UE va impune măsuri antidumping pentru producătorii chinezi de panouri solare

Panouri solare.
Panouri solare. (JACK GUEZ / AFP / Getty Images)
Loredana Diacu
02.12.2013

Uniunea Europeană va impune, începând de vineri, măsuri antidumping pentru producătorii de panouri solare din China care intră pe piaţa vest europeană cu preţuri sub cele agreate amiabil de Bruxelles şi oficialii de la Beijing.

Măsurile vor intra în vigoare pentru doi ani începând cu 6 decembrie 2013, a anunţat luni Comisia Europeană într-un comunicat. De asemenea, consiliul şi-a declarat luni sprijinul pentru propunerile CE privind impunerea de măsuri antidumping Chinei şi împotriva subvenţionării pentru importurile de panouri solare din China. Executivul comunitar a confirmat acordul cu exportatorii chinezi de panouri solare, care se aplică de la începutul lui august, informează economica.net.

Panourile solare au făcut obiectul unei dispute de lungă durată între China şi Uniunea Europeană. Între 2009 şi 2011, producătorii chinezi şi-au crescut producţia de panouri solare cu 400% şi au inundat piaţa europeană cu sistemele lor, pe care le-au vândut la preţuri mici, până când au ajuns să acopere 80% din piaţă. Anul trecut, exporturile de panouri solare chineze au generat o cifră de afaceri de 21 de miliarde de euro. Producătorii europeni s-au adunat în consorţiul UE Pro-Sun şi au decis să facă o cerere oficială către Comisia Europeană pentru a demara investigaţii pe tema dumpingului chinez.

Investigaţiile Consiliului Europei au relevat că firmele chineze vindeau panouri solare în Europa mult sub valoarea lor de piaţă şi beneficiau de subvenţii ilegale, ceea ce afecta semnificativ activitatea producătorilor europeni.

Aşezate la masa negocierilor, Bruxelles-ul şi Beijingul au încercat să ajungă la un acord "reciproc avantajos" mai ales pentru chinezi, noul finanţator mondial, convenind, după negocieri furtunoase că, începând din data de 6 august a.c., taxele pentru celule şi module din China urmau să crească la 47,6%, după ce valoarea provizorie stabilită anterior la 4 iunie fusese de 11,8%.

Prima reacţie a chinezilor la vestea introducerii de taxe a fost imediată şi furioasă: au iniţiat o anchetă privind vinurile din 27 de ţări ale lumii, acuzând că producătorii beneficiază de subvenţii la export. Situaţia a fost însă aplanată, chinezii declarându-se finalmente satisfăcuţi de acord, după vizita făcută la Beijing de Comisarul UE pentru comerţ, Karel De Gucht.

Acordul, aplicat în cadrul procedurilor antidumping, a fost extins luni şi la procedurile împotriva subvenţiilor din sector. Măsurile anunţate astăzi se vor aplica doar acelor exporturi din China care nu îndeplinesc măsurile stabilite în acordul amiabil între Bruxelles şi Beijing.

Anunţul Consiliului Europei vine la scurtă vreme după încheierea Summitului liderilor din China şi statele Europei Centrale şi de Est ce a avut loc săptămâna trecută la Bucureşti.

Înainte de summit, deloc convinsă de bunele intenţii ale Chinei, UE a trimis o circulară statelor ce urmau să discute cu delegaţia chineză, condusă de însuşi premierul Chinei, Li Keqiang, cerându-le în mod expres să nu treacă peste liniile directoare de negociere stabilite la nivel comunitar şi să informeze Bruxelles-ul în legătură cu eventualele acorduri încheiate cu China.

Motivaţia circularei este neîncrederea Bruxelles-ului în onestitatea practicilor comerciale ale regimului de la Beijing. UE a suspectat guvernul Chinei că pune în practică o strategie de tip "divide et impera" şi intenţionează să intre cu forţa pe piaţa europeană, nu cu condiţii pe care China să le negocieze în mod transparent şi fair-play la Bruxelles ci, prin acorduri "flexibile" cu guvernele est europene, pe care criza le face vulnerabile în faţa promisiunilor chinezilor de a investi masiv în ţările lor.

Nedorindu-şi ca istoria panourilor solare să se repete şi cu alte produse chinezeşti introduse în spaţiul comunitar prin acorduri mai mult sau mai puţin oneoroase între China şi unele ţări estice, pe care sărăcia le-ar putea împinge mai uşor spre compromis, UE a încercat să ia măsuri atât preventiv cât şi post factum, reparând ce se mai poate repara, la încheierea unui summit "reciproc avantajos" pentru chinezi.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor