Partidul turc de guvernământ numeşte Israelul “prieten” al Ankarei
alte articole
“Nu există niciun dubiu că statul israelian şi poporul său sunt prieteni ai Turciei”, a declarat duminică Omer Celik, purtător de cuvânt al AKP, adăugând că cele două tabere depun eforturi pentru a ajunge la un acord final privind legăturile bilaterale, care au fost afectate de un raid desfăşurat în 2010 de comandourile israeliene asupra unei flotile turceşti care se îndrepta spre Fâşia Gaza.
Tel Aviv-ul şi Ankara au ajuns recent la un acord preliminar pentru normalizarea legăturilor reciproce după incidentul din 2010, au declarat săptămâna trecută oficiali din ambele ţări, sub condiţia anonimatului.
Acordul respectiv a fost încheiat în cadrul unei întâlniri secrete în Elveţia între Yossi Cohen, viitorul şef al agenţiei israeliene de spionaj Mossad, Joseph Ciechanover, un oficial din biroul premierului israelian Benjamin Netanyahu care este însărcinat cu problema reconcilierii cu Turcia, şi Feridun Sinirlioglu, subsecretar la Ministerul turc de Externe.
Conform acelui acord, Israelul ar trebui să compenseze victimele raidului, iar Ankara şi Tel Aviv-ul vor schimba delegaţi şi vor discuta despre relansarea exporturilor de gaze către Turcia.
În 31 mai 2010, comandourile israeliene au atacat nava turcă Mavi Marmara în Marea Mediterană, ucigând 9 cetăţeni turci şi rănind aproximativ alte 50 de persoane. Cea de-a 10 persoană a murit anul trecut după 4 ani de comă.
După raid, Turcia l-a expulzat pe ambasadorul israelian şi a cerut o scuză oficială şi compensaţii, precum şi o ridicare a blocadei impuse de Israel asupra Fâşiei Gaza.
Israelul a transmis Turciei o scuză oficială şi negocierile asupra compensaţiilor au început în 2013.
Flotila, din care făcea parte şi nava Mavi Marmara, încerca să spargă blocada israeliană asupra Gazei, transportând ajutoare către palestinienii din enclava sărăcită.
Îmbunătăţirea relaţiilor turco-israeliene are loc într-un moment de amplificare a tensiunilor din teritoriile palestiniene ocupate – amplificare generată de impunerea în luna august, de către regimul israelian, a unor restricţii asupra accesului palestinienilor în complexul Moscheei Al-Aqsa din Ierusalimul de Est.
Palestinienii sunt furioşi pe violenţele comise de coloniştii israelieni în complexul respectiv şi pe atacurile comise de aceştia asupra proprietăţilor palestiniene, susţinând că regimul din Tel Aviv urmăreşte să schimbe status quo-ul complexului Moscheei Al-Aqsa.
Aproximativ 130 de palestinieni şi cel puţin 13 israelieni au fost ucişi în valul de violenţe care s-a amplificat începând cu luna octombrie.