, îmi pare rău de ”experienţele voastre”. Să fi fost organizat de Ministerul Educaţiei era altceva”, scrie absolventa pe pagina sa de socializare.
Potrivit tv8.md, Valeria Bratu absolventă din Slobozia Mare, Cahul, a declarat că nu a dorit să fie parte din jocul manipulator, prin care Dodon încearcă să-şi asume meritele absolvenţilor. ”Această diplomă, pentru mine nu are nicio valoare. Îmi doresc foarte mult ca în ţara mea să fie apreciate la justa valoare adevărul şi valorile autentice, iar asemenea oameni să nu mai poată să-şi bată joc de istoria noastră.”
Elena Lungu, absolventă din Călăraşi a menţionat că în familia sa se vorbeşte des despre situaţia politică din R. Moldova şi despre cât de lipsiţi de verticalitate şi demnitate sunt unii oameni, de aceea acceptând invitaţia Preşedinţiei ar fi simţit că trădează valorile şi ideile cu care a fost educată şi pe care le împărtăşeşte.
Mesajul tinerilor a stârnit un val de reacţii şi comentarii ale politicienilor, jurnaliştilor dar şi ale internauţilor care le-au apreciat curajul, totodată constatând că viitorul R. Moldova nu ar fi pierdut.
Astfel, europarlamentarul Siegfried Mureşan a comentat că gestul Mihaelei Ungureanu ”este pentru onoarea unei ţări întregi”.
În context, deputata PLDM Maria Ciobanu a notat că exemplul absolvenţilor care au refuzat ”să ia din mâna unui prezident, care se crede istoric, lingvist şi preot”, diplome de merit trebuie să devină unul molipsitor pentru întreaga generaţie care urmează să măture ”la gunoiştea istoriei pe toţi potentaţii zilei”.
”În ultimele luni tot mai des mă surprindeam la gândul că neamul nostru a căzut într-un somn letargic. Profesorii, medicii, agricultorii nu mai aşteaptă nimic de la această guvernare care mimează reforme, minte de îngheaţă apele şi se vrea veşnic la putere de frica puşcăriei... Fiecare se descurcă pe cont propriu, alegând, tot mai mulţi, să plece peste hotare decât să fugărească impostorii de la guvernare”, a comentat deputata pe pagina sa de Facebook.
”Încă mai există onoare şi demnitate. Încă mai există verticalitate. Da, în R. Moldova. Da, din partea unor tineri/tinere care anul acesta au absolvit liceul. Ei sunt cei mai buni absolvenţi din ţară. Astăzi a contat vocea tinerilor care au avut discernământul să refuze ”cadoul otrăvit”, indiferent de unde vine acesta. Încă mai am speranţe, în ţara celor cu diplome”, a scris jurnalista Elena Robu într-un editorial.
Preşedintele organizaţiei Onoare Demnitate şi Patrie, Vlad Bileţchi, a apreciat comportamentul absolvenţilor de liceu notând că le va oferi o vacanţă gratuită în România, şi multe premii de valoare. ”Inclusiv Diplomă de onoare patriotică!”
Internaută din România, Aurora-Emilia Apostu consideră că tinerii au început să aibă curaj, să gândească "cu mintea lor" şi să vorbească liber despre ceea ce doresc şi ce-şi imaginează pentru viitorul lor, iar Mariana Juncă din Călăraşi, Moldova, precizează că sunt mai mulţi tineri care ar fi refuzat diploma preşedintelui.
După ce elevii au anunţat public despre refuzul diplomei de onoare oferită de Igor Dodon, purtătorul de cuvânt al preşedintelui, Ion Ceban a publicat o reacţie prin care a afirmat că ştirea despre Mihaela Ungureanu, care susţine că a refuzat premiul, ar fi o eroare a jurnaliştilor care nu au verificat informaţia, întrucât, potrivit lui, eleva nu s-ar fi regăsit în lista premianţilor. În replică, Mihaela Ungureanu a precizat că nu şi-a inventat invitaţia, are şi numărul de telefon al doamnei care a apelat-o.
Avocatul Promo-LEX, Dumitru Sliusarenco, concluzionează că Dodon a primit marţi o lecţie de demnitate de la o mână de elevi deştepţi care au refuzat să ia diplome de la un preşedinte care nu-şi respectă istoria şi propriul popor.
”Chestia absolut fenomenală este că nu s-au organizat. Elevii din toate colţurile ţării, de sine stătător, au luat această decizie şi i-au spus că nu are demnitate”, a adăugat avocatul punctând că şeful statului a încercat totuşi să-şi spele onoarea denigrându-i. ”Să pui un angajat să scrie o postare că, de fapt, aceşti elevi nu urmau a fi premiaţi şi să araţi cât eşti de mic şi neinspirat.”