Turcia continuă apropierea de Israel, cere uşurarea embargoului asupra Fâşiei Gaza

Turcia urmăreşte tot mai activ o nouă apropiere de Israel, încercând în acelaşi timp să administreze resentimentul creat de uciderea cetăţenilor turci pe vasul Mavi Marmara în 2011.
Andrei Popescu
01.01.2016

alte articole

İbrahim Kalın, purtător de cuvânt preşedintelui turc. (Captură Foto)
Andrei Popescu
01.01.2016

Ibrahim Kalın, purtătorul de cuvânt al preşedintelui turc Recep Erdogan, a declarat recent că s-a înregistrat un oarecare progres în discuţiile cu Israelul în privinţa compensaţiilor pentru victimele atacului asupra navei Mavi Marmara, adăugând că Turcia nu şi-a schimbat poziţia faţă de cele trei condiţii puse Tel Aviv-ului, pentru normalizarea legăturilor dintre cele două state.

“S-a realizat un progres în privinţa celei de-a doua condiţii, cea legată de compensaţii, dar încă nu am ajuns la un punct în care să semnăm un act”, a declarat Kalın reporterilor în 28 decembrie la o conferinţă de presă.

Mavi Marmara, cu încărcătură umanitară la bord, a încercat în 2010 să străpungă simbolic embargoul impus de Israel asupra celor aproximativ 2 milioane de palestinieni care locuiesc în Fâşia Gaza.

Pe 30 mai 2010 nava, aflată în proprietatea unui NGO turc, având la bord atât cetăţeni turci cât şi europeni, a fost luată cu asalt de trupe israeliene, deşi se afla în ape internaţionale. În urma atacului au murit 10 ceţăţeni turci, incidentul declanşând un amplu scandal internaţional şi răcirea relaţiilor dintre Israel şi Turcia - care a impus trei condiţii pentru normalizarea relaţiilor: scuze publice din partea Tel Aviv-ului, compensaţii pentru victime şi ridicarea sau uşurarea embargoului impus palestinienilor.

Pe fondul instabilităţii din regiune, în ultimele săptămâni, Turcia încearcă acum o reapropiere de Israel.

Purtătorul de cuvânt prezidenţial al Turciei a subliniat că Turcia nu va ceda în privinţa cauzei palestiniene.

“De asemenea există o a treia condiţie. Ridicarea sau uşurarea blocadei asupra Gazei, şi anume, trimiterea de ajutoare umanitare în Gaza”, a susţinut Kalın, conform Hürriyet Daily News.

“Turcia va continua să îşi joace rolul până când se va ajunge la o soluţie cu două state iar poporul palestinian îşi va avea propriul stat. Nu poate există o pace permanentă în regiune până când nu se va rezolva problema palestiniană”, a adăugat Kalın.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor