TPI va investiga atacul israelian din 2010 asupra flotilei ce se îndrepta spre Gaza

Ambarcaţiunea turcă Mavi Marmara (în imagine) a fost atacată de forţele israeliene în apele internaţionale în 31 mai 2010.
Ambarcaţiunea turcă Mavi Marmara (în imagine) a fost atacată de forţele israeliene în apele internaţionale în 31 mai 2010. (Captură Foto)

Tribunalul Penal Internaţional (TPI) din Haga a cerut procurorului şef să examineze o decizie anterioară de a nu deschide o anchetă asupra unui atac comis de Israel în 2010 asupra unei flotile umanitare ce se îndrepta spre Fâşia Gaza, în cadrul căruia au fost ucişi 9 activişti turci. Premierul israelian Benjamin Netanyahu a criticat această mişcare.

“Procurorul (Fatou Bensouda) a comis erori materiale în determinarea gravităţii potenţialului caz (sau a potenţialelor cazuri)”, au declarat joi judecătorii TPI.

“În special, Camera a identificat erori materiale în evaluarea făcută de procuror în privinţa posibilităţii de a judeca acele persoane care ar putea purta cea mai mare responsabilitate pentru crimele identificate şi comise în timpul capturării ambarcaţiunii Mavi Marmara”, au adăugat judecătorii.

Premierul israelian Benjamin Netanyahu s-a declarat foarte nemulţumit de decizia TPI şi a declarat că mişcarea este motivată politic. El a susţinut că forţele israeliene au acţionat în autoapărare când au oprit flotila, adăugând că raidul a avut ca scop menţinerea blocadei maritime israeliene aplicate asupra Faşiei Gaza.

Bensouda trebuie acum să îşi reconsidere decizia “cât mai curând posibil şi va trebui să anunţe Camera, Uniunea Comorelor şi victimele ... în privinţa concluziei ei şi a motivelor din spatele acesteia”, au mai susţinut judecătorii.

În 6 noiembrie 2014, Bensouda a declarat că informaţiile făcute publice au furnizat “o bază rezonabilă” pentru a crede că forţele israeliene au comis crime de război în timpul atacului desfăşurat în apele internaţionale în 2010, adăugând că acel caz nu a căzut sub jurisdicţia tribunalului pentru a se putea lansa o anchetă oficială.

Uniunea Comorelor, micuţul stat insular din Oceanul Indian, unde a fost înregistrată ambarcaţiunea activiştilor turci, Mavi Marmara, a intentat ulterior un proces şi a cerut judecătorilor TPI să evalueze decizia lui Bensouda.

În 31 mai 2010, comandourile israeliene au atacat Flotila Libertăţii în apele internaţionale din Marea Mediterană şi au ucis 9 cetăţeni turci, inclusiv un tânăr cu dublă cetăţenie turco-americană, aflaţi la bordul ambarcaţiunii Mavi Marmara. În plus, au fost rănite aproximativ 50 de persoane care au făcut parte dintr-o echipă prezentă în convoiul de şase ambarcaţiuni.

Flotila a încercat să spargă o blocadă maritimă israeliană impusă asupra Fâşiei Gaza, transportând ajutoare pentru palestinienii din enclavă.

Gaza a fost asediată începând cu iunie 2007, ceea ce a dus la un declin al standardelor de viaţă, la niveluri fără precedent ale şomajului şi la o sărăcie cruntă.

În plus, atacul israelian a declanşat puternice critici internaţionale şi a afectat relaţiile dintre Turcia şi Israel.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe