UE-China: Soluţie "prietenoasă" pentru taxele pe panourile solare. Cea care pierde este Europa

Disputa de lungă durată între China şi Uniunea Europeană cu privire la panourile solare pare să fi ajuns la o rezolvare "prietenoasă". Anul acesta, începând din data de 6 august, taxele pentru celule şi module din China urmau să crească la 47,6%, după ce valoarea provizorie stabilită anterior la 4 iunie fusese de 11,8%.
Comisarul UE pentru comerţ, Karel De Gucht şi ministru comerţuluil Chinei, Gao Hucheng, participă la o conferinţă de presă de la Beijing, pe 21 iunie 2013. (Ed Jones / AFP / Getty Images)
Mioara Stoica
29.07.2013

Disputa de lungă durată între China şi Uniunea Europeană cu privire la panourile solare pare să fi ajuns la o rezolvare "prietenoasă". Anul acesta, începând din data de 6 august, taxele pentru celule şi module din China urmau să crească la 47,6%, după ce valoarea provizorie stabilită anterior la 4 iunie fusese de 11,8%. O eventualitate pe care Beijingul a vrut să o respingă cu orice preţ şi pe care multe state membre ale UE o considerau un răspuns adecvat la dumpingul operat de către Beijing pentru fotovoltaicele vândute la un preţ foarte scăzut în zona euro, informează luni agenţia AGI.

Reacţia la introducerea de taxe a fost imediată şi furioasă din partea chineză: au iniziat o anchetă privind vinurile din 27 de ţări, cu acuzaţia că producătorii beneficiază de subvenţii la export. Apoi, în următoarele săptămâni, s-au reluat discuţiile: pe 21 iunie la Beijing, Comisarul UE pentru comerţ, Karel De Gucht, omul care mai mult decât oricine altcineva este în favoarea taxelor, s-a întâlnit cu ministrul de comerţ din China şi într-un mod criptic a lăsat să se înţeleagă că, în ciuda diferenţelor de opinie cu privire la problemă, era loc pentru un acord amiabil între cele două blocuri. Alternativa, se ştia, era introducerea de taxe provizorii la 47,6%, care din decembrie ar fi intrat în vigoare pentru următorii cinci ani.

Şi "soluţionarea amiabilă" cu Beijingul a sosit. Comisia Europeană a anunţat-o sâmbătă. Karel De Gucht a vorbit despre un "nou echilibru pe piaţă" şi "preţuri accesibile". Chiar şi Beijingul s-a declarat satisfăcut cu acordul care "arată o atitudine flexibilă şi pragmatică de ambele părţi şi înţelepciunea de a rezolva problema". Exact ceea ce Ministerul de Comerţ chinez căuta de câteva luni.

Relaţiile comerciale dintre cele două blocuri nu vor fi, prin urmare, deteriorate: Uniunea Europeană este cel mai mare partener comercial al Chinei şi nimeni nu a vrut să perturbe această relaţie. Panourile solare chineze vor fi vândute la un preţ minim în zona euro, cum ar fi, într-un mod semi-oficial propusese Beijingul deja cu câteva săptămâni în urmă, prin intermediul presei şi specialiştilor. Producătorii chinezi vor putea exporta în UE până la şapte gigawati pe an, fără a suporta tarife punitive, la un preţ nu mai puţin de 56 de cenţi pe watt. În cazul în care una dintre aceste două condiţii nu este îndeplinită, producătorii s-ar confrunta din luna august cu taxele de 47,6%.

Disputa dintre China şi UE pentru panourile solare îşi are rădăcinile în ultimii ani. Între 2009 şi 2011, producătorii chinezi au crescut de patru ori producţia şi au inundat piaţa europeană cu sisteme făcute în China, până când au ajuns să acopere 80% din piaţă. Anul trecut, exporturile de panouri solare chineze au produs o cifră de afaceri de 21 de miliarde de euro. Producătorii europeni s-au adunat în consorţiu UE Pro-Sun şi au decis să facă o cerere oficială către Comisia Europeană în investigaţiile anti-dumping.

Dar chiar acest consorţiu UE Pro-Sun este marele înfrânt în urma acordului la care s-a ajuns: consorţiul a definit acordul inacceptabil şi a promis să lupte în mod legal împotriva Uniunii Europene, care l-a aprobat. Dar este foarte puţin probabil că lucrurile se vor schimba.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor