UE ar putea opri exporturile de arme către Marea Britanie dacă izbucneşte un război cu Rusia

Thierry Breton
Thierry Breton (Getty Images)
D.B.
07.03.2024

Uniunea Europeană ar putea bloca exporturile de armament către Marea Britanie dacă va izbucni un război cu Rusia, informează The Telegraph.

Potrivit sursei citate, un oficial de rang înalt a declarat că au fost elaborate planuri pentru a împiedica livrările de arme şi tehnologii civile în străinătate, pentru a suplini propriile lipsuri ale blocului în cazul unei "crize de securitate".

"Pentru a contracara revenirea unui război de mare intensitate la graniţele noastre, am decis să mărim viteza", a declarat Thierry Breton, comisarul european pentru industrie, anunţând planurile de a pune industria de apărare a blocului pe picior de război.

Revizuirea propusă face parte dintr-o strategie mai amplă de consolidare a sprijinului militar european pentru Ucraina, devastată de război, şi de pregătire pentru pericolul tot mai mare reprezentat de Rusia lui Vladimir Putin.

Bruxelles-ul doreşte să stimuleze masiv producţia comună de arme şi achiziţiile între cele 27 de state membre, cu ambiţia de a consolida securitatea continentului şi de a reduce dependenţa de Statele Unite.

Comisia Europeană solicită noi puteri pentru a controla exporturile militare din blocul comunitar, pentru a-şi securiza capitalele în cazul în care războiul din Ucraina escaladează peste graniţele sale.

"Programul european de investiţii în domeniul apărării cuprinde măsuri de prioritizare. EDIP conţine un pilon de securitate a aprovizionării cu drepturi depline, care se află în el pentru situaţii de criză.

Odată ce această etapă este declarată, pot fi aplicate măsuri specifice, inclusiv comenzi cu grad de prioritate pentru produse civile sau produse de apărare, în funcţie de situaţie", a declarat Breton.

Aproximativ 40% din armele şi muniţiile produse în prezent în blocul comunitar sunt expediate în străinătate, a declarat Josep Borrell, şeful diplomaţiei UE, în timp ce a prezentat domeniul de aplicare al potenţialei blocade a exporturilor.

"Avem o industrie de apărare puternică, deoarece exportăm foarte mult. Cu siguranţă, atunci când există o mare presiune asupra cererii, ceea ce s-ar putea întâmpla în cazul unui război, trebuie să solicităm un aport suplimentar", a adăugat el.

Statele membre ar trebui să voteze cu privire la situaţia de criză, care include securitatea sau penuria mai generală de arme, înainte ca interdicţia de export să poată fi aplicată.

Măsura se aseamănă cu controalele la export introduse de UE asupra transporturilor de vaccinuri la apogeul pandemiei de coronavirus, care a declanşat un război de vaccinuri cu Marea Britanie.

În timp ce UE a promis că "va face echipă cu parteneri strategici, de aceeaşi părere şi internaţionali", Marea Britanie este exclusă de la oricare dintre noile sale programe de stimulare a producţiei de apărare.

Ucraina va fi tratată ca un "cvasi-stat membru", iar Bruxelles-ul încearcă să compenseze eşecul său recent de a oferi Kievului un milion de proiectile de artilerie promise.

De asemenea, schema va împiedica ţările UE să achiziţioneze arme de la firmele cu sediul în Regatul Unit, cum ar fi BAE Systems, dacă doresc să beneficieze de stimulente financiare plătite din bugetul blocului.

Membrii UE au cheltuit peste 100 de miliarde de euro pentru achiziţii în domeniul apărării de la invazia Rusiei în Ucraina, a declarat Margrethe Vestager, vicepreşedintele Comisiei.

"Aproape 80% din această sumă a fost cheltuită în afara Uniunii Europene, şi numai SUA a reprezentat mai mult de 60% din aceste cheltuieli. Acest lucru nu mai este sustenabil", a declarat aceasta.

Strategia urmăreşte ca, până în 2030, comerţul intern cu arme în cadrul blocului să ajungă la 35% din valoarea totală a pieţei sale de apărare.

Capitalele naţionale vor fi, de asemenea, încurajate să achiziţioneze arme europene care să coste cel puţin 50% din propriile bugete de apărare în aceeaşi perioadă, urmând să crească la 60% până în 2035.

Un fond iniţial de 1,5 miliarde de euro a fost alocat pentru a oferi stimulente, inclusiv scutiri de taxe, firmelor şi guvernelor care sprijină achiziţiile europene comune.

Breton a declarat anterior că acest fond ar trebui să ajungă la cel puţin 100 de miliarde de euro pentru ca blocul să poată concura cu Washingtonul şi industria de apărare americană.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor