Maniere de şeic: avion întors din drum pentru un politician, după 21 de minute de zbor

Aeronave pe pista aeroportului
Aeronave pe pista aeroportului (Epoch Times România)

Un avion de pasageri s-a întors din drum deşi decolase, pentru a lua un pasager care a întârziat la îmbarcare. Incidentul s-a petrecut în Beirut, Liban. În timp ce avionjul se îndrepta spre Bagdad, în Irak, pilotulului liniei aeriene Middle East Airlines i-a fost comandat de propria companie să inverseze cursul şi să se întoarcă de unde abia plecase cu 21 de minute mai devreme.

Motivul unei astfel de decizii este că cel care a întârziat pentru îmbarcare era Mahdi al-Amiri, fiul lui Hadi al-Amiri, ministru în guvernul lui Nouri al-Maliki cât şi fost şef al miliţiilor şiite Badr, transformate într-un partid politic.

Deja la momentul închiderii îmbarcării, personalul de la Middle East Airlines a descoperit lipsa lui Mahdi al-Amiri, căutându-l peste tot, atât pe el cât şi pe prietenul său de călătorie. Dar cum nu a reuşit să-l găsească, după ce compania a mai stat 6 minute în plus, a decis să permită decolarea spre Bagdad.

Când al-Amiri a apărut în cele din urmă la poarta de îmbarcare, şi găsind-o închisă s-a dezlănţuit, s-a năpustit în birourile MEA şi a ameninţat că va "împiedica personal aterizarea zborului la Bagdad" şi va ordona aeroportului irakian să-l facă să se întoarcă la Beirut. După un telefon la Bagdad în scrut timp avionul nu mai avea unde să aterizeze, astfel că MEA a fost nevoită să aprobe întoarcerea avionului.

Determinarea fiului ministrului a fost de natură să provoace îngrijorarea lui Marwan Salha, preşedintele interimar al MEA, care a fost practic obligat să să inverseze cursa zborului în timp ce a denunţat "episodul grav de pur nepotism".

Hadi al-Amiri este nu numai un aliat politic important al prim-ministrului irakian, dar şi ministrul Transporturilor din Bagdad, cel de care depinde în ultimă instanţă aterizarea avioanelor.

Versiunea purtătorului de cuvânt al ministrului, cu toate acestea, este diferită de cea comunicată de MEA. Pentru Kareem al-Nuri "avionul libanez ateriza la Bagdad într-un moment în care aeroportul era închis din motive organizatorice şi datorită faptului că se făcea curăţenie în aeroport şi oricum i-am fi cerut să amâne aterizarea". Dar, în realitate, dintre cele 30 de avioane care au aterizat în aeroportul din Bagdad în cursul dimineţii numai cel care venea din Beirut a trebuit să se întoarcă.

Pe reţelele sociale mulţi irakieni „au glumit” cu privire la comportamentul familiei al-Amiri, tatăl şi fiul fiind comparaţi cu "Saddam Hussein şi fiul lui, Uday, atunci când se aflau la putere".

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe