Rusia are nevoie de 'modelul finlandez' pentru Ucraina

(photos.com)

Într-un context în care Ucraina alunecă în haos, iar ameninţarea unei intervenţii ruseşti persistă, responsabilitatea Occidentului pentru obţinerea unui rezultat constructiv în această ţară devine tot mai evidentă, scrie Zbigniew Brzezinski, fost consilier pe probleme de securitate naţională în administraţia preşedintelui american Jimmy Carter, într-un articol semnat în Financial Times.

Rusia poate încă arunca Ucraina într-un război civil distrugător şi periculos pe plan internaţional şi poate ulterior cere şi susţine secesiunea Crimeei şi a unora dintre zonele industriale din partea de est a ţării.

Putin poate alege să ignore faptul că o astfel de agresiune ar garanta ura pe termen lung din partea majorităţii ucrainenilor, indiferent de rezultatul pe termen scurt al unui război civil instigat de către Moscova.

O astfel de atitudine ar face însă ca visul nostalgic al lui Putin de a conduce o 'Uniune eurasiatică' rusească să fie denunţat ca o idee bazată pe intimidare şi constrângere - o viziune nu foarte atractivă pentru niciuna dintre statele care şi-au dobândit recent independenţa, din fosta Uniune Sovietică.

Occidentul trebuie să joace un rol constructiv - crede Brzezinski - pentru a ţine sub control potenţiala explozie de violenţă regională dintr-o Ucraină instigată de Rusia, un efort ce va necesita măsuri concertate din partea SUA şi UE.

Statele Unite ar putea şi ar trebui să transmită clar preşedintelui Putin că sunt pregătite să îşi folosească influenţa pentru a se asigura că o Ucraină cu adevărat independentă şi teritorial nedivizată va continua faţă de Rusia o politică similară cu cea practicată atât de eficient de Finlanda: o vecinătate reciproc respectuoasă, cu ample relaţii economice cu Rusia şi restul UE, o abţinere de la participarea în orice alianţă militară considerată de Moscova drept ameninţătoare şi, în acelaşi timp, o extindere a relaţiilor cu Europa.

Pe scurt, scrie Brzezinski, modelul finlandez este ideal pentru Ucraina, UE şi Rusia, în orice scenariu mai larg est-vest.

Pentru a fi credibile pentru Kremlin, SUA au nevoie, de asemenea, să precizeze în cadru privat că încercările de destabilizare a democraţiei emergente de la Kiev sau de separare a unor părţi din Ucraina ar obliga Washingtonul să îşi folosească influenţa internaţională pentru a solicita măsuri care s-ar dovedi costisitoare din punct de vedere economic pentru Moscova.

Opţiunile în acest sens pot varia de la sancţiuni financiare unilaterale, individuale sau de la stat la stat, la o revizuire a statutului Rusiei în Organizaţia Mondială a Comerţului, în Banca Mondială şi în G8.

În mod evident, UE ar trebui să fie un partener solid în orice astfel de efort, date fiind legăturile comerciale importante ale acesteia cu Rusia şi faptul că Moscova este vulnerabilă din punct de vedere economic la consecinţe.

Şi mai urgentă, subliniază însă Brzezinski, este nevoia ca UE să formuleze un pachet financiar de urgenţă pentru Ucraina, în caz contrar ţara riscând să plonjeze într-un haos financiar distructiv.

Potrivit fostului consilier american, leadershipul european în această privinţă ar trebui asumat de către Germania şi Marea Britanie, în condiţiile în care rolul acesteia din urmă ca refugiu pentru oligarhii financiari din Rusia şi Ucraina îi conferă un statut special.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe