Peste un milion de refugiaţi şi migranţi au ajuns în Europa în 2015

Organizaţia Internaţională pentru Migraţie a susţinut că peste un milion de refugiaţi şi migranţi au pătruns în Europa în acest an. Liderii europeni continuă să facă eforturi pentru redistribuirea lor.
Un grup de refugiaţi soseşte pe insula elenă Lesbos după ce au trecut Marea Egee dinspre Turcia, 21 octombrie 2015.
Un grup de refugiaţi soseşte pe insula elenă Lesbos după ce au trecut Marea Egee dinspre Turcia, 21 octombrie 2015. (Captură Foto)

Organizaţia interguvernamentală cu sediul în Geneva a susţinut marţi că pragul de un milion a fost depăşit în 21 decembrie. Acest număr reprezintă o creştere de peste 4 ori faţă de numărul înregistrat anul trecut.

Organizaţia Internaţională pentru Migraţie (IOM) a susţinut că aproximativ 800.000 de refugiaţi şi migranţi au ajuns în Grecia din Turcia, dintre care peste 455.000 din Siria şi circa 186.000 din Afganistan.

Dintr-un total de 1.005.504 sosiţi până în 21 decembrie, marea majoritate – 816.752 – au ajuns pe mare în Grecia, conform IOM. Aproximativ 3.700 de oameni au murit în timpul periculoasei lor călătorii peste Mediterană.

Şeful IOM, William Lacy Swing a susţinut marţi într-o declaraţie că “nu este suficient” doar să se numere migranţii şi refugiaţii sosiţi.

“Trebuie să şi acţionăm. Migraţia trebuie să fie legală şi sigură pentru toţi – atât pentru migranţi cât şi pentru ţările care vor deveni noua lor casă”, a susţinut Swing.

Evaluând situaţia care ar putea avea loc în 2016, agenţia ONU pentru refugiaţi (UNCHR) se aşteaptă ca rata sosirilor să fie similară cu cea din acest an. Totuşi, Joel Millman, purtător de cuvânt al IOM, a susţinut că este imposibil de prevăzut în viitor numărul de sosiri.

“Atât de multe lucruri sunt luate în calcul, precum rezoluţia asupra războiului sirian şi deciziile pentru protejarea graniţei europene care sunt analizate [în prezent]”, a declarat Millman, conform Deutsche Welle.

“Nu ne-am gândit niciodată că se va ajunge la acest nivel. Sperăm doar că oamenii vor fi trataţi cu demnitate.”

Criza europeană

Europa înfruntă în prezent cel mai mare val de imigranţi de după cel de-al Doilea Război Mondial. Următoarea provocare pe care o înfruntă liderii europeni este redistribuirea sutelor de mii de solicitanţi de azil pe cuprinsul continentului.

Până acum, în acest an doar 1% dintre solicitanţii de azil au fost redistribuiţi şi cu greu au fost acceptaţi câţiva refugiaţi în ţări est-europene precum Polonia, Ungaria, Republica Cehă sau Slovacia.

În cursul anului, Slovenia, Ungaria, Austria şi Macedonia au ridicat garduri de sârmă la frontiere pentru a opri fluxul de solicitanţi de azil care doreau să pătrundă pe teritoriile lor.

Ministrul german de Externe Frank-Walter Steinmeier a avertizat sâmbătă naţiunile est-europene că, refuzând să primească refugiaţi, riscă să fie sancţionate legal şi să li se taie fondurile.