Un avion Boeing 747-400 forţat să aterizeze de urgenţă la Johannesburg

În urma impactului cu un stol de păsări în timpul decolării, un avion Boeing 747-400, aparţinând companiei Cathay Pacific, a trebuit să-şi inverseze cursul şi să facă o aterizare de urgenţă, după ce a decolat din Johannesburg (Africa de Sud) luni, 10 martie, îndreptându-se spre Hong Kong cu 234 de persoane la bord.
(MARK RALSTON / AFP / Getty Images)
Mioara Stoica
11.03.2014

În urma impactului cu un stol de păsări în timpul decolării, un avion Boeing 747-400, aparţinând companiei Cathay Pacific, a trebuit să-şi inverseze cursul şi să facă o aterizare de urgenţă, după ce a decolat din Johannesburg (Africa de Sud) luni, 10 martie, îndreptându-se spre Hong Kong cu 234 de persoane la bord.

Potrivit unui comunicat al companiei, comandantul a decis să se întoarcă la aerodromul de plecare. După procedura normală de a renunţa la o parte din cantitatea de combustibil pentru a ajunge la greutatea necesară pentru aterizare, avionul a atins solul fără probleme, la 13.43 (ora României), după o oră şi două minute de la plecare.

În general, atunci când există o coliziune cu un stol de păsări, procedura de securitate este efectuarea unei aterizări de siguranţă cât de repede posibil, pentru a obţine o evaluare a ceea ce s-a întâmplat şi pentru a analiza gradul de avarie, dacă există.

Impactul cu păsările este una dintre problemele cele mai comune şi mai de temut pentru aeronave, şi apare în majoritatea cazurilor în timpul decolării sau aterizării.

De exemplu, Administraţia Federală a Aviaţiei din SUA a constatat că ciocnirile cu păsările costă industria aeriană mai mult de 700 milioane de dolari în fiecare an, iar numărul coliziunilor raportate cu daune pentru aeronavele comerciale ale SUA s-a ridicat la 87.670 între anii 1990- 2012.

Metode de supraveghere şi îndepărtare a păsărilor

Fiecare aeroport elaborează si implementează programe specifice de supraveghere şi îndepărtare a păsărilor, în scopul de a reduce riscul impactului acestora cu aeronavele pe aeroporturi şi în vecinătatea lor. Elaborarea unui program de supraveghere şi combatere a păsărilor pe aeroport presupune cunoaşterea zonei (aeroport şi vecinătăţi), identificarea cauzelor care favorizează concentrarea păsărilor, identificarea speciilor de păsări implicate, cunoaşterea comportamentului/obiceiurilor păsărilor, estimarea riscului pe care îl reprezintă fiecare specie.

Printre metode de îndepărtare a păsărilor se numără descurajarea (bio)acustică, schimbarea habitatului oferit de aeroport, descurajarea vizuală, descurajarea chimică, obstacole/amenajări speciale precum şi alte metode (sperietori, efigii de păsări moarte, modele teleghidate de avioane şi şoimi etc.).

Prezenţa păsărilor în zonele aeroporturilor constituie un pericol potenţial real pentru siguranţa zborului. Administratorii aeroporturilor acordă atenţie specială acestui subiect, având în vedere faptul că în prezent se contestă caracterul pur accidental al coliziunilor dintre aeronave şi păsări pe aeroporturi.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor