UPDATE.Motiunea de cenzura a fost respinsa. Moţiunea de cenzură va fi dezbătută şi votată astăzi

Depunerea şi votarea moţiunii de cenzură împotriva guvernului României
Depunerea şi votarea moţiunii de cenzură împotriva guvernului României (Epoch Times România)

UPDATE. Camera Deputaţilor şi Senatul au respins luni moţiunea de cenzură împotriva Guvernului. La şedinţa comună au fost prezenţi numai 326 de parlamentari, din total de 571. Totuşi, au votat doar 196: 176 pentru, 19 impotrivă, iar un vot a fost anulat. Pentru ca moţiunea să fie aprobată, erau necesare 286 de voturi.

***

Camera Deputaţilor şi Senatul dezbate şi votează luni, în şedinţă comună, moţiunea de cenzura "Opriţi Guvernul Ponta 3 - Guvernul corupţiei, demagogiei şi minciunii".

Moţiunea de cenzură, care a fost semnată de 214 parlamentari, a fost prezentată joi în plenul comun al Camerei Deputaţilor şi Senatului, dezbaterile urmând să aibă loc astăzi începând cu ora 16,00. Iniţiatorii moţiunii sunt deputaţii şi senatorii PNL, la care s-au alăturat şi parlamentari de la PDL, Forţa Civică, PP-DD şi un senator independent.

Guvernul condus de Victor Ponta duce România în orizontul "întunecat şi corupt" din perioada 2001-2004, precum şi în perioada de dinainte de 1989, atunci când partidul unic acaparase întreaga ţară, se specifică în textul moţiunii de cenzură.

"Românii vor democraţie, nu restauraţie, motiv pentru care avem astăzi obligaţia constituţională şi morală de a retrage sprijinul politic acordat acestui Guvern şi de a-l trimite direct la coşul de gunoi al istoriei", susţin semnatarii moţiunii.

Parlamentarii liberali arată că premierul Victor Ponta a evitat să se pronunţe ferm împotriva practicilor Rusiei şi a evitat orice întâlnire cu trimişi americani de rang înalt la Bucureşti.

În textul moţiunii de cenzură se mai arată că Victor Ponta, deşi este un premier tânăr, prin atacurile sale publice dure la adresa statului de drept, ar avea mai degrabă statutul unui premier comunist, "în care Partidul să aibă totul si să le decidă pe toate, inclusiv în justiţie".

În moţiune se face referire şi la cazul preşedintelui PSD Mehedinţi, Adrian Duicu, care este etichetat ca "cel mai elocvent caz de corupţie guvernamentală postdecembristă, la cel mai înalt nivel, cel de prim-ministru".

Semnatarii susţin că premierul Ponta face pe placul "baronilor PSD din teritoriu" şi că a uitat de oamenii simpli, "de problemele şi planurile lor, de promisiunile făcute tuturor românilor în 2012".

Totodată, liberalii îi reproşează lui Ponta că, din cele două măsuri de relaxare fiscală şi stimulare economică promise, a adoptat numai una, dar nu pe cea mai importantă — reducerea CAS.

Pentru a fi adoptată, moţiunea de cenzură are nevoie de jumătate plus unu din numărul total al voturilor parlamentarilor, adică 287 de voturi pentru. În cazul în care moţiunea de cenzură este adoptată, Parlamentul retrage mandatul acordat Executivului.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne