Fostul preşedinte egiptean Morsi moare în sala de tribunal

Fostul preşedintele egiptean Mohammed Morsi.
Fostul preşedintele egiptean Mohammed Morsi. (Captură Foto)
Andrei Popescu
18.06.2019

Fostul preşedinte egiptean Mohammed Morsi a murit, luni, după ce s-a prăbuşit în timpul unei audieri la tribunal, a susţinut televiziunea de stat, potrivit Deutsche Welle.

Morsi, în vârstă de 67 de ani, a fost primul preşedinte ales pe cale democratică şi membru al celui mai puternic grup islamist din Egipt – Frăţia Musulmană, care acum este interzis.

Fostul preşedinte era judecat pentru spionaj şi se adresa instanţei când s-a prăbuşit, potrivit rapoartelor. Morsi a fost transportat la un spital din Cairo însă nu a putut fi salvat. Mass media locală a sugerat că Morsi a murit din cauza unui atac de cord.

Autorităţile au intensificat securitatea în Egipt, pe fondul temerilor că ramurile violente ale Frăţiei Musulmane ar putea acţiona după incident.

Morsi a fost ales democratic în 2012, la un an după revolta populară care a pus capăt regimului lui Hosni Mubarak.

Totuşi, Morsi, deseori descris ca o figură dezbinătoare, a ocupat funcţia doar pentru un an. El a fost răsturnat de la putere de armată în iulie 2013, după protestele în masă împotriva guvernului săi. Criticii l-au acuzat că a ignorat idealurile revoltei anti-Mubarak şi că a eşuat să îi reprezinte pe toţi egiptenii.

Apoi, ministrul Apărării şi şef al armatei, Abdel Fattah el-Sissi, a preluat puterea şi ulterior a fost ales preşedinte. Morsi şi mii de alţi membri ai Frăţiei Musulmane au fost închişi în timpul campaniei de suprimare care a avut loc după alegerea lui el-Sissi.

Fostul lider egiptean a ajuns în faţa tribunalului de mai multe ori pentru o serie de acuzaţii care au inclus presupusa organizare de atacuri teroriste sau spionaj în favoarea Iranului.

Sesiunea de luni a făcut parte din rejudecarea acuzaţiilor de spionaj care a implicat grupul militant palestinian Hamas. Morsi executa o sentinţă de 20 de ani de închisoare pentru uciderea unor manifestanţi în timpul demonstraţiilor din 2012, precum şi o sentinţă de închisoare pe viaţă pentru spionaj în favoarea Qatarului. Morsi a negat toate acuzaţiile.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor