Turcia: articolul 35, şters din Constituţie, ultima lovitură dată de Erdogan armatei
1
O femeie ţine o pancardă pe care stă scris: "Puneţi capăt unui proces fără lege", 15 iulie 2013, în Ankara. (ADEM ALTAN / AFP / Getty Images)
Mioara Stoica
16.07.2013
O femeie ţine o pancardă pe care stă scris: "Puneţi capăt unui proces fără lege", 15 iulie 2013, în Ankara. (ADEM ALTAN / AFP / Getty Images)O femeie ţine o pancardă pe care stă scris: "Puneţi capăt unui proces fără lege", 15 iulie 2013, în Ankara.
A trecut neobservatăînpresa internaţionalăomăsurăadoptatăde Parlamentul turccu câtevazile în urmă.În funcţie de ce spun analiştii şimass-medialocali,marcheazăîntr-adevărsfârşitul unei erecarea văzutarmataînroluldegarantalConstituţiei, de când a fost fondată Republicaîn anul 1923.
Marea Adunare din Ankaraamodificat articolul35dinRegulamentul deprocedură alForţelor Armate, care a fost"temeiul legal" pentruloviturile de statcare au răsturnat patru guvernealese în mod democraticîntre 1960şi 1997.
Potrivit noului articolaprobatîntimp recordînnoapteadintre12şi13 iulie, înainteca Parlamentul să închidăpentruvacanţa de vară, sarcinile forţelor armatenu vor maifi acelea de a "proteja şi apărapatriaşiRepublica Turcă cum este consacratde Constituţie" ci pur şi simplupentru a apăraTurcia "de ameninţărişi pericolecare vindin străinătate". Unprivilegiu pe care îl poateexercitaîn continuaredoarcu acordulParlamentului.
Această lovitură vine după o alta, la fel de rapidă, pe 11 iulie. Răzbunarea lui Erdogan ia forme diferite. Sub tirul său în acest moment se află şi arhitecţii şi inginerii constructori care au participat la protestele din Piaţa Taksim. Ei bine, consultanţa de specialitate în Turcia nu mai contează. O lege adoptată de Parlamentul turc în noaptea de marţi, le-a revocat Camerelor de ingineri şi arhitecţi (TMMOB), care reprezintă 400.000 de profesionişti, responsabilitatea pentru revizuirea şi aprobarea proiectelor imobiliare pe viitor. În viitor, orice nou proiect va fi decis de către Ministerul Mediului şi Urbanismului fără supravegherea şi implicarea tehnicienilor.
Se strânge cercul în jurul democraţiei şi, deşi partidul AKP neagă orice scop politic, este clar că legea sună ca o răzbunare a lui Recep Tayyip Erdogan faţă de cei care au condus protestul de „capulçu” (vandali, aşa cum i-a definit premierul) din Gezi Park, iar în acelaşi timp ia măsuri pentru a împiedica o lovitură de stat ca cea din Egipt.
Erdogan este un susţinător al Frăţiei Musulmane şi nu recunoaşte noul guvern egiptean şi pe preşedintele interimar Adly Mansour.