Caz celebru de călătorie în timp: Zborul mareşalului Victor Goddard în viitor
alte articole
Întotdeauna a existat o fascinaţie pentru subiectul călătoriei în timp - cazuri în care oamenii experimentează temporar incursiuni în trecut sau în viitor, sau interacţionează cu obiecte şi persoane din ere diferite.
Oameni de ştiinţă ca Albert Einstein, Michino Kaku şi Stephan Hawking au afirmat că, teoretic, călătoria în timp este posibilă, însă ştiinţa noastră nu poate reuşi acest lucru. Dar dacă poate natura?
De-a lungul timpului au fost relatate numeroase cazuri de călătorie în timp, iar unul dintre cele mai faimoase este cel al lui Robert Goddard.
Mareşalul de aviaţie Robert Victor Goddard a fost un comandant senior din cadrul Forţelor Aeriene Regale (FAR) britanice care a luptat în al Doilea Război Mondial.
În 1935, Goddard era comandor şi efectua un zbor de rutină de la baza sa din Andover către Edinburgh. Pe drum acesta a vrut să aterizeze pe un aerodrom militar abandonat numit Drem. Când s-a apropiat de Drem a observat că aerodromul nu dispunea de condiţiile minime pentru a încerca o aterizare. Pistele erau într-o stare de degradare totală, iar aeroportul se pare ca devenise o păşune pentru cireada locală de vaci, astfel că Goddard şi-a continuat zborul.
Când a zburat înapoi către Andover, Goddard s-a confruntat cu o vreme foarte rea. În ciuda experienţei lui Goddard, era aproape să se prăbuşească, dar în final a reuşit cu greu să păstreze controlul avionului său Hawker Hart. Vizibilitatea era zero iar vremea continua să se înrăutăţească.
Dintr-o dată Goddard a ajuns în lumina strălucitoare a soarelui şi aerodromul Drem era vizibil în mod clar sub el. Însă terenul aerodromului era total diferit de cel văzut de el cu o zi înainte. Acesta părea să fie nou, pistele erau în stare perfectă, la fel şi hangarele. Goddard a observat mai multe avioane cu aripi duble şi un avion cu o singură pereche de aripi pe care nu l-a putut identifica. Toate avioanele erau colorate în galben şi aveau însemnele FAR, iar toţi membrii echipajului de la sol erau îmbrăcaţi în uniforme albastre. Nimeni nu părea să observe avionul lui Goddard care zbura pe deasupra, în ciuda faptului că acesta zbura la altitudine foarte mică.
Goddard era pe cale să iasă din spaţiul aerian Drem când a dat din nou peste furtuna intensă din care tocmai ieşise. Acesta a reuşit să ajungă înapoi la Andover şi a aterizat în condiţii de siguranţă, apoi a început să se gândească la ceea ce văzuse.
Problema, în legătură cu ceea ce a pretins Goddard că văzuse la Drem, este că acele lucruri nu existau la vremea respectivă. În 1935, echipajele de la sol FAR purtau uniforme de culoare kaki, nu albastre. FAR nu avusese niciodată avioane vopsite în galben şi nici avione cu o singură aripă.
Patru ani mai târziu, Goddard a rezolvat misterul. În timp ce Europa era în plin război, s-a întâmplat să treacă din nou peste Drem... pentru a constata exact ceea ce a văzut în 1935, avioanele galbene şi mecanici îmbrăcaţi în uniforme albastre. El a văzut chiar şi avionul pe care nu a putut să-l identifice prima dată - un Miles Magister.
De-abia 4 ani mai târziu a început FAR să îşi vopsească avioanele galben şi au avut un avion cu o singură aripă de tipul celui pe care l-a văzut Goddard. De asemenea, echipajele de mecanici au început să poarte uniforme albastre.
Goddard a zburat peste patru ani în viitor, şi apoi la scurt timp a revenit la timpul său?
Un caz similar este cel al lui J. Bernard Hutton, un reporter la un ziar german care pretinde că a călătorit 11 ani în viitor. Acesta a povestit că a avut sarcina să relateze despre un şantier naval din Hamburg-Altona. El a fost însoţit de un coleg de-al său, Jocachin Brandt. Ofiţerii de la şantierul naval le-au arătat zona şi le-au dat indicaţii pentru a se orienta. La scurt timp după aceea, cei doi au auzit zgomote puternice de aeronave şi s-au găsit brusc prinşi în mijlocul unui raid aerian masiv. Au reuşit să scape cu ajutorul maşinii lor şi, de îndată ce aceştia au ieşit din şantierul naval, totul a revenit complet la normal. În 1943, Forţele Aeriene Regale britanice au atacat şi distrus şantierul naval, exact în maniera în care Hutton a văzut-o cu 11 ani înainte.
Oamenii de ştiinţă vorbesc despre conceptul de spaţiu-timp. Unii cercetători din domeniu au afirmat că pe lângă spaţiul temporal în care există societatea noastră contemporană mai există concomitent şi alte spaţii temporale, acestea nefiind imaginare sau iluzorii, ci au o existenţă materială concretă.
Să fie acesta cazul lui Goddard şi al lui Hutton?