Ucraina începe reconstrucţia. Uniunea Europeană şi Statele Unite o sprijină

Preşedintele interimar al Ucrainei, Olexander Turcinov a început formarea unui nou guvern la Kiev, care va fi susţinut, atât politic cât şi financiar, de Uniunea Europeană şi Statele Unite, notează BBC. Duminică, parlamentarii de la Kiev au scos limba rusă din lista limbilor oficiale vorbite în Ucraina. În Maidan, miile de protestatari păstrează în continuare ordinea în oraş şi au început curăţarea străzilor devastate în urma conflictelor.
Trecut şi prezent eroic la Kiev, 20 februarie 2014 (LOUISA GOULIAMAKI / AFP / Getty Images)
P. P.
25.02.2014

Preşedintele interimar al Ucrainei, Olexander Turcinov a început formarea unui nou guvern la Kiev, care va fi susţinut, atât politic cât şi financiar, de Uniunea Europeană şi Statele Unite, notează BBC.

Turcinov a purtat în ultimele zile mai multe runde de discuţii cu şeful departamentului de externe al UE, Catherine Ashton, pentru a stabili planul de reconstrucţie a ţării. Ucraina a făcut un apel destinat donatorilor din întreaga lume, în urma căruia speră să rotunjească suma de 35 de miliarde de euro necesară la reconstrucţia ţării.

Uniunea Europeană i-a reînnoit Ucrainei propunerea de a semna Acordul de Asociere, refuzat de Ianukovici în luna octombrie, acesta fiind unul din paşii necesari unei posibile integrări a ţării în blocul european.

În sprijinul vecinilor din nord au mai venit Statele Unite şi Marea Britanie. Ministrul de Externe britanic, William Hague, se va întâlni marţi cu omologul său din Washington pentru a discuta crearea unui plan de asistenţă financiară pentru Kiev.

Chiar dacă noul preşedintele al Ucrainei, nu are încă „asigurarea unei sponsorizări oficiale din partea Statelor Unite”, ceea ce contează este că „Ianukovici nu mai conduce ţara”, a precizat Hague.

Ministrul de Interne, Arsen Avakov, a anunţat ieri emiterea unui mandat de arestare pe numele fostului preşedinte pentru „omorârea în masă” a civililor.

Autorităţile britanice participă în Kiev la investigaţiile cu privire la atacurile sângeroase din timpul protestelor - încheiate cu decesul a 82 de persoane - multe dintre ele întreprinse de lunetiştii serviciilor secrete ucrainene (SBU).

Totuşi, Rusia nu vrea să accepte noile schimbări de la Kiev deoarece acestea au survenit în urma unei „revolte armate”, conform premierului rus, Dmitri Medvedev. Preşedintele francez, Francois Hollande şi cancelarul german, Angela Merkel, au confirmat, în urma discuţiilor cu liderul rus, Vladimir Putin, că Rusia va respecta „integritatea teritorială” a ţării.

Şeful diplomaţiei americane, John Kerry, a precizat că SUA este pregătită să susţinută financiar Ucraina, care se confruntă cu o insolvenţă de plată, şi să completeze posibile împrumuturi de la FMI.

Noua conducere a ţării va fi decisă cel mai probabil în urma alegerilor programate la data de 25 mai.

La postul de preşedinte se vor întrece cel mai probabil:

- Liderul partidului UDAR, Vitali Kliciko, şi lider activ al protestelor de pe Maidan, negociator principal în discuţiile cu ţările occidentale şi favorizat de o bună parte dintre protestatari, considerat favoritul în alegeri;

- ”Vulpea” sau ”Doamna de Fier”, fostul premier Iulia Timoşenko, simbolul revoluţiei portocalii. Aceasta a exclus din start postul de premier. Comparativ cu Kliciko, asupra lui Timoşenko au rămas petele cazurilor de corupţie în care a fost implicată în trecut;

- Actualul preşedinte interimar, Olexander Turcinov, vicepreşedinte al partidului Batcivscina şi unul din oponenţii mai vechi ai lui Ianukovici;

- „Extrema dreaptă”, Oleg Tiahnibok, liderul partidului de dreapta Svoboda şi unul dintre liderii activi ai protestului.

Pentru postul de premier se vor întrece, pe lângă o parte din candidaţii la preşedinţie şi Arseni Iatseniuc, liderul partidului Batcivscina şi colegul său de partid, Arsen Avakov, în prezent ministru interimar la Interne.

Duminică, parlamentarii de la Kiev au scos limba rusă din lista limbilor oficiale vorbite în Ucraina. În Maidan, miile de protestatari păstrează în continuare ordinea în oraş şi au început curăţarea străzilor devastate în urma conflictelor.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor