”Injustiţie hidoasă” pentru 7 activişti anti-Putin. Poliţia mai arestează 200 de persoane din faţa instanţei

Instanţa din Moscova i-a condamnat la luni 8 pe puşcărie pe activiştii anti-Putin, închişi în urma manifestaţiilor din 2012, încheiate de intervenţia forţelor de ordine. Decizia, catalogată de Amnesty Internaţional drept ”injustiţie hidoasă”, a survenit în urma unui ”proces teatral”
Poliţia din Rusia a arestat 550 de persoane în urma protestelor faţă de victoria lui Vladimir Putin în alegeri. (ANDREY SMIRNOV/AFP/Getty Images)
P. P.
24.02.2014

Instanţa din Moscova i-a condamnat la 8 luni de puşcărie pe activiştii anti-Putin, închişi în urma manifestaţiilor din 2012, încheiate prin intervenţia forţelor de ordine. Decizia, catalogată de Amnesty Internaţional drept ”injustiţie hidoasă”, a survenit în urma unui ”proces teatral”, notează BBC.

Cei 8 activişti din grupul ”Bolotnaya” au fost arestaţi în timpul unor manifestaţii din mai 2012, cu o zi înainte de data la care preşedintele rus, Vladimir Putin, a fost numit în funcţie.

Activiştii, judecaţi în detenţie ca şi cum ar reprezenta un pericol public sau ar putea eluda Justiţia rusă, au primit pedepse de maxim 4 ani, cât şi o pedeapsă cu suspendare - pentru singura femeie din grup. Procurorii au cerut ca pedepsele să fie între 5 şi 6 ani de închisoare.

La anunţul deciziei, din faţa curţii de judecată, poliţia a reţinut alte 200 de persoane care efectuau un marş în semn de solidaritate cu activiştii condamnaţi. În timpul protestelor din mai 2012, aproximativ 650 de activişti au fost reţinuţi, 28 dintre aceştia fiind anchetaţi penal.

Decizia pentru cei 8 activişti a fost luată încă de vineri, însă curtea de judecată a amânat anunţarea ei. Aceştia au vrut să evite publicitatea negativă în timpul finalelor Jocurilor Olimpice de la Soci.

Amnesty Internaţional a catalogat condamnările ca fiind ”o injustiţie hidoasă” venită în urma unui ”proces de judecată teatral”.

Unul dintre avocaţii apărării, a precizat că ”sentinţele, dure şi nepotrivite, au fost luate în baza situaţiei politice şi nu în baza acuzaţiilor”. Pe durata procesului de luni, acuzaţii au fost ţinuţi cu cătuşele la mâini într-o cuşcă.

Mulţi dintre protestatarii din faţa instanţei au început să cânte îndemnuri precum ”Libertate” şi ”Maidan” în semn de solidaritate cu evenimentele din Ucraina.

Unul din liderii opoziţiei, Alexei Navalny, a nuanţat atitudinea faţă de evenimentele din Ucraina - ”Maidanul este într-o ţară în care cetăţenii au luptat pentru libertatea lor.” ”Întrebarea este dacă noi suntem pregătiţi să luptăm pentru liberate”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor