Ucraina revine pe drumul integrării europene. SUA avertizează Rusia să nu intervină militar
alte articole
Odată cu demiterea fostului preşedinte Viktor Ianukovici, preşedintele interimar Oleksander Turcinov a propus semnarea Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană, refuzat de Ianukovici în luna octombrie, şi a anunţat că relaţiile cu Rusia vor fi „bazate pe principii noi de egalitate şi bună-vecinătate care să recunoască şi să ţină cont de alegerea europeană a Ucrainei”, notează Reuters.
În timpul unei emisiuni televizate din Statele Unite, Susan Rice, consilierul Casei Albe în domeniul securităţii naţionale, a fost întrebată despre posibilitatea ca Rusia să intervină militar în Ucraina.
„Asta ar fi o greşeală gravă. Nu este nici în interesul Ucrainei, nici al Rusiei, nici al Europei sau al Statelor Unite să vedem o ţară destrămată. Nu este în interesul nimănui să vedem că violenţele revin şi situaţia se amplifică”, a răspuns Rice.
Luni, şeful departamentului de Externe al UE, Catherine Ashton, se va deplasa în Ucraina pentru a discuta cu reprezentaţii noului guvern măsurile ce vor fi urmate pentru regenerarea economică a ţării.
Duminică seară, Kremlinul a rechemat ambasadorul Rusiei din Ucraina pentru a-l consulta cu privire la „situaţia ce continuă să se deterioreze” de la Kiev.
Turcinov, aliat al fostului premier Iulia Timoşenko, şi-a manifestat intenţia de jura în faţa parlamentului pentru un mandat de preşedinte interimar care va dura până la alegerile prezidenţiale programate la 25 mai.
Cu ajutorul protestatarilor pro-Europeni din centrul Kievului, determinaţi să nu mai permită abuzurile puterii, parlamentarii au mai votat o serie de legi care vor readuce un echilibru al puterii între parlament, guvern şi preşedinte, au anulat legile opresive impuse în luna ianuarie şi au demarat o anchetă împotriva oficialilor responsabili pentru crimele poliţiei din timpul protestelor.
În estul ţării, protestatarii pro-Europeni au fost aproape de un conflict cu susţinătorii Moscovei ceea ce a creat îngrijorări cu privire la o posibilă dezbinare a ţării.
Finalele de la Soci l-au prins pe Vladimir Putin într-un moment dificil, politicile Rusiei pentru Ucraina fiind acum în mare parte ruinate. La scurt timp după convorbirea telefonică purtată duminică cu cancelarul german, Angela Merkel, cei doi au convenit să păstreze „integritatea teritorială” a ţării.
Chiar dacă este puţin probabil ca Statele Unite şi NATO să intervină militar în cazul unei intervenţii ruseşti în Ucraina, Rusia a pierdut controlul asupra peninsulei Crimeea şi, implicit, poziţia sa geostrategică de la Marea Neagră.