Pentagonul nu reuşeşte să treacă auditul financiar pentru al şaptelea an consecutiv
Pentagonul nu a reuşit, pentru al şaptelea an consecutiv, să treacă auditul anual al situaţiilor financiare, un proces amplu menit să asigure responsabilitatea pentru active în valoare de 3,8 trilioane de dolari şi pasive de 4 trilioane de dolari.
În ciuda acestui eşec, oficialii Pentagonului au evidenţiat progrese treptate şi şi-au reafirmat angajamentul de a obţine o opinie de audit favorabil până în 2028.
Cele mai recente rezultate, publicate la 15 noiembrie, au confirmat faptul că Pentagonul a primit din nou o opinie negativă, ceea ce înseamnă că auditorii nu au putut oferi asigurări cu privire la exhaustivitatea şi acurateţea înregistrărilor financiare ale instituţiei.
Acest audit, la fel ca cele şase anterioare, a scos la iveală provocări persistente în sistemele de management financiar ale Departamentului Apărării (DoD).
Echipele de auditori au efectuat sute de vizite la faţa locului, evaluând modul în care Pentagonul gestionează fondurile publice în cadrul operaţiunilor sale, care se desfăşoară în peste 4.000 de locaţii din mai mult de 160 de ţări.
Din cele 28 de audituri parţiale efectuate pentru entităţile Pentagonului care sunt supuse auditurilor financiare independente, doar nouă au primit opinii nemodificate (curate). O altă entitate a primit o opinie calificată (cu rezerve), în timp ce 15 entităţi au primit opinii de respingere. Trei opinii de audit sunt încă în aşteptare.
Secretarul Apărării, Lloyd Austin, a declarat că, deşi s-au înregistrat unele progrese în auditul anual din acest an, provocările rămân.
„Există mai multe domenii în care trebuie să muncim mai mult şi să obţinem rezultate mai bune”, a specificat Austin într-o declaraţie.
El a subliniat necesitatea unor îmbunătăţiri critice, cum ar fi creşterea eficienţei şi evaluarea corectă a proprietăţilor, sporirea responsabilităţii, captarea tuturor tranzacţiilor sistemului contabil şi modernizarea sistemelor financiare ale Pentagonului.
Raportul de audit a arătat că Pentagonul a raportat un sold de 855,5 miliarde de dolari în fonduri la Trezorerie, dar nu a efectuat reconcilierea exactă şi la timp, ceea ce a crescut riscul de erori materiale.
Problemele cheie menţionate în raport includ abateri nerezolvate şi controale interne insuficiente în procesele de reconciliere.
De asemenea, Pentagonul a raportat echipamente generale şi software de uz intern în valoare de 452,1 miliarde de dolari, dar nu a reuşit să furnizeze documentaţie sau controale adecvate pentru a susţine evaluarea acestora, crescând riscul unor inexactităţi în situaţiile financiare.
Pentru a aborda aceste deficienţe, auditorii au recomandat monitorizare sporită, rezolvarea promptă a abaterilor şi implementarea unor procese standardizate pentru a asigura respectarea standardelor contabile.
Austin a declarat că, deşi „s-au făcut progrese semnificative” în acest an, este nevoie de mai mult efort. El şi-a exprimat încrederea că Pentagonul va obţine o opinie favorabilă până în 2028.
„Suntem hotărâţi să atingem acest obiectiv. Nu tolerez frauda, risipa şi abuzul—nici la Pentagon, nici în alte departamente”, a menţionat el.
În ciuda faptului că nu a trecut auditul anual, Pentagonul a înregistrat progrese în rezolvarea unor deficienţe materiale semnificative identificate în auditurile anterioare, conform lui Mike McCord, directorul financiar al DoD. McCord a evidenţiat opinia de audit necalificată (fără rezerve) obţinută de U.S. Marine Corps—o premieră pentru acest corp—ca un model de succes datorat leadershipului de nivel înalt şi eforturilor susţinute.
„Ne aşteptăm la acelaşi angajament din partea liderilor celorlalte Servicii Militare”, a spus McCord într-o declaraţie.
De asemenea, Pentagonul a rezolvat o deficienţă materială la nivelul DoD legată de pasivele juridice contingente şi a făcut progrese în alte domenii critice, închizând sau diminuând 19 deficienţe materiale în 2024, inclusiv îmbunătăţiri în raportarea soldurilor la Trezorerie, conform lui McCord.
Pentru a respecta termenul din 2028 pentru o opinie necalificată, McCord a declarat că Pentagonul se va concentra pe rezolvarea cauzelor fundamentale ale celor mai semnificative deficienţe materiale.
El a subliniat importanţa iniţiativelor de formare pentru personalul de management financiar al Pentagonului, pentru a elimina lipsurile esenţiale de competenţe, utilizând în acelaşi timp tehnologii avansate, cum ar fi învăţarea automată şi automatizarea proceselor robotizate, pentru a creşte fiabilitatea datelor şi a eficientiza procesele financiare.