Ucraina poate semna acordul de asociere cu UE pe 17 sau 21 martie

Trecut şi prezent eroic la Kiev, 20 februarie 2014
Trecut şi prezent eroic la Kiev, 20 februarie 2014 (LOUISA GOULIAMAKI / AFP / Getty Images)
P. P.
10.03.2014

Guvernul de la Kiev ar putea să încheie partea politică a acordului de asociere cu Uniunea Economică pe 17 sau 21 martie, mai devreme decât era programat iniţial, a anunţat ministrul interimar de Externe ucrainean Andrii Deşciţa.

"Acordul politic de asociere ar putea să fie semnat la 17 sau 21 martie", a declarat Deşciţa, pentru postul de televiziune 1 1.

Progresul parteneriatului economic dintre Uniunea Europeană şi Ucraina vine în contextul în care peninsula Crimeea se află, de la sfârşitul lunii februarie, sub ocupaţia forţelor ruse. Parlamentul pro-Rusia de la Simferopol a împins un referendum neconstituţional pe tema alipirii la Rusia.

Pe 17 martie la Bruxelles a fost prevăzută o întâlnire a miniştrilor de Externe din blocul european iar pe data de 21 martie este programată a doua zi din cadrul unui summit al şefilor de stat şi de guvern din Uniunea Europeană.

Uniunea Europeană i-a propus Ucrainei un acord de asociere ”complet” şi este pregătită să-l semneze în orice moment doreşte guvernul de la Kiev, a declarat Comisarul de Comerţ al Uniunii Europene, Karel De Gucht, conform Reuters.

Protestele din Kiev au luat amploare la sfârşitul lunii noiembrie, după ce fostul preşedinte Viktor Ianukovici a refuzat să mai semneze acordul de asociere, acceptând în schimb un planul de ”ajutorare” a Rusiei.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor