Turcia şi Israel pe poziţii divergente: Erdogan reiterează sprijinul pentru organizaţia Hamas

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan.
Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan. (Getty Images)

Potrivit unei anchete a The Daily Telegraph, grupul palestinian Hamas foloseşte Turcia ca adăpost pentru a organiza atentate şi asasinate în Israel.

Raportul susţine, de asemenea, că Hamas păstrează legături strânse cu agenţiile de informaţii din Turcia, în timp ce liderii săi seniori şi activiştii călătoresc liber în ţară, unii locuind la vedere în Istanbul.

Fondată în 1987, organizaţia amestecă extremismul islamist şi naţionalismul palestinian şi a fost pionieră în utilizarea atentatelor sinucigaşe din anii 1990 şi 2000 efectuate cu scopul de a produce efecte devastatoare asupra societăţii israeliene.

Organizaţia este considerată grup terorist de către UE şi SUA, în timp ce aripa armată a fost desemnată grup terorist de Marea Britanie.

În 2015, sub Barack Obama, SUA au intermediat o înţelegere între Turcia şi Israel, prin care Ankara a fost de acord să nu permită organizaţiei Hamas să folosească teritoriul turc pentru a efectua atacuri împotriva Israelului.

Cu toate acestea, oficialii israelieni s-au plâns că Turcia nu şi-a respectat acordul, ceea ce a dus la o creştere a tensiunilor între cele două state.

Poziţia Turciei la acel moment survenea după un important incident care a tensionat relaţiile dintre cele două ţări - în 2010, nava sub pavilion turcesc Navi Marmara a încercat să spargă blocada israeliană impusă asupra Fâşiei Gaza, iar în timpul incidentului, armata israeliană care a luat vasul cu asalt în apele internaţionale ale Mării Mediterane au fost omorâţi nouă cetăţeni turci.

Ministerul de Externe al Israelului a declarat: "Israelul este extrem de îngrijorat de faptul că Turcia permite teroriştilor Hamas să opereze de pe teritoriul său, planificând atacuri teroriste împotriva civililor israelieni".

O sursă diplomatică turcă a contestat vehement afirmaţiile Israelului, negând că grupul este o ţintă teroristă.

Oficialul a declarat: „Contestăm toate afirmaţiile potrivit cărora Turcia este folosită pentru activităţi anti-Israel.”

Un purtător de cuvânt al Hamas a negat, de asemenea, că grupul foloseşte Turcia pentru a organiza atacuri împotriva Israelului, spunând: „activităţile de rezistenţă ale Hamas se desfăşoară numai în Palestina ocupată”.

Guvernul turc consideră organizaţia palestiniană un partid politic legitim care a câştigat un mandat clar din partea palestinienilor la ultimele alegeri organizate în 2006. În semn de strângere a relaţiilor între statul turc şi Hamas, preşedintele Recep Tayyip Erdogan s-a întâlnit cu liderul grupului, Ismail Haniyeh, weekendul trecut.

După întâlnire, Erdogan şi-a reiterat sprijinul pentru Hamas, spunând reporterilor: „Vom continua să-i susţinem pe fraţii noştri din Palestina.”

Anchetă Daily Telegraph a dezvăluit că peste zece membri Hamas s-au mutat din Gaza în Istanbul în ultimul an. Unul dintre ei este Abdel Rahman Ghanimat, unul dintre cei mai cunoscuţi lideri ai Hamas. Ghanimat este fostul lider al celulei Surif, responsabilă de o serie de atentate sinucigaşe în Israel.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe