Un magnat taiwanez va finanţa o armată de 3,3 milioane de "războinici civili" pentru a apăra Taiwanul de invazia chineză
alte articole
Un magnat taiwanez şi-a anunţat planul de a antrena 3,3 milioane de "războinici civili" şi trăgători de elită pentru a apăra Taiwanul de o invazie chineză, punând la bătaie 32 de milioane de dolari din banii săi.
Anunţul făcut de Robert Tsao, un cunoscut om de afaceri taiwanez şi fondator al United Microelectronics Corp (UMC), un important producător de microcipuri, vine pe fondul intensificării activităţilor militare dintre Taiwan şi China. Joi, Ministerul Apărării din Taiwan a anunţat că soldaţii săi au doborât o dronă chineză deasupra insulelor Kinmen din Taiwan.
Potrivit The Guardian, Tsao, în vârstă de 75 de ani, a declarat în cadrul unei conferinţe de presă de joi că ameninţarea Partidului Comunist Chinez (PCC) la adresa Taiwanului este în creştere. Purtând o vestă antiglonţ şi o cască antiglonţ, el a promis fonduri pentru a antrena "trei milioane de oameni în trei ani". În colaborare cu organizaţia civilă de apărare a insulei, Academia Kuma, 60% din fonduri ar urma sa fie alocate pentru construirea unei armate de "războinici", iar 40% pentru instruirea a încă 300.000 de persoane în domeniul tirului.
"Dacă vom reuşi să rezistăm cu succes ambiţiilor Chinei, nu numai că vom putea să ne protejăm patria, dar vom avea o contribuţie importantă la situaţia mondială şi la dezvoltarea civilizaţiei", a declarat el.
Tsao a fost anterior un susţinător activ al unificării Taiwanului cu China şi a renunţat la cetăţenia taiwaneză în semn de protest faţă de o anchetă guvernamentală asupra companiei sale. Cu toate acestea, el a declarat pentru Radio Free Asia că s-a răzgândit după ce a fost martor la represiunea mişcării prodemocraţie din Hong Kong, în special la atacul de la Yuen Long MTR. Joi, el a anunţat, de asemenea, că a renunţat la cetăţenia sa singaporeză şi că i-a fost redată cetăţenia taiwaneză şi că intenţionează să "moară în Taiwan şi să stea alături de poporul său".
"Având în vedere istoricul de atrocităţi ale Partidului Comunist Chinez împotriva propriului popor şi dominaţia brutală a celor care, precum uigurii, nici măcar nu sunt chinezi, ameninţările PCC nu au făcut decât să aprindă în rândul poporului taiwanez o ură acerbă împotriva acestui inamic ameninţător şi o determinare comună de a rezista", a declarat el, potrivit Bloomberg.
Academia Kuma a fost înfiinţată în 2021, pe fondul dorinţei tot mai mari a populaţiei civile din Taiwan de a fi antrenată în lupta de gherilă, autoapărare şi abilităţi de prim-ajutor. În august a lansat o campanie de crowdfunding şi a fost abordată de Tsao.
"Acest obiectiv este ambiţios şi provocarea este descurajantă, dar Taiwanul nu are timp să ezite", a afirmat academia într-o declaraţie.
După invazia Rusiei în Ucraina, apetitul comunităţii pentru formare civilă a crescut, dar a rămas fără răspuns din partea guvernului, care s-a concentrat pe dezvoltarea trupelor sale armate şi de rezervişti. După ce a renunţat la forţele armate bazate pe conscripţie, Taiwanul s-a luptat să ocupe posturi şi să menţină o forţă de luptă adecvată, care se pare că numără mai puţin de 90.000 de persoane.
Citând eforturile poporului britanic în cel de-al doilea război mondial şi ale ucrainenilor împotriva invaziei ruseşti în curs de desfăşurare, Academia Kuma a declarat că voinţa poporului taiwanez de a rezista unei invazii va "determina rezultatul războiului": "Războiul nu este o chestiune pentru câţiva oameni, iar apărarea Taiwanului este pentru fiecare taiwanez. Fiecare are capacitatea şi responsabilitatea de a contribui cu propriile forţe în război".
După anunţ, UMC s-a distanţat de Tsao, care s-a retras din compania pe care a fondat-o de mai bine de 10 ani.
"El nu are nicio legătură cu UMC", a precizat aceasta.
Tensiunile dintre Taiwan şi China au crescut dramatic în ultimele luni, în special după o vizită în Taiwan a preşedintei Camerei Reprezentanţilor din SUA, Nancy Pelosi. Ca răspuns, armata chineză a înconjurat Taiwanul cu exerciţii cu focuri reale care au durat mai multe zile şi au inclus teste de rachete şi multiple treceri ale liniei mediane - o graniţă neoficială în strâmtoarea Taiwan pe care guvernul chinez nu a respectat-o recent.
Ministerul Apărării din Taiwan a declarat, joi, că soldaţii săi au doborât pentru prima dată o dronă chineză. Drona a survolat posturile militare de pe Insulele Kinmen din Taiwan, care se află chiar lângă China continentală, şi a ignorat avertismentele de a pleca, a declarat ministerul. Anterior, Taiwanul a tras rachete de semnalizare asupra zborurilor repetate ale dronelor în timpul şi după exerciţiile post-Pelosi, dar imagini video din zborurile recente deasupra insulelor au arătat soldaţi taiwanezi aruncând cu pietre, ceea ce a provocat o oarecare jenă.
Săptămâna aceasta, forţele de apărare au avertizat că vor doborî orice dronă care ignoră avertismentele de a părăsi spaţiul aerian, după ce preşedintele Tsai Ing-wen a îndemnat la "contramăsuri puternice" împotriva provocărilor chinezeşti.
Exerciţiile chinezeşti au simulat în mare parte o blocadă a Taiwanului, întrerupând traficul aerian şi maritim şi afectând porturi maritime cheie, dar vineri, Ministerul Apărării din Taiwan a declarat că armata chineză simulează, de asemenea, atacuri asupra navelor marinei americane, cu scopul de a împiedica forţele străine să vină în ajutorul Taiwanului în cazul unui atac.