Scoţia, misterul unei coliziuni între două avioane, evitată in ultimul moment: la bord se aflau 1.000 de persoane

Boeing 747 (arhivă)
Boeing 747 (arhivă) (JOE KLAMAR / AFP / GettyImages)
Mioara Stoica
22.10.2013

Ancheta nu reuşeşte să explice cum de piloţii nu au "înţeles" instrucţiunile. Avioanele se aflau la 30 de metri unul de celălalt.

Duminică, 23 iunie anulcurent, orele 13. Exact în acel moment un teribil accident de avion ar fi fost pe cale să se întâmple pe cerul Scoţiei: o ciocnire între două Boeing 747 în zbor, cu 1.000 de oameni la bord. A lipsit foarte puţin ca incidentul să aibă loc. A urmat apoi o investigaţie a
Uk Airport Board din Marea Britanie. După cercetări a fost emis un raport publicat săptămâna aceasta.

Raportul nu a reuşit să explice cum a fost posibil ca cei patru piloţi - doi pe fiecare avion implicat în coliziunea evitată - au înţeles complet greşit instrucţiunile primite, făcând exact opusul a ceea ce ar fi trebuit să facă.

Aproape s-au atins – Cele două Boeing zburau deasupra Scoţiei la 50 de km de Glasgow şi la aceeaşi altitudine, gata să traverseze Atlanticul, atunci când un controlor de trafic aerian a observat că cele două nave ar fi putut intra în coliziune. El a ordonat imediat aeronavei din stânga să vireze la la stânga şi celei din dreapta să vireze spre dreapta.

Incredibil, cu toate acestea fiecare avion a urmat instrucţiunile rezervate celuilat. Rezultatul: Boeing-urile au început să conveargă unul spre celălalt, chiar mai repede decât înainte. Dezastrul a fost evitat doar în ultimul moment, deoarece piloţii atunci când s-au văzut au reuşit să evite ciocnirea schimbând altitudinea: un avion s-a ridicat şi celălalt a coborât. Au trecut la doar 30 de metri unul de celălalt.

"Inexplicabil" – raportul - numărul 2013054 – consemnează că cele două perechi de piloţi "par să fi urmat instrucţiunile celeilalte perechi" şi anchetatorii nu pot explica cum şi de ce acest lucru s-a putut întâmpla.

Membrii ambelor echipaje nu au putut explica incidentul. Un pilot, consemnează raportul "s-a întrebat dacă nu ar fi putut exista o eroare tehnică în transmiterea de instrucţiuni", dar şi această ipoteză a căzut. Responsabilitatea pentru dezastrul care din fericire nu a avut loc, nu este nici măcar a controlorilor de trafic aerian care "s-au comportat în mod corespunzător".

Un lucru este sigur - tragedia a fost evitată într-adevăr printr-un miracol.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor