Macron contraatacă întrebând cum este posibil ca o ţară care achiziţionează S-400 de la ruşi să fie membră NATO
alte articole
După ce preşedintele american Donald Trump l-a criticat dur pe omologul său francez Emmanuel Macron cu privire la poziţia acestuia faţă de NATO, despre care a spus că ar fi în "moarte cerebrală", Macron i-a replicat şefului administraţiei americane remarcând că „din punct de vedere tehnic nu este posibil” ca o ţară să achiziţioneze sistemul de apărare anti-aerian S-400 din Rusia şi să rămână membru NATO.
Trump a râs atunci când Macron a ridicat problema Turciei, spunând că Erdogan nu poate integra apărarea rusă S-400 în sistemele NATO fără a compromite profund alianţa.
Macron a întrebat: "Cum este posibil să fii membru al alianţei - să lucrezi cu biroul nostru, să cumperi sistemele noastre, să fii integrat - şi să cumperi S-400 din Rusia? Tehnic nu este posibil ...".
Macron i-a spus lui Trump, care în trecut a pretins că ar fi înfrânt 100% ISIS: "Prioritatea numărul 1, pentru că încă nu s-a terminat, este să scapi de ISIS ... încă nu s-a întâmplat. Îmi pare rău să spun asta.“
„Ţi-ar plăcea câţiva luptători ISIS?”, a întrebat Trump. „Aş putea să vi-i dau, puteţi lua câţi doriţi.”
„Să fim serioşi”, a răspuns Macron.
Apoi, Macron a criticat Turcia afirmând că este pe partea nepotrivită a eforturilor de combatere a terorismului în Siria: "Acum luptă împotriva celor care luptă cu noi, care au luptat cu noi, umăr la umăr, împotriva ISIS", a spus Macron despre Turcia, referindu-se la miliţiile kurde din nordul Siriei.
Trump, care a permis efectiv incursiunea Turciei în Siria, acceptând să retragă trupele americane din regiune, a dat din nou vina pe predecesorul său, Barack Obama, pentru aplicarea unei politici care l-a împins pe Erdogan spre Moscova.
Fiind alături de secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, în Winfield House, la Londra, Trump a transmis o notificare ce a marcat începutul summitului, lăudându-se cu progresele sale în ceea ce priveşte agresiunea Chinei şi susţinând că SUA se descurcă „foarte bine” când vine vorba de acordul comercial cu cea de-a doua putere economică a lumii, cu care se află în negociere.