Bruxelles duce la OMC un alt caz anti-dumping chinez, ţevile din oţel

Fabrica de tevi din Huaibei, provincia estica Anhui, 31 iulie 2010.
Fabrica de tevi din Huaibei, provincia estica Anhui, 31 iulie 2010. (STR / AFP / Getty Images)
Mioara Stoica
16.08.2013

Comisia Europeană a decis să aducă în faţa Organizaţiei Mondiale a Comerţului (OMC), o altă discuţie comercială cu China, aceea a taxelor antidumping impuse de Beijing pentru ţevile din oţel importate din Europa. Potrivit Bruxelles, taxele chinezilor sunt incompatibile cu regulile internaţionale ale OMC şi astfel, UE "va continua să se opună măsurilor comerciale defensive şi nejustificate ale Chinei", relatează vineri agenţia TMNews.

"UE consideră că taxele anti-dumping chineze sunt incompatibile cu normele OMC, în ceea ce priveşte planul de fond şi de procedură", a declarat într-un comunicat Direcţia Generală pentru Comerţ de la Comisia Europeană, condusă de Comisarul Karel De Gucht. "UE continuă să se opună măsurilor chineze nejustificate şi defensive (...), care de multe ori par a fi adevărate represalii", a declarat John Clancy, un purtător de cuvânt pentru De Gucht. "Noi credem OMC va sprijini cererile noastre împotriva acestor taxe", a adăugat el.

Doar cu o lună în urmă, Comisia Europeană a anunţat că a ajuns la un acord cu Beijingul asupra unei alte controverse: importul de panouri solare chineze în Europa, în care Bruxelles acuză China de comportament dumping.

Disputa dintre China şi UE pentru panourile solare îşi are rădăcinile în ultimii ani. Între 2009 şi 2011, producătorii chinezi au crescut de patru ori producţia şi au inundat piaţa europeană cu sisteme făcute în China, până când au ajuns să acopere 80% din piaţă. Anul trecut, exporturile de panouri solare chineze au produs o cifră de afaceri de 21 de miliarde de euro. Producătorii europeni s-au adunat în consorţiul UE Pro-Sun şi au decis să facă o cerere oficială către Comisia Europeană pentru efectuarea de investigaţii anti-dumping.

Dar acordul UE-China privind panourile solare nu închide însă şi disputa despre vinurile europene. Rămâne încă în picioare ipoteza unui război comercial cu Europa. Ministerul chinez al Comerţului a confirmat că oricum ancheta anti-dumping şi anti-subvenţie pe vinurile din Uniunea Europeană va merge mai departe, în ciuda acordului euro-chinez privind panourile solare, parafat la 27 iulie.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor