Filat: Evoluţiile din Ucraina influenţează situaţia din Moldova

Vlad Filat
Vlad Filat (JOHN THYS / AFP / GettyImages)

Evoluţiile din Ucraina influenţează situaţia din Moldova, a declarat Vlad Filat, lider al Partidului Liberal Democrat din Republica Moldova (PLDM). Vlad Filat consideră că situaţia din ţara vecină nu poate să stopeze parcursul european al Republicii Moldova.

„Ucraina nu este doar o ţară vecină, este o ţară de care ne leagă foarte multe lucruri, începând de la economie, relaţii interumane şi, desigur, un parcurs comun de integrare europeană. Dar aceasta nu înseamnă că evoluţia din ţara vecină poate să stopeze parcursul nostru european sau să lase o amprentă prea puternică în evoluţiile interne”, a spus liderul PLDM.

Potrivit sursei citate, liderul PLDM a mai opinat că „ceea ce se întâmplă în Ucraina este o dramă a poporului ucrainean”.

„Atunci când mor oameni, când sunt împuşcaţi în plină stradă, demonstrează foarte clar această situaţie dramatică din Ucraina. Nu poţi merge împotriva proceselor fireşti, nu poţi merge împotriva propriilor cetăţeni şi nu poţi să minţi la nesfârşit oamenii”, a adăugat Filat.

În cadrul interviului acordat, Filat a afirmat că Republica Moldova este o ţară europeană, cu cetăţeni europeni, care trebuie să se mişte înainte repede pentru ca să ofere cetăţeanului său instituţii funcţionale şi bunăstare. În acest sens, potrivit liderului liberal democraţilor, comunicarea cu cetăţenii trebuie intensificată.

„Vom merge în localităţile din Republica Moldova nu în baza minciunii, a speculaţiilor, dar cu probe foarte concludente, vom demonstra pentru fiecare cetăţean care sunt avantajele procesului de integrare europeană”, a spus Filat.

El şi-a mai exprimat speranţa că spre sfârşitul lunii mai, începutul lunii iunie, vom obţine regimul liberalizat de vize cu UE. Filat a mai optat pentru continuarea reformelor, astfel incit „până la sfârşitul lunii august să semnăm Acordul de Asociere şi de Liber Schimb cu UE”.

De asemenea liderul Partidului Liberal Democrat din Republica Moldova consideră că procesul de integrare europeană va influenţa pozitiv asupra procesului de reintegrare a ţării, dezaprobând afirmaţiile precum că integrarea europeană va duce la pierderea unei părţi din teritoriul Republicii Moldova.

“În cazul, dat se vorbeşte de regiunea transnistreană, făcând şi anumite aluzii la autonomia găgăuză. Integrarea europeană presupune rezolvarea problemelor pentru oameni, nu crearea acestor probleme”, a spus liderul PLDM.

Filat a adăugat că formatul “5 2” “poate fi îmbunătăţit, însă el, la ora actuală, este unul suficient şi trebuie foarte profesionist, cu implicare plenară, să continuăm acest proces”.

Precizăm că la începutul acestei săptămâni, în Ucraina au reizbucnit ciocnirile între manifestanţi şi poliţie. Zeci de oameni şi-au pierdut viaţa, alte sute au fost răniţi.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe