Uniunea Europeană anunţă un pachet de ajutor de 8 miliarde de dolari pentru Egipt, pe fondul îngrijorărilor legate de migraţie

Şefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen
Şefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen (Youtube - captură ecran)
D.B.
18.03.2024

Uniunea Europeană a anunţat duminică un pachet de ajutor în valoare de 7,4 miliarde de euro pentru Egiptul aflat în criză de bani, în contextul în care există îngrijorări că presiunea economică şi conflictele din ţările vecine ar putea atrage mai mulţi migranţi spre ţărmurile europene, potrivit AP.

Acordul, care a atras critici din partea grupurilor de apărare a drepturilor omului din cauza situaţiei drepturilor omului din Egipt, a fost semnat duminică după-amiază la Cairo, în cadrul unei ceremonii la care au participat preşedintele egiptean Abdel Fattah el-Sissi, preşedintele Comisiei Europene Ursula von der Leyen şi liderii Belgiei, Italiei, Austriei, Ciprului şi Greciei.

El-Sissi s-a întâlnit separat cu von der Leyen şi cu alţi lideri europeni înainte de ceremonia de semnare de duminică după-amiază.

Pachetul de ajutor include atât granturi, cât şi împrumuturi în următorii trei ani pentru cea mai populată ţară din lumea arabă, potrivit misiunii UE la Cairo. Cea mai mare parte a fondurilor - 5 miliarde de euro - reprezintă asistenţă macrofinanciară, potrivit unui document al misiunii UE în Egipt.

Misiunea a precizat că cele două părţi şi-au promovat cooperarea la nivelul unui "parteneriat strategic şi cuprinzător", deschizând calea pentru extinderea cooperării dintre Egipt şi UE în diverse domenii economice şi neeconomice.

Biroul lui El-Sissi a declarat într-o declaraţie că acordul are ca scop realizarea unui "salt semnificativ în cooperarea şi coordonarea dintre cele două părţi şi realizarea intereselor comune".

Acordul, cunoscut sub numele de Declaraţia comună, vizează, printre altele, promovarea "democraţiei, a libertăţilor fundamentale, a drepturilor omului şi a egalităţii de gen", potrivit Comisiei Europene. De asemenea, ambele părţi îşi vor aprofunda cooperarea pentru a aborda provocările legate de migraţie şi terorism.

UE va oferi asistenţă guvernului egiptean pentru a-şi fortifica frontierele, în special cu Libia, un important punct de tranzit pentru migranţii care fug de sărăcie şi de conflictele din Africa şi Orientul Mijlociu. Blocul celor 27 de naţiuni va sprijini, de asemenea, guvernul în găzduirea sudanezilor care au fugit de aproape un an de lupte între generalii rivali din ţară lor. Egiptul a primit peste 460.000 de sudanezi începând cu luna aprilie a anului trecut.

Acordul intervine pe fondul îngrijorărilor tot mai mari că ofensiva terestră a Israelului asupra oraşului Rafah, situat în sudul Fâşiei Gaza, ar putea forţa sute de mii de persoane să pătrundă în Peninsula Sinai din Egipt. Războiul dintre Israel şi Hamas, aflat acum în cea de-a şasea lună, a împins peste 1 milion de persoane spre Rafah.

Egiptul spune că există 9 milioane de migranţi, inclusiv aproximativ 480.000 care sunt înregistraţi ca refugiaţi şi solicitanţi de azil la agenţia ONU pentru refugiaţi. Mulţi dintre aceşti migranţi şi-au înfiinţat propriile afaceri, în timp ce alţii lucrează în uriaşa economie informală ca vânzători ambulanţi şi femei de serviciu.

Timp de decenii, Egiptul a fost un refugiu pentru migranţii din Africa subsahariană care încearcă să scape de război sau de sărăcie. Egiptul este o destinaţie şi un refugiu pentru unii, deoarece este cea mai apropiată şi mai uşor de atins ţară pentru ei. Pentru alţii, este un punct de tranzit înainte de a încerca periculoasa traversare a Mediteranei către Europa.

Deşi coasta egipteană nu a fost o rampă de lansare majoră pentru traficanţii de persoane şi traficanţii de persoane care trimit bărci supraaglomerate peste Mediterana spre Europa, Egiptul se confruntă cu presiuni migratorii din regiune, la care se adaugă ameninţarea iminentă că războiul dintre Israel şi Hamas se va extinde peste graniţele sale.

Acordul ar injecta fonduri atât de necesare în economia egipteană, care a fost grav afectată de anii de austeritate guvernamentală, de pandemia de coronavirus, de consecinţele invaziei la scara largă a Rusiei în Ucraina şi, cel mai recent, de războiul dintre Israel şi Hamas din Gaza.

Egiptul a ajuns la un acord cu Fondul Monetar Internaţional la începutul acestei luni pentru a majora un împrumut de salvare la 8 miliarde USD, de la 3 miliarde USD, după negocieri maraton. Acordul cu FMI a fost combinat cu reforme economice care au inclus flotarea lirei egiptene şi o creştere puternică a ratei dobânzii principale.

Acordul cu UE urmează modelul celor semnate recent cu Tunisia şi Mauritania, care au promis fonduri în schimbul fortificării frontierelor lor. Atât Tunisia, cât şi Mauritania au fost puncte-cheie de plecare pentru migranţii care traversau Mediterana şi o porţiune din Atlantic spre Italia şi, respectiv, Spania, şi au fost şi ele criticate pentru presupusele abuzuri împotriva migranţilor.

Pachetul a atras critici din partea grupurilor internaţionale de apărare a drepturilor omului cu privire la situaţia drepturilor omului din Egipt. Amnesty Internaţional i-a îndemnat pe liderii europeni să nu fie complici cu încălcările drepturilor omului care au loc în Egipt.

"Liderii UE trebuie să se asigure că autorităţile egiptene adoptă repere clare în ceea ce priveşte drepturile omului", a declarat Eve Geddie, şefa biroului pentru instituţii europene al Amnesty Internaţional. Geddie a subliniat restricţiile impuse de Egipt asupra mass-mediei şi a libertăţii de exprimare, precum şi reprimarea societăţii civile.

Chestionat la începutul acestei săptămâni la Bruxelles cu privire la moralitatea unor astfel de acorduri, purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene, Eric Mamer, a recunoscut că au existat probleme în toate aceste ţări, dar a apărat totuşi parteneriatele.

"Da, cunoaştem criticile legate de drepturile omului în aceste ţări şi este evident că aceasta este o problemă. Înseamnă asta că ar trebui să rupem toate relaţiile? Ar duce asta la o îmbunătăţire a situaţiei? Sau ar trebui să încercăm să găsim o modalitate de a colabora cu acele ţări pentru a îmbunătăţi situaţia pe teren atât pentru populaţia locală, cât şi pentru migranţii care vin în acele ţări?", a declarat el reporterilor.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor