Un cablu submarin esenţial de internet din Marea Baltică a fost tăiat. Există temeri privind un sabotaj rusesc

Cabluri submarine (Getty Images)
Redacţia
19.11.2024

Un cablu subacvatic esenţial de internet care leagă Finlanda de Germania a fost secţionat, stârnind temeri privind un eventual sabotaj rusesc, relatează The Telegraph

Incidentul a avut loc în apropierea insulei suedeze Gotland, în Marea Baltică, luni dimineaţa devreme.

Cinia, furnizorul de servicii de date deţinut de statul finlandez, a declarat că a fost trimisă o navă de reparaţii pentru a investiga cauza întreruperii, care a afectat singurul cablu ce leagă ţara de Europa Centrală.

„La 18 noiembrie 2024, a fost detectată o defecţiune la cablul submarin Cinia C-Lion1 dintre Finlanda şi Germania. Din cauza defecţiunii, serviciile furnizate prin cablul C-Lion1 sunt întrerupte. Cauza defecţiunii este în curs de investigare. Mai multe informaţii despre situaţie vor fi actualizate marţi, 19 noiembrie 2024”, a scris Cinia într-o declaraţie pe site-ul său.

Agenţia finlandeză pentru comunicaţii a declarat că majoritatea utilizatorilor de internet nu vor observa întreruperea de luni, ţara putând să se bazeze pe cablurile care traversează alte părţi ale continentului.

Compania a declarat că, deşi nu există niciun indiciu că avaria a fost un sabotaj, este probabil să fi fost rezultatul activităţii umane.

„În acest moment, nu există nicio modalitate de a evalua cauza ruperii cablului, dar astfel de rupturi fără impact extern nu se întâmplă în aceste ape”, a declarat Ari-Jussi Knaapila, directorul executiv al Cinia.

Cu toate acestea, el a avertizat că avaria ar fi putut fi cauzată inclusiv de un trauler sau de o navă care a ridicat ancora de urgenţă. Potrivit companiei, cablurile de fibră optică sunt învelite într-o carcasă de oţel cu armură dublă.

C-Lion1 este un cablu submarin de fibră optică între Rostock, Germania, şi Helsinki, Finlanda, care conectează întreprinderile din Europa Centrală cu centrele de date din Europa de Nord. Acesta a fost construit la începutul anului 2016 şi are o capacitate totală de 144 terabiţi pe secundă, facilitând latenţa scăzută şi transmiterea sigură a datelor.

Cinia nu a furnizat detalii suplimentare cu privire la cauza defecţiunii pe C-Lion1 sau dacă au existat întreruperi în comunicarea datelor.

Un utilizator X a speculat: „Cauza potenţială a ruperii cablului C-lion1 - Petrolierul de ţiţei Magic Lady în drum de la Sankt Petersburg la Dakar, care s-a comportat ciudat 2024-11-18 10:23:17 UTC în Marea Baltică”.

Context

Finlanda este în alertă maximă cu privire la posibile acte de spionaj şi sabotaj din partea Rusiei după ce a aderat la NATO, punând capăt deceniilor de neutralitate.

Oficialii serviciilor de informaţii NATO au avertizat în septembrie că Rusia îşi consolida o unitate secretă de submarine însărcinată cu sabotarea infrastructurii subacvatice, în timp ce Dmitri Medvedev, fost preşedinte al Rusiei, a declarat că astfel de cabluri sunt ţinte legitime din cauza „complicităţii” Occidentului la sabotarea gazoductului Nord Stream.

Luni, ministerul transporturilor şi comunicaţiilor din Helsinki a emis noi ghiduri de criză pentru populaţia ţării, care includ informaţii despre ce trebuie făcut în cazul unor perturbări ale infrastructurii de telecomunicaţii.

Acum, cu Rusia înconjurată de state NATO în zona Mării Baltice, apele acesteia sunt considerate cele mai vulnerabile la încercările de a perturba liniile esenţiale de energie şi comunicaţii.

Cel mai dramatic incident a fost explozia gazoductului Nord Stream, care aducea gaz natural rusesc în Germania, la jumătate de an după invadarea Ucrainei de către Rusia. Deşi investigaţiile privind acel incident continuă, se crede că sabotajul a fost realizat de persoane trimise din Kiev.

În octombrie anul trecut, un vas cargo chinezesc a avariat o conductă de gaz între Finlanda şi Estonia cu ancora sa. Explicaţia autorităţilor chineze, conform căreia incidentul a fost un accident, a fost privită cu suspiciune în Occident.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor