Cum plănuia Rusia şi regimul Ianukovici să masacreze EuroMaidanul
alte articole
Fostul ministru-adjunct al Internelor din Ucraina, Hennadii Moskal, a publicat luni o parte din planurile preşedintelui Viktor Ianukovici, ce urmau să fie implementate cu ajutorul fostului ministru de Interne, Vitali Zaharcenko, serviciilor de securitate şi al Rusiei, împotriva protestatarilor din Piaţa Independenţei, notează Kiev Post. Documentele arată că Rusia a contribuit la planurile concepute împotriva protestatarilor de pe Maidan.
Conform documentelor deţinute de Moskal, Ianukovici pregătea două operaţiuni cu numele de cod ”Boomerang” şi ”Wave”. Planurile includeau desfăşurarea a 22.000 de mii de ofiţeri de poliţie, dintre care 2.000 de ofiţeri Berkut, cât şi a 224 de ofiţeri ai Serviciului de Securitate din Grupul Alpha anti-tero, printre care şi şapte lunetişti.
Documentele mai arătă că planurile includeau şi utilizarea armamentului de război, precum blindatele, diverse grenade, divizii de genişti cât şi alte servicii auxialiare.
O parte din documentele deţinute de Moskal au fost publicate pe pagina acestuia de Facebook pentru a facilita mandatul de arestare emis pe numele lui Ianukovici pentru ”crime în masă” a civililor. Mandate de arestare au fost emise şi pe numele oficialilor de la conducerea serviciului de securitate a Ucrainei (SBU).
Planul a fost iniţiat în timpul celor şase zile de conflicte, în urma cărora s-au înregistrat cel puţin 88 de decese (conform ministerului de Interne), multe dintre persoane fiind ucise de lunetiştii postaţi pe blocurile din vecinătatea pieţei centrale.
Pe 18 februarie, fostul ministru de Interne, împreună cu fostul şef al SBU, Olexander Yakymenko, anunţau că autorităţile vor folosi ”toate măsurile legale” împotriva protestarilor dacă ”ilegalităţile din centrul Kievului nu vor înceta”.
Moskal a precizat că va coopera cu autorităţile, şi le va pune la dispoziţie toate documentele necesare, publicând numai 10% din totalul dovezilor.
Documentele dovedesc că Rusia a participat la planificarea ”uciderilor în masă”
Un rol major în pregătirea operaţiilor a avut fostul şef-adjunct al Statului Major din cadrul Direcţiei principale de Informaţii ale Forţelor Armate ruse.
Purtătorul de cuvânt al preşedintelui rus, Vladimir Putin, nu a răspuns întrebărilor trimise prin email de jurnaliştii de la Kiev Post iar ambasada Rusiei din Kiev nu a fost disponibilă pentru comentarii.
Fostul şef al Serviciilor de Securitate (SBU), Olexandr Yakymenko şi ministrul de Interne, Zaharcenko nu erau calificaţi pentru a dirija o astfel de operaţie, a mai precizat Moskal.
Conform precizărilor lui Moskal, Zaharcenko a fost cel care a dat ordinul de tragere. Pe 20 februarie, acesta a declarat că poliţia este autorizată să folosească armele de foc şi să se apere.
Printre cei care au mai dat ordinele se află ” fostul adjunct al internelor, Viktor Ratuşniak, fostul şef al departamentului de securitate publică, Oleksi Krykun, fostul comandant al trupelor de la Interne, şeful SBU, Olexander Yakymenko şi adjunctul acestuia, şeful Serviciilor de Securitate din regiunea Kievului, Olexander Şcoholiev şi comandaţii Grupurilor Alfa din cadrul SBU.”
Aceştia nu au putut fi găsiţi pentru declaraţii, multe dintre telefoanele lor prezente în documente fiind închise.
Partea din plan implementată
Multe puncte ale planului prezentat coincid cu evenimentele desfăşurate pe 18, 19 şi 20 februarie.
Raidul a început la ora 8:00 fix, şi s-a încheiat cu decesul a aproximativ 100 de persoane (conform EuroMaidan PR) şi peste 1.000 de răniţi. Multe dintre victime au fost împuşcate de lunetişti.
Clădirea Casei Uniunii Comerciale, un sediu al EuroMaidanului, a fost asediată de către forţele Berkut în noaptea de 19 februarie, clădirea fiind cuprinsă de flăcări la scurt timp după asediu.
Noile perimetre luate în primire de către forţele de securitate şi Berkut în urma raidurilor efectuate se conformau cu obiectivele planului.
În plan se cerea întreruperea curentului electric de la Kiev Energo, companie de electricitate deţinută de miliardarul Rinat Akmetov – un susţinător al lui Ianukovici – ceea ce s-a întâmplat pe 18 februarie. Postul TV Canalul 5, deţinut de parlamentarul Petro Poroşenko, a fost scos din funcţiune conform planului.
Gurile de metrou din vecinătatea EuroMaidanului au fost închise iar drumurile de acces spre centrul Kievului au fost controlate sau blocate între 18 şi 20 februarie de către poliţiştii rutieri dotaţi cu puşti automate Kalaşnikov, conform planului.
Un autovehicul blindat fost folosit la asediul baricadelor însă a fost incendiat cu ajutorul cocktailurilor Molotov.
În plan erau incluse numele şi numerele de telefon ale şefilor de securitate şi a ofiţerilor de poliţie responsabili cele 24 de obiective al planului.
Dintre aceştia, Volodymyr Kotov, un specialist în explozibili, a fost singurul care a putut fi contactat, totuşi el susţine că nu a participat deoarece ”divizia sa nu a primit ordin să intervină”.
Acesta a precizat că termenul ”Boomerang” este un termen folosit de serviciile secrete şi de poliţie pentru operaţiile anti-tero.
Un alt element care dovedeşte legitimitatea documentelor deţinute de Moskal este apariţia luntiştilor din cadrul Grupului Alfa al SBU. Documentele arată că divizia lunetiştilor era coordonată de colonelul A. M. Bichkivski – nume de cod ”Miron”.
Pe 20 februarie, o înregistrare audio care includea comunicaţiile radio ale lunetiştilor a fost publicată pe Youtube – lunetiştii erau coordonaţi de o persoană numită ”Miron”.