Jurnalist sirian critic la adresa Statului Islamic - asasinat în Turcia

Un jurnalist-activist şi producător de filme documentare sirian care s-a opus Statului Islamic a fost asasinat în oraşul Gaziantep din sudul Turciei. El lucra cu un grup la documentarea abuzurilor comise de jihadişti.
Jurnalistul şi activistul sirian Naji al-Jerf.
Jurnalistul şi activistul sirian Naji al-Jerf. (Captură Foto)

Naji al-Jerf, care a lucrat cu un grup ce documentează abuzurile comise în zonele aflate sub controlul Statului Islamic în Siria, a fost împuşcat fatal duminică cu ajutorul unei arme dotate cu amortizor, a anunţat grupul numit Raqqa is Being Slaughtered Silently sau RBSS.

Al-Jerf a finalizat recent pentru RBSS un film care documentează abuzurile comise în părţile controlate de Statul Islamic ale oraşului Alep. Grupul a câştigat în 2015 Premiul Internaţional pentru Libertatea Presei oferit de Comitetul pentru Protecţia Jurnaliştilor, care îşi are sediul în New York.

În plus, al-Jerf a fost redactor al revistei Henteh, care raportează despre evenimentele din Siria.

Prietenii săi au declarat că jurnalistul urma să plece în această săptămână în Franţa, unde el şi familia sa au primit azil, conform Deutsche Welle.

În luna octombrie, un activist RBSS şi prietenul său au fost găsiţi decapitaţi în locuinţa lor din Sanliurfa, în sudul Turciei. Statul Islamic şi-ar fi asumat răspunderea pentru acele crime.

Activiştii RBSS sunt vizaţi în mod regulat de Statul Islamic în Siria.

Grupul este denumit după numele oraşului Raqqa, capitala auto-declarată de grupul terorist după ce acesta a ocupat mari porţiuni din Siria şi Irak.

Ankara a fost criticată pentru ignorarea prezenţei Statului Islamic în Turcia şi pentru că permite luptătorilor să treacă graniţa în Siria. Autorităţile turceşti au început spre sfârşitul acestui an o campanie de suprimare a grupului terorist, după o serie de atacuri revendicate de acesta şi în urma presiunilor venite din partea Statelor Unite.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe