Macron contraatacă întrebând cum este posibil ca o ţară care achiziţionează S-400 de la ruşi să fie membră NATO

Emmanuel Macron (Ludovic Marin/AFP via Getty Images)
Andrei Popescu
04.12.2019

După ce preşedintele american Donald Trump l-a criticat dur pe omologul său francez Emmanuel Macron cu privire la poziţia acestuia faţă de NATO, despre care a spus că ar fi în "moarte cerebrală", Macron i-a replicat şefului administraţiei americane remarcând că „din punct de vedere tehnic nu este posibil” ca o ţară să achiziţioneze sistemul de apărare anti-aerian S-400 din Rusia şi să rămână membru NATO.

Trump a râs atunci când Macron a ridicat problema Turciei, spunând că Erdogan nu poate integra apărarea rusă S-400 în sistemele NATO fără a compromite profund alianţa.

Macron a întrebat: "Cum este posibil să fii membru al alianţei - să lucrezi cu biroul nostru, să cumperi sistemele noastre, să fii integrat - şi să cumperi S-400 din Rusia? Tehnic nu este posibil ...".

Macron i-a spus lui Trump, care în trecut a pretins că ar fi înfrânt 100% ISIS: "Prioritatea numărul 1, pentru că încă nu s-a terminat, este să scapi de ISIS ... încă nu s-a întâmplat. Îmi pare rău să spun asta.“

„Ţi-ar plăcea câţiva luptători ISIS?”, a întrebat Trump. „Aş putea să vi-i dau, puteţi lua câţi doriţi.”

„Să fim serioşi”, a răspuns Macron.

Apoi, Macron a criticat Turcia afirmând că este pe partea nepotrivită a eforturilor de combatere a terorismului în Siria: "Acum luptă împotriva celor care luptă cu noi, care au luptat cu noi, umăr la umăr, împotriva ISIS", a spus Macron despre Turcia, referindu-se la miliţiile kurde din nordul Siriei.

Trump, care a permis efectiv incursiunea Turciei în Siria, acceptând să retragă trupele americane din regiune, a dat din nou vina pe predecesorul său, Barack Obama, pentru aplicarea unei politici care l-a împins pe Erdogan spre Moscova.

Fiind alături de secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, în Winfield House, la Londra, Trump a transmis o notificare ce a marcat începutul summitului, lăudându-se cu progresele sale în ceea ce priveşte agresiunea Chinei şi susţinând că SUA se descurcă „foarte bine” când vine vorba de acordul comercial cu cea de-a doua putere economică a lumii, cu care se află în negociere.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor