Fost oficial al Departamentului de Stat ce a aruncat în aer banca ISIS dezvăluie planul de acţiune pentru “lovirea Iranului”

Tancuri israeliene în Gaza (Getty Images)
Redacţia
12.10.2024

Oficiali israelieni de top, inclusiv miniştri de rang înalt şi prim-ministrul Benjamin Netanyahu, s-au întâlnit joi pentru a contura o strategie de război pentru represaliile Israelului împotriva Iranului, potrivit unei publicaţii americane, care citează doi oficiali ce au solicitat anonimatul din cauza naturii private a discuţiilor.

Măsura vine ca răspuns la bombardarea Israelului de către Iran la începutul săptămânii trecute, care a implicat până la 200 de rachete balistice şi hipersonice. Această escaladare de tip tit-for-tat s-ar putea transforma într-un conflict mult mai mare şi mai extins în Orientul Mijlociu, conform Zero Hedge.

Publicaţia americană a citat oficiali israelieni, care au avertizat că represaliile viitoare pentru barajul de rachete de săptămâna trecută "vor fi mai severe". Preşedintele Joe Biden a discutat săptămâna aceasta cu Netanyahu, prima conversaţie din ultimele luni, despre represaliile Israelului împotriva Iranului.

Joia trecută, Biden a fost întrebat de reporterii MSM din faţa Casei Albe dacă ar sprijini Israelul să lovească instalaţiile critice de export de petrol ale Iranului. Preşedintele a răspuns: "Discutăm despre asta".

Pe data de 27 septembrie, Netanyahu a declarat în cadrul Adunării Generale a ONU: "Blestemul din 7 octombrie a început când Hamas a invadat Israelul din Gaza, dar nu s-a terminat aici. Israelul a fost curând forţat să se apere pe alte şase fronturi de război organizate de Iran".

David Asher, membru senior la Hudson Institute şi fost oficial al Departamentului de Stat al SUA, care a lucrat la operaţiuni antiteroriste în Orientul Mijlociu, oferă mai multe detalii despre cum ar arăta o eventuală lovitură a Israelului asupra Iranului.

Asher a scris un editorial în WSJ de joi intitulat "O strategie pentru a lovi înapoi Iranul".

Asher a notat: Strategia pe care Israelul a implementat-o cu succes împotriva Hezbollah trebuie aplicată acum direct împotriva Teheranului. Regimul este păpuşarul din spatele evenimentelor din 7 octombrie şi al atacurilor pe mai multe fronturi împotriva Israelului.

El a explicat:

Cel mai eficient mod de acţiune al Israelului ar fi să vizeze conducerea cheie, sprijinul militar şi infrastructura financiară a Corpului Gardienilor Revoluţiei Islamice şi a Ministerului de Informaţii şi Securitate. Acest lucru ar slăbi pilonii regimului, evitând în acelaşi timp vătămarea directă a civililor, care ar putea altfel să încurajeze simpatia pentru regim. Combinată cu atacuri asupra capacităţii externe de export de petrol a Iranului pentru a priva regimul de resursele sale financiare vitale, o abordare de sus în jos axată pe conducere ar exercita presiuni asupra regimului fără a perturba serviciile interne esenţiale.

Israelul ar trebui mai întâi să neutralizeze ameninţarea imediată cu rachete reprezentată de regim. Lovirea conducerii şi a instalaţiilor nucleare ale Iranului fără a aborda simultan capacităţile ofensive de rachete ale Iranului ar permite regimului să riposteze agresiv. Iranul ştie acest lucru, ceea ce explică de ce conducătorii săi postează pe internet imagini ale "oraşelor lor de rachete" subterane.

În continuare, Israelul trebuie să atace cartierul general, centrele de comandă şi armata regimului. Niciun lider iranian cheie nu ar trebui cruţat. Uciderea cu precizie a liderului Hamas Ismail Haniyeh într-un apartament din Teheran demonstrează că Israelul poate lovi pe oricine, oricând şi oriunde.

Apoi, taberele de antrenament militar ale Iranului de la graniţa cu Irakul ar trebui să fie eliminate. Timp de decenii, aceste tabere au fost folosite pentru a antrena agenţi iranieni, Hezbollah, Hamas şi ai grupurilor speciale irakiene pentru campanii împotriva Israelului şi a forţelor americane din Irak şi Siria. După aceea, banca centrală a Iranului şi instalaţiile de export de petrol ar trebui distruse.

Asher a subliniat că a jucat un rol esenţial în operaţiunile antiteroriste împotriva Băncii Centrale a ISIS şi a centrelor de distribuţie a numerarului din Mosul, Irak, în 2015-16.

El a spus că combinaţia dintre războiul cinetic şi războiul economic ar putea fi o strategie câştigătoare pentru Israel pentru a dezmembra aparatul financiar al Teheranului, adăugând că numai după "întreruperea comenzii, controlului şi infrastructurii financiare şi logistice, Israelul ar trebui să ia în considerare acţiuni directe împotriva instalaţiilor nucleare iraniene cheie".

În plus, Asher a declarat că americanii nu ar trebui să uite...

Statele Unite ar trebui să ofere sprijin direct şi public contraatacurilor Israelului, nu doar să stea pe margine. America nu ar trebui să uite niciodată numărul mare de americani care au fost ucişi de Iran şi de reţeaua sa de acţiune teroristă de când Hezbollah a atacat Ambasada SUA din Beirut de mai multe ori în anii 1980 şi a distrus cazarma americană de acolo în 1983, ucigând 241 de puşcaşi marini şi marinari. Aceste atacuri au fost urmate de bombardarea turnurilor Khobar în 1996 şi de numeroase atacuri îndreptate de Iran împotriva forţelor americane din Irak între 2003 şi 2012, care au ucis şi rănit mii de persoane.

Armata americană are o ranchiună de sânge împotriva regimului de la Teheran. Cu toate acestea, au existat puţine represalii în afară de doborârea comandantului Forţei Quds, Qassem Soleimani, în 2020. Acum este momentul să ne alăturăm Israelului în represalii la scară şi amploare.

O carte din 2018 a colonelului Richard Kemp şi a maiorului (ret.) Chris Driver-Williams, intitulată "Killing Americans and Their Allies: Iran's Continuing War against the U.S. and the West", detaliază modul în care se estimează că peste 1.100 de morţi americani din Irak sunt atribuiţi Iranului.

În ceea ce priveşte pieţele energetice, preţul ţiţeiului Brent ar creşte dacă avioanele de luptă ale IDF ar neutraliza capacitatea de export de petrol a Iranului.

Potrivit S&P Global:

Încărcăturile de export de ţiţei din Iran au rămas cu mult sub nivelurile normale la 10 octombrie, în timp ce pieţele petroliere au continuat să se pregătească pentru un aşteptat atac de represalii al Israelului asupra Iranului, care ar putea viza infrastructura petrolieră a ţării şi ar putea întrerupe aprovizionarea cu petrol a Orientului Mijlociu.

La sfârşitul lunii trecute, analistul Lindsay Matcham de la Goldman a declarat clienţilor că nu există o primă de risc de război în preţurile ţiţeiului Brent. Dacă forţele IDF vizează activele energetice iraniene, în special eliminând capacitatea Teheranului de a exporta ţiţei către cumpărătorii din Singapore şi China, atunci preţurile Brent ar creşte instantaneu mult, mult mai mult.

Asher a scris o notă în martie despre un "şoc petrolier global care ar putea declanşa o criză asemănătoare celei din 2007-2008" dacă Orientul Mijlociu scapă de sub control.

Întrebarea care planează este dacă Israelul va ataca Iranul înainte sau după alegerile prezidenţiale din SUA.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor