Ucraina loveşte 2 depozite de muniţie ruseşti în doar două zile. Unul se afla pe un aerodrom militar din interiorul Rusiei

Soldaţi ucraineni (Getty Images)
Redacţia
11.10.2024

Forţele ucrainene au lovit un depozit de muniţie la un aerodrom militar din Rusia în cursul nopţii de miercuri spre joi, potrivit Business Insider.

Armata ucraineană a declarat că a provocat pagube la un depozit cheie de muniţie din Rusia, la o instalaţie de depozitare a dronelor şi acum la un alt depozit de muniţie de pe un aerodrom.

Atacurile succesive subliniază capacitatea de acţiune a Ucrainei şi demonstrează incapacitatea repetată a apărării aeriene a Rusiei de a-şi proteja instalaţiile militare.

Armata ucraineană a declarat joi că, în cursul nopţii, a atacat aerodromul Hanskaya, situat în sud-vestul Republicii Adygea. Ucraina a declarat că a lovit un depozit de muniţie de la faţa locului şi a provocat "daune cauzate de foc" la aerodrom, care găzduia avioane de război Su-34 şi Su-27. Nu este clar dacă atacul a afectat vreun avion.

Avioanele de luptă ruseşti Su-34 au fost deosebit de problematice pentru Kiev, deoarece aceste aeronave pot lansa bombe glisante extrem de distructive, cu efecte devastatoare.

Bombele glisante sunt dificil de interceptat. Ucraina nu poate înfrânge această ameninţare decât ţintind muniţiile şi avioanele de război la bazele lor, ceea ce Kievul a făcut în mai multe rânduri în ultimele luni. Nu este clar dacă ultimul depozit de muniţii a stocat aceste arme.

Atacul din Hanskaya a avut loc în urma altor două atacuri ucrainene în interiorul teritoriului rus.

Miercuri, Ucraina a declarat că a folosit drone pentru a lovi un depozit de muniţii din regiunea rusă Briansk, unde erau depozitate bombe glisante, rachete şi proiectile de artilerie - inclusiv armament din Coreea de Nord şi Iran.

Ucraina a vizat mai multe depozite de muniţie ruseşti de la jumătatea lunii septembrie. Kievul s-a bazat pe drone cu rază lungă de acţiune de producţie internă pentru aceste operaţiuni, deoarece nu i se permite să folosească inventarul său de rachete de croazieră şi balistice furnizate de Occident pentru a lovi în interiorul Rusiei.

La câteva ore după operaţiunea de la Briansk, Ucraina a declarat că a distrus o bază din regiunea Krasnodar din Rusia, care găzduia aproximativ 400 de drone de atac Shahed-136. Unele surse deschise de informaţii au speculat că armata ucraineană a efectuat atacul folosind rachetele sale de croazieră Neptune R-360, arme antinavă modificate pentru atacuri terestre.

Oficialii occidentali, forţele armate ucrainene şi analiştii de război au declarat că actuala campanie de atacuri la distanţă a Kievului este de natură să complice operaţiunile Rusiei în interiorul Ucrainei.

Miercuri, un oficial militar american de rang înalt a declarat reporterilor că efectele nu sunt imediate şi a explicat că este nevoie de timp pentru ca acestea să fie vizibile pe câmpul de luptă.

Analiştii de conflicte de la think tank-ul Institutul pentru Studiul Războiului au declarat că o continuare a loviturilor ucrainene împotriva facilităţilor militare din Rusia va pune o presiune operaţională mai mare asupra forţelor ruse.

Această evoluţie va obliga "comandamentul militar rus să reorganizeze şi să disperseze sistemele de sprijin şi logistică în interiorul Rusiei pentru a atenua impactul acestor lovituri", au mai precizat analiştii.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor