Visul unei Nopţi de Premier: Avionul multirol

Visul Premierului de a cumpăra un avion multirol pentru demnitari ar putea deveni realitate în curând. După ce a simpatizat cu liberalii în privinţa înfiinţării comisiei parlamentare care să ancheteze latifundiile fiicei lui Băsescu, Victor Ponta a început să se ocupe de cea de-a doua prioritate a ţării, avionul multirol.
Victor Ponta (Epoch Times România)
Loredana Diacu
26.11.2013

Visul Premierului de a cumpăra un avion multirol pentru demnitari ar putea deveni realitate în curând. După ce a simpatizat cu liberalii în privinţa înfiinţării comisiei parlamentare care să ancheteze moşia fiicei lui Băsescu, Victor Ponta a început să se ocupe de cea de-a doua prioritate a ţării, avionul multirol.

Astfel, marţi, 26 noiembrie, premierul Victor Viorel Ponta a dispus constituirea unei comisii interministeriale care să negocieze cu Guvernul italian cumpărarea unei aeronave pentru demnitari. Din comisie vor face parte reprezentanţi ai ministerelor Finanţelor, Apărării, Afacerilor Externe şi Transporturilor, precum şi din Serviciul Român de Informaţii, Serviciul de Informaţii Externe, regia Patrimoniului Protocolului de Stat şi Autoritatea Aeronautică Civilă Română, informează Mediafax.

Avionul multirol a intrat în atenţia presei în luna septembrie, când pe masa Comisiei de apărare din cadrul Senatului a ajuns propunerea de cumpărare a unui avion pentru demnitari. Acesta urma sa fie achiziţionat în leasing pe patru ani iar valoarea lui, conform lui Traian Igaş, senator PDL şi membru al respectivei comisii, se ridica la 56 de milioane de euro. Igaş a mai precizat la vremea respectivă că a propus "amânarea acestui subiect şi dezbaterea mai aprofundată a acestei iniţiative a Guvernului, asta şi datorită faptului că toată această achiziţie, toată această procedură costă statul român 56 de milioane de euro pe o perioadă de patru ani de zile."

În urma criticilor din presă, a spectrului rectificărilor bugetare, a cumulului de probleme: Roşia Montană, marşuri medici, marşuri profesori etc., avionul a fost băgat o vreme "sub preş."

La finele lui octombrie însă, aflat în SUA de unde a dat vestea "buna" că Chevron nu pleacă din ţară şi că s-a împrietenit cu vicepreşedintele american Joe Biden, premierul a dat o veste minunată: Guvernul italian scoate la vânzare nişte avioane şi România şi-ar putea cumpăra şi ea mai ieftinuţ şi desigur, transparent, ceva.

"Am găsit o soluţie neaşteptată şi foarte bună", a anunţat Ponta din SUA pe 22.10. 2013. "Guvernul italian are şase avioane şi s-a hotărât să mai vândă din ele. Am cerut colegilor de la Ministerul de Externe să găsim o soluţie de acord interguvernamental. În felul ăsta nici nu mai apar discuţii, «de ce îl iei mai mare, de ce îl iei mai mic, de ce îl iei de la firma x»" a spus Ponta la România Tv, postul de televiziune care l-a urmat pe Ponta în State, pentru a comunica nedeformat mesajele lui."

Acum că veştile sunt "şi mai bune", au venit chinezi cu miliarde de dolari dornici să cumpere infrastructura ţării dacă se poate integral, Ponta anunţă că sigur îşi ia avion! Căci este "inadmisibil" ca Traian Băsescu, de a cărui grijă Ponta a rămas fără somn, şi Crin Antonescu, tradiţional "prieten şi aliat" să meargă cu avioane de linie, ca orice român obişnuit.

Astfel, comisia înfiinţată de Ponta va analiza care avion este mai mare, care e mai mic, urmând să aleagă cea mai potrivită aeronava de lux din flota scoasă la vânzare de Guvernul italian, şi să bată "palma", respectiv OUG-ul pe preţ.

Sumele vehiculate în presă au devenit mai mici. Secretariatul General al Guvernului (SGG) a primit în toamna acestui an, la rectificarea bugetară, în jur de 3 milioane de euro pentru preluarea în leasing, prin Regia Patrimoniului Protocolului de Stat (RA-APPS), a unei aeronave destinate şi utilizate exclusiv pentru executarea zborurilor speciale, mai informează Mediafax.

Cât va costa însă avionul în final, în plaja destul de largă cuprinsă între 3 şi 56 de milioane de euro, în ce condiţii va fi cumpărat, cine va asigura maintenanţa, combustibilul, reparaţiile şi la ce bani, urmează a se stabili în urma negocierilor între proaspăt înfiinţata comisie şi Guvernul italian.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor