Senatul american votează recunoaşterea genocidului armean comis de Turcia

Capitoliul Statelor Unite ale Americii, sediul Congresului american.
Capitoliul Statelor Unite ale Americii, sediul Congresului american. (Karen Bleier/AFP/Getty Images)

Senatul american s-a alăturat Camerei Reprezentanţilor, adoptând o rezoluţie care recunoaşte uciderea armenilor de către Imperiul Otoman drept genocid.

Senatul a aprobat rezoluţia, care exprimă „sentimentul Senatului că este parte a politicii SUA să comemoreze Genocidul Armean prin recunoaştere şi amintire oficială”, potrivit textului transmis Congresului.

Genocidul, din perioada Primului Război Mondial, a fost deja recunoscut de Rusia, unele state UE, precum şi de Consiliul Mondial al Bisericilor. La începutul acestui an, preşedintele francez Emmanuel Macron a anunţat că ţara sa va face din 24 aprilie o Zi de Amintire a Genocidului Armean.

Turcia a negat în repetate rânduri acuzaţiile de omorâre în masă a armenilor, spunând că atât turcii, cât şi armenii au fost victime ale tragediei care s-a întâmplat în 1915-1917.

Votul din Camera Reprezentanţilor privind rezoluţia a tensionat şi mai mult relaţiile încordate dintre SUA şi Turcia. Singura ţară musulmană din NATO derapează tot mai evident de la politicile comune ale membrilor Alianţei, îndreptându-se către legături strânse cu Rusia. Evoluţia a devenit evidentă după puciul eşuat din 2016 împotriva preşedintelui Erdogan şi s-a consolidat odată cu achiziţionarea sistemului de rachete S-400 din Rusia.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe