Palestinienii resping un plan de investiţii al SUA în valoare de 50 miliarde de dolari
alte articole
O propunere a Casei Albe de investiţii şi infrastructură în valoare de 50 miliarde de dolari – menită să contribuie la obţinerea păcii în Orientul Mijlociu – a fost respinsă imediat sâmbătă de Autoritatea Palestiniană, potrivit Deutsche Welle.
Propunerea, numită Acordul Secolului, prevede o combinaţie de fonduri publice şi private pentru crearea a cel puţin un milion de noi locuri de muncă pentru palestinieni, iar peste jumătate din aceşti bani urmând să fie cheltuiţi în teritoriile palestiniene cu probleme economice.
Dar viabilitatea planului de 10 ani a fost contestată imediat de preşedintele Autorităţii Palestiniene, Mahmoud Abbas, care a declarat că va boicota conferinţa “Pace şi prosperitate”, programată a avea loc săptămâna viitoare în Bahrain pe o perioadă de două zile.
Hanan Ashrawi, înalt oficial al Organizaţiei de Eliberare a Palestinei (OEP), a afirmat că planul reprezintă doar “promisiuni abstracte” şi că doar o soluţie politică va rezolva conflictul ce durează de câteva decenii.
Hamas, grupul militant islamist care controlează Fâşia Gaza, a fost mult mai direct: “Palestina nu este de vânzare”.
Însă Israelul a lăudat propunerea, care face parte din mult aşteptatul plan de pace al Casei Albe, plan condus de Jared Kushner, consilierul şi ginerele preşedintelui american Donald Trump, şi de delegatul special Jason Greenblatt.
Casa Albă a susţinut că investiţia “poate transforma în mod fundamental Cisiordania şi Gaza şi poate deschide un nou capitol în istoria palestiniană, capitol definit nu de adversităţi şi pierderi ci de libertate şi demnitate”.
Administraţia Trump a precizat că banii vor fi administraţi de o bancă de dezvoltare multinaţională, şi nu de Autoritatea Palestiniană, pentru a asigura o guvernare mai bună şi pentru a împiedica corupţia.
Propunerea americanilor se concentrează pe 179 de proiecte de infrastructură, turism, agricultură şi educaţie pentru palestinienii din Cisiordania şi Gaza, precum şi asistenţă pentru palestinienii care locuiesc în Egipt, Iordania şi Liban.
Oficiali americani speră că investitorii privaţi, împreună cu statele bogate din Golf, vor acoperi o mare parte a facturii. Totuşi, planul de revitalizare economică va fi pus în aplicare doar dacă va fi găsită o soluţie politică la procesul muribund de pace politică între israelieni şi palestinieni.
Câteva state arabe din Golf, inclusiv Arabia Saudită, vor participa la întâlnirea din 25-26 iunie din capitala Bahrainului, Manama, unde se va lansa prima fază a planului de pace al lui Kushner.
Liderii palestinieni nu au încredere în administraţia Trump, acuzând-o că urmăreşte să îi mituiască şi să îi priveze de un stat independent care să coexiste alături de Israel.
Administraţia Trump a ignorat politica americană de decenii privind regiunea prin decizia sa de a se îndepărta de aşa-numita soluţie cu două state şi de a muta ambasada SUA din Tel Aviv în Ierusalim, oraş revendicat atât de israelieni cât şi de palestinieni.
Componenta politică a planului de pace al lui Kushner urmează să fie anunţată ulterior în acest an, după ce Israelul va avea un nou guvern.
Premierul israelian Benjamin Netanyahu a eşuat să formeze o coaliţie de guvernare după alegerile din luna aprilie, astfel că cetăţenii ţării se vor prezenta din nou la secţiile de votare în luna septembrie.