Turcia a cerut reţelelor sociale să colaboreze dacă doresc să mai funcţioneze în ţară

"Taksim este peste tot, fiecare dintre noi este un copac din Gezi Park", scriau tinerii din Smirne pe Twitter, exprimându-şi sprijinul pentru revolta împotriva distrugerii pieţei simbol din Turcia.
Turcii se adună în timpul unui protest anti-guvern în Piaţa Taksim din Istanbul, la 29 iunie 2013. Protestele au fost declanşate iniţial de o acţiune brutală a poliţiei împotriva unui protest local de conservare şi salvare Gezi Park din Istanbul care s-a transformat în demonstraţii la nivel naţional împotriva guvernului cu rădăcini islamice, lăsând patru morţi şi aproape 8.000 de răniţi. (OREN ZIV / AFP / Getty Images)
Mioara Stoica
30.06.2013

"Taksim este peste tot, fiecare dintre noi este un copac din Gezi Park", scriau tinerii din Smirne pe Twitter, exprimându-şi sprijinul pentru revolta împotriva distrugerii pieţei simbol din Turcia.

Guvernul turc analizează traficul de date pe Twitter, Facebook şi alte medii sociale, pentru a identifica şi aresta pe cei care au fost in spatele începerii protestelor împotriva prim-ministrului Recep Tayyip Erdogan, la o lună de la începutul lor, informează duminică agenţia AGI.

Anunţul a fost dat de către ministrul Transporturilor şi Comunicaţiilor, Binali Yildirim, care a cerut reţelelor sociale de a colabora dacă doresc să continue să funcţioneze în Turcia. Au fost identificate 35 de nume ai liderilor protestelor care au fost duşi în instanţa de judecată, relatează ziarul Aksam. Atacul împotriva Twitter a fost lansat deja de la începutul protestului de acelaşi Erdogan, care l-a descris ca "o ameninţare" pentru Turcia.

Protestele au fost declanşate iniţial de o acţiune brutală a poliţiei împotriva unui protest local de conservare şi salvare a Parcului Gezi din Istanbul, care s-a transformat în demonstraţii la nivel naţional împotriva guvernului cu rădăcini islamice, lăsând în urmă patru morţi şi aproape 8.000 de răniţi.

Reacţia poliţiei arată că Erdogan a pierdut contactul cu realitatea, crezând că are de-a face cu doar câţiva scandalagii care vor să-l oprească să mai construiască un mall şi să contribuie astfel la dezvoltarea oraşului, uitând de simbolistica Pieţii Taksim, unde au avut loc mari demonstraţii în 1977 şi unde 30 de protestatari au fost împuşcaţi de poliţie. Crezând că rezolvă problema prin reprimare, Erdogan a obţinut în schimb proteste în masă.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor