"Pune gaz pe foc" - Reacţia Kremlinului la vestea că Biden ar fi aprobat atacurile cu rachete în Rusia
Kremlinul l-a acuzat pe preşedintele Joe Biden că „a pus gaz pe foc” după ce presa americană a anunţat că liderul de la Casa Albă şi-a dat acordul ca Ucraina să folosească rachete fabricate în SUA pentru a lovi ţinte din interiorul Rusiei.
Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat luni că administraţia Biden „continuă să alimenteze tensiunea în jurul acestui conflict”, relatează BBC.
Potrivit unor oficiali americani anonimi care au vorbit cu presa, Biden a autorizat Ucraina să utilizeze rachete cu rază lungă de acţiune furnizate de Pentagon pentru a lovi ţinte din regiunea rusă Kursk.
„Dacă o astfel de decizie a fost într-adevăr formulată şi comunicată regimului de la Kiev, atunci, desigur, aceasta este o nouă rundă calitativă de escaladare a tensiunilor şi o situaţie calitativ nouă în ceea ce priveşte implicarea Statelor Unite în acest conflict”, a declarat Peskov pentru agenţia de presă TASS.
Agenţia de ştiri Tass, pe canalul său Telegram, a afirmat că Peskov a descris ideea atacurilor cu rachete în interiorul Rusiei drept „periculoasă şi provocatoare”.
Peskov a făcut referire la o declaraţie făcută de Putin în septembrie, în care acesta spunea că a permite Ucrainei să ţintească Rusia ar schimba „în mod dramatic natura conflictului”.
Însă Peskov a menţionat că Putin ar fi „deschis oricărei comunicări”, dar încă nu a vorbit cu preşedintele francez Emmanuel Macron, despre care se spune că intenţionează să îl sune pe liderul rus.
Marea Britanie şi Franţa au furnizat ambele rachete Storm Shadow Ucrainei, care ar putea fi utilizate pentru a lovi ţinte din Rusia, dar până în prezent, premierul britanic Keir Starmer şi Macron nu au dat permisiunea.
Starmer a declarat că „trebuie să dubleze” sprijinul pentru Ucraina şi a insistat că această problemă este „pe primul loc” în agenda sa la summitul G20 din această săptămână din Brazilia.
Context
Rusia a invadat Ucraina în februarie 2022 şi a desfăşurat recent mii de trupe nord-coreene pe linia frontului, luptând alături de forţele ruse.
La începutul acestui an, forţele ucrainene au lansat o operaţiune transfrontalieră semnificativă în regiunea rusă Kursk. Luptele intense sunt în desfăşurare, forţele ruse încercând să recupereze teritoriul pierdut. Ucraina a cucerit mai multe aşezări şi deţine în continuare poziţii strategice.
Ca răspuns, Rusia a permis desfăşurarea a 11.000 de soldaţi nord-coreeni pe linia frontului din regiunea Kursk pentru a lupta de partea sa.
Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a făcut presiuni asupra Statelor Unite şi NATO pentru a permite forţelor sale să utilizeze sistemele de rachete tactice ale armatei care le-au fost furnizate pentru a lovi ţinte aflate în interiorul Rusiei, susţinând că Moscova a escaladat deja conflictul prin desfăşurarea trupelor nord-coreene.
Zelenski a declarat luni că aceste „capacităţi cu rază lungă de acţiune” sunt o parte vitală a „planului său de victorie”, pe care l-a prezentat în detaliu în Parlamentul ucrainean luna trecută.
"Rachetele vor vorbi de la sine"
„S-a spus mult în mass-media astăzi că am primit aprobarea de a întreprinde acţiuni relative. Dar loviturile nu se fac cu vorbe. Aceste lucruri nu sunt anunţate. Rachetele vor vorbi de la sine”, a declarat Zelenski luni.
Tass a raportat, de asemenea, că Viktor Bondarev, un senator rus de rang înalt şi fost comandant-şef al forţelor aeriene ruse, a afirmat că „Rusia are suficiente capacităţi avansate pentru a contracara atacurile cu orice arme, inclusiv arme cu rază lungă de acţiune”.
La începutul acestei luni, 34 de drone ucrainene au atacat ţinte din Moscova, dar Ministerul rus al Apărării a susţinut că atacul a fost „contracarat”. Ministerul Apărării a declarat că ucrainenii au vizat regiunile Kursk, Briansk, Tula, Oriol şi Kaluga.
Canalul Telegram al Kremlinului nu a comentat până acum rapoartele privind aprobarea de către Biden a atacurilor cu rachete.
Luni, acesta a publicat fotografii cu Putin având o „întâlnire de lucru” cu guvernatorul regiunii Zaporojie din Ucraina ocupată, Evgheni Balitski.
„Au fost discutate, de asemenea, plăţile de ajutor pentru persoanele care şi-au pierdut casele [în timpul luptelor] şi măsurile de asigurare a securităţii centralei nucleare de la Zaporojie”, a raportat acesta.
Războiul din Ucraina a făcut mai multe victime civile duminică.
Oficialii ucraineni au declarat că o rachetă balistică rusească încărcată cu muniţii cu dispersie a lovit o zonă rezidenţială din oraşul Sumî, omorând nouă adulţi şi doi copii şi rănind alte 84 de persoane.
Procuratura regională din Sumî a declarat că şase copii au fost grav răniţi, iar copiii ucişi erau un băiat de 9 ani şi o fată de 14 ani.