UE aduce Rusia în faţa OMC pentru interzicerea importurilor de carne de porc

Comisarul pentru comerţ, Karel De Gucht.
Comisarul pentru comerţ, Karel De Gucht. (GEORGES GOBET/AFP/Getty Images)

UE a deschis astăzi un litigiu în cadrul Organizaţiei Mondiale a Comerţului (OMC) faţă de embargoul impus de Rusia asupra importurilor de porci, carne de porc proaspătă, precum şi asupra anumitor produse de porc din UE.

Rusia şi-a închis piaţa pentru Uniunea Europeană - tăind aproape 25% din totalul exporturilor UE - la sfârşitul lunii ianuarie 2014. Aceasta şi-a bazat decizia pe patru cazuri izolate de pestă porcină africană (PPA) detectată în carnea de mistreţ la frontierele lituaniene şi poloneze cu Belarus.

Această interdicţie a expus sectorul agricol al UE la pierderi semnificative. Discuţiile bilaterale cu Moscova nu au adus niciun rezultat până acum. Având în vedere că nu pare să existe nicio soluţie viitoare, UE a decis să recurgă la procedurile de soluţionare a litigiilor ale OMC prin solicitarea de consultări oficiale cu Rusia.

"Interdicţiile Rusiei pentru carnea de porc europeană sunt în mod clar disproporţionate şi contravin normelor OMC. Acesta a fost un caz minor de câţiva mistreţi infectaţi la frontierele cu Belarus, care a fost rezolvat imediat de către autorităţile europene competente. După săptămâni de discuţii cu omologii noştri ruşi pentru a încerca să soluţionăm această problemă, nu observăm absolut niciun progres. Europa va apăra producătorii de carne de porc şi, în acest sens, nu are de ales, şi va deschide acest litigiu, în cadrul OMC", a declarat astăzi Comisarul european pentru comerţ, Karel De Gucht.

Odată cu aderarea la OMC în 2012, Rusia s-a angajat să se asigure că măsurile de protecţie a vieţii şi sănătăţii animalelor se bazează pe concluzii ştiinţifice, să nu mai restricţioneze comerţul mai mult decât este necesar şi să aplice măsurile în mod nediscriminatoriu diferiţilor parteneri şi producători interni.

Cu toate acestea, Rusia acceptă, de exemplu, importurile din Belarus şi, până de curând, din Ucraina, în ciuda cazurilor notificate de pestă porcină africană în aceste ţări. De asemenea, în ciuda numeroaselor focare ale bolii înregistrate pe teritoriul său, Rusia nu închide întreaga piaţă internă a tuturor produselor de carne de porc. Prin urmare, refuzând importurile din regiunile UE, afectate de boală, Rusia pare a aplica standarde duble, tratând produsele din UE în mod diferit faţă de produsele altor parteneri comerciali şi faţă de cele produse pe plan intern, potrivit Comisiei Europene.

În solicitarea de consultări, UE iniţiază în mod oficial o dispută în cadrul OMC. Consultările oferă UE şi Rusiei oportunitatea de a discuta problema şi de a găsi o soluţie satisfăcătoare, fără a recurge la litigii. În cazul în care consultările nu ajung la o soluţie satisfăcătoare în termen de 60 de zile, UE poate solicita OMC înfiinţarea unui grup care să se pronunţe cu privire la legalitatea măsurilor Rusiei.

Date comerciale şi cifre

Interdicţiile Rusiei pentru carnea de porc europeană sunt în mod clar disproporţionate şi contravin normelor OMC (...) Europa va apăra producătorii de carne de porc şi, în acest sens, nu are de ales, şi va deschide acest litigiu, în cadrul OMC

În 2013, valoarea exporturilor de carne de porc din UE către Rusia a ajuns la 1,4 miliarde €, ceea ce a reprezentat în jur de 25% din totalul exporturilor UE. Interdicţiile Rusiei au un impact sever asupra industriei cărnii de porc a Uniunii Europene, care a dus la o scădere de preţ şi oferte excedentare de carne de porc pe piaţa UE.

Rusia este al treilea mare partener comercial al UE, iar UE este cea mai mare piaţă de export a Rusiei. În 2013, UE a exportat bunuri în valoare de 123 miliarde € în Rusia şi a importat în valoare de 232 de miliarde €. În timp ce exporturile ruseşti către UE sunt, în principal alcătuite din materii prime (80%), exporturile UE către Rusia sunt în mare parte vehicule, medicamente, maşini şi echipamente de transport, dar, de asemenea, produse agricole.

Pesta porcină africană

Pesta porcină africană este o boală infecţioasă letală a porcilor, cauzată de un virus foarte rezistent, care este inofensiv pentru oameni sau alte animale. Tulpina virusului descoperit în cei patru mistreţi se potriveşte cu tulpina virusului care predomină în Rusia. Interdicţia importurilor ruseşti din zonele neafectate ale UE este în contrast puternic cu situaţia internă din Rusia. Începând cu anul 2007, Rusia a anunţat aproximativ 600 de cazuri de pestă porcină africană în carnea de mistreţ şi aproape 400 de focare de infecţie interne.

Potrivit CE, în acest context, nu există îndoială că boala s-a răspândit din Rusia în Belarus şi din Belarus către UE. UE solicită Rusiei să-şi intensifice urgent eforturile interne pentru eradicarea şi controlul PPA şi ridicarea interdicţiilor comerciale nejustificate împotriva zonelor neafectate din UE.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Economie